sâmbătă, 26 noiembrie
Interviu cu Silviu Ungur – omul și Prefectul județului Maramureș
De Petruța Gromucz - joi, 03 decembrie în categoria Interviuri
252

Distribuie pe rețelele de socializare

Nicolae-Silviu Ungur este Prefectul județului Maramureș și a ajuns la conducere în anul 2019. De atunci, el încearcă zi de zi să rezolve cât mai multe probleme moștenite de la predecesori. 

Petruța G: Am vrea să știm mai multe despre dumneavoastră, spuneți-ne cine sunteți  și care este cea mai mare realizare a dumneavoastră.

Nicolae-Silviu Ungur: Omul Ungur Silviu s-a născut în zona Lăpușului, mai precis în Lăpușul Românesc. Am avut un parcurs atât profesional, cât și al educației oarecum normal, cu studii universitare și postuniversitare. Sunt căsătorit, copii încă nu am din păcate, dar bineînțeles că intenția există. Am lucrat un an și jumătate în învățământ, apoi în APIA, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, unde iar am avut un parcurs de la bază, de la consilier asistent la consilier superior în Serviciu Control în Teren. 

Petruța G.: Cum ați ajuns să ocupați scaunul de Prefect?

Nicolae-Silviu Ungur:  La un moment dat, a apărut această oportunitate de a ocupa funcția de Prefect. Avusesem tangențe încă din campania anterioară, dar am refuzat candidatura la primăria comunei Lăpuș și am dat curs acestei oportunități de a ocupa funcția de Prefect. Bineînțeles, a fost un mare pas înainte pentru mine, am învățat lucruri noi, iar provocări au fost destule și nu îmi pare rău că nu am ajuns la primărie, cu siguranță o să am timp în viitor pentru astfel de activități.

Petruța G.: Ce probleme ați întâmpinat atunci când ați ajuns la cârma județului Maramureș?

Nicolae-Silviu Ungur: Bineînțeles, în mandatul meu am intrat în forță. Mai precis, după câteva săptămâni am rămas și fără subprefectul de la care am avut multe de învățat, mai ales că aveam nevoie de acest lucru, eu venind din afara instituției. Apoi a urmat gripa aviară, cu un focar la Seini, pe care dacă nu îl opream, am fi avut ca țară pierderi cuprinse între 600 și 800 de milioane de euro, deoarece se blocau exporturile de carne de pasăre și de produse livrate. Am reușit, bineînțeles, cu cei din jurul meu, cu DSP, Poliția, Jandarmeria, Primăria, cu toții am fost foarte implicați și am reușit, am oprit acel focar. A apărut pesta porcină, apoi pandemia,  unde iarăși am reușit ajutorul celor din jur.  Poliția, Jandarmeria, DSP-ul, primarii ne-au fost alături, dar nu toți primarii, deoarece am avut și surprize neplăcute. Au fost primari care nu ne-au ajutat, ba mai mult au sabotat eforturile noastre, deoarece în perioada pandemiei au încercat să îi împiedice pe cei care aveau spații de cazare să primească cetățeni români care veneau din zone de carantină din afara țării, așa numitele zone roșii. 

Am avut și provocări, precum lipsa de personal, mai ales cea din cadrul departamentului juridic. Ar trebui să avem 11 persoane, inclusiv un șef de serviciu, iar noi avem doar 5, fără șef de serviciu. Am fost nevoit să compensez acea lipsă de personal cu membri cabinetului meu, pe care i-am redirecționat în acea zonă, mai precis pe partea de fonduri funciare. Am moștenit o zestre de aproximativ 6.500 de dosare nesoluționate la nivelul anului 2017 și a trebuit să facem eforturi să le aducem la zi. 

Petruța G.: Care este acum situația acestor dosare? Ați reușit să le soluționați?

Nicolae-Silviu Ungur: Da, într-un procent aproximativ de 20%, cu precizarea că am mai fi făcut, dar între timp avem o sentință la Înalta Curte de Casație și Justiție care a creat un precedent, și mai precis este vorba de acele zone cooperativizate, pentru care se putea face notarea în Cartea Funciară. Acea sentință spune că nu se poate face această notare în zonele cooperativizate, drept pentru care avem un blocaj la acest nivel, cu dosare depuse. Noi am făcut  tot ce am putut, am făcut eforturi în sensul de a rezolva cât mai multe dosare. Bineînțeles, cetățenii așteaptă, și e firesc. Menirea noastră este să le rezolvăm. Speranța mea este ca după alegerile de duminică să avem o stabilitate care să ne permită corectarea acestui vid legislativ. 

Petruța G.: Ați discutat despre pandemie. Județul Maramureș a fost primul județ care a adoptat măsuri de prevenție și siguranță la începutul acestei perioade, în luna martie. Ce v-a determinat să luați această decizie atunci când nici un alt județ nu a impus măsuri sau restricții?

Nicolae-Silviu Ungur: Cei din jurul meu au fost oameni de bună calitate, am avut un grup de lucru bine structurat, Poliția, Jandarmeria, Poliția de Frontieră, DSP-ul, ei fiind cei mai apropiați colaboratori. Ne întâlneam și discutam punctual, ce trebuie să facem, unde. Așa am ajuns la concluzia să luăm aceste măsuri de siguranță. Totul a fost despre o foarte bună colaborare între structuri. 

În ultima lună am avut și carantina Municipiului Baia Mare, o carantină mai blândă, dar care a dat rezultate. Drept dovadă am ajuns sub 4 ca incidență, de la un nivel de 7,21. Am mai avut câteva localități în carantină unde am avut rezultate bune și per ansamblu, la ora asta în județ avem o rată sub 3, ceea ce înseamnă că suntem un județ galben. Momentan Dumbrăvița are cea mai mare rată, de 4,11 la mia de locuitori. 

Petruța G.: Cum vă descurcați să rezolvați situațiile de criză din județ, mai ales în contextul actual?

Nicolae-Silviu Ungur: Ne mobilizăm, avem o colaborare bună la nivel de structuri, și asta este cel mai important. Așa reușim să rezolvăm problemele. 

Petruța G.: Care credeți că sunt cele mai grave probleme ale județului și ce credeți că ar trebui îmbunătățit sau schimbat?

Nicolae-Silviu Ungur: Cea mai exigentă problemă, din punctul meu de vedere, este cea funciară. Fără doar și poate aceasta este cea mi gravă problemă. Trebuie rezolvate problemele cetățenilor cât mai repede posibil. Bineînțeles, apoi avem moștenirea istorică a REMIN-ului cu acele iazuri de decantare, care iarăși este o problemă destul de complicată, în sensul că necesită mulți bani care se alocă destul de greu. Sperăm ca viitorul apropiat să ne ducă această finanțare de care avem nevoie pentru a corecta problemele.

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Bugetul pentru etapa a treia din programul Rabla pentru electrocasnice s-a epuizat în mai puțin de un minut

Daiana Toma-Cioran - dec. 10, 2021
Bugetul alocat pentru a treia etapă a programului „Rabla pentru Electrocasnice”, sesiunea de ...
economie România 2021 Rabla

Președintele României, Klaus Iohannis: „Autorităților nu le este ușor să adopte măsuri care restrâng exercițiul unor drepturi și libertăți fundamentale”

Daiana Toma-Cioran - dec. 10, 2021
Autorităților nu le este niciodată ușor să adopte măsuri care restrâng exercițiul unor drepturi ...
pandemie Covid-19 Sars-CoV-2 măsuri

Taxele pentru mașinile poluante ar putea fi mărite: „Degeaba investim, dacă înmatriculările la cele vechi sunt la liber”

Daiana Toma-Cioran - dec. 9, 2021
În țara noastră sunt înmatriculate mai multe mașini second hand, în comparație cu cele noi, ...
taxe impozit majorări Ministrul Mediului

Va fi realizată o piață tradițională și în localitatea Bogdan Vodă

Daiana Toma-Cioran - dec. 9, 2021
În ședința de ieri, aleșii județeni au acordat vot favorabil hotărârii prin care Consiliul ...
Consiliul Județean Maramureș CJMM 2021

Gheorghe Șimon, deputat PSD: „Pensiile speciale, minciuna preferată a USR-iștilor”

Daiana Toma-Cioran - dec. 8, 2021
Pensiile speciale, tema preferată a USR-iștilor! În frunte cu Cioloș, aceștia își închipuie că ...
Deputat Maramureș Gheorghe Șimon Putere

În 2022 bugetarii vor primi din nou vouchere de vacanță

Daiana Toma-Cioran - dec. 3, 2021
Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru acordarea de vouchere a fost pus în dezbatere publică. ...
România 2022 vouchere bugetari

Guvernul vrea să adopte bugetul de stat pentru 2022 până pe 24 decembrie

Daiana Toma-Cioran - dec. 3, 2021
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat la începutul ședinței de Guvern, că bugetul de stat ...
Guvern premier pim-ministru Nicolae Ciuca

PNDR: Evaluarea cererilor de finanțare depuse în cadrul submăsurilor pentru instalarea tinerilor fermieri și dezvoltarea fermelor mici a fost finalizată

Petruța Gromucz - nov. 25, 2021
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a anunțat finalizarea evaluării cererilor de ...
fermieri ferme finanțare cereri de finanțare

ONG-urile și instituțiile de învățământ pot aplica pentru granturi de până la 15.000 de dolari în cadrul Programului anual de finanțări al Ambasadei SUA la București!

Petruța Gromucz - nov. 23, 2021
Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, Biroul de Diplomație Publică, a anunțat ...
fonduri instituții de învățământ ONG granturi

A fost semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate a obiectivului de investiții ”Variantă de ocolire Baia Mare”

Petruța Gromucz - nov. 19, 2021
A fost semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate a obiectivului de ...
varianta ocolitoare studiu de fezabilitate drumuri CJMM

Vor fi operate zboruri externe regulate de pe Aeroportul Internațional Maramureș

Petruța Gromucz - nov. 17, 2021
Potrivit unui comunicat publicat de președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, ...
zboruri externe Maramureș aeroport noi zboruri

Peste 105 milioane de lei pentru servicii socio-educaționale, modernizarea infrastructurii rutiere și sprijinirea mediului de afaceri, prin POR

Petruța Gromucz - nov. 16, 2021
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a anunțat semnarea a 25 de noi ...
POR finanțare dezvoltare contracte de finanțare

POIM: Finanțare în valoare de 18 milioane de lei pentru Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș”

Petruța Gromucz - nov. 15, 2021
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis în acest weekend semnarea a 37 noi ...
Baia Mare finanțare Spitalul Județean ,,Dr. Constantin Opriș” MIPE

Au fost aprobate primele documente pentru demararea PNRR. România va beneficia de prefinanțarea de 3,8 miliarde de euro până la finalul anului

Petruța Gromucz - nov. 12, 2021
Guvernul a adoptat în 10 noiembrie 2021, două memorandumuri prin carea mandatat Ministerul ...
PNRR România memorandum Guvern

Expoziție itinerantă ,,Din zestrea Maramureșului”, la Craiova

Petruța Gromucz - nov. 11, 2021
Vineri, 12 noiembrie 2021, ora 11:00, Consiliul Județean Maramureș prin Muzeul Județean de ...
expoziție Maramureș tradiție muzeu

Au fost semnate noi contracte de finanțare pentru achiziția de echipamente medicale și de protecție destinate elevilor și personalului medical

Petruța Gromucz - nov. 10, 2021
Autoritatea de Management pentru POIM 2014-2020 a asigurat semnarea a 3 noi contracte de ...
contracte de finanțare finanțare management echipamente de protecție

O nouă rundă pentru Rabla pentru Electrocasnice și lansarea a 3 noi programe: instalarea de panouri fotovoltaice și staţii de încărcare pentru maşinile electrice și un program dedicat construcției pistelor de biciclete

Petruța Gromucz - nov. 8, 2021
Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, a anunțat la la sfârșitul săptămânii ...
Rabla electrocasnice sesiune nouă fonduri

Un nou liberal demisionează din grupul parlamentar al PNL acuzând „distrugerea PNL de către cei care au confiscat partidul”

Daiana Toma-Cioran - oct. 29, 2021
După ce fostul președinte PNL, Ludovic Orban, și-a anunțat demisia din grupul parlamentar PNL și ...
politică Partidul Național Liberal PNL demisii

S-a redeschis Centrul de vaccinare de la Caspev Baia Mare. Unde se mai pot vaccina băimărenii?

Daiana Toma-Cioran - oct. 29, 2021
Centrul de vaccinare de la Caspev (strada Săsarului numărul 3) s-a redeschis, aici, băimărenii ...
Baia Mare Maramureș Cătălin Cherecheș Centre de vaccinare

PNRR, aprobat de Consiliul UE! România urmează să primească o prefinanțare de 3,8 miliarde de euro

Petruța Gromucz - oct. 29, 2021
Miniștrii economiei și finanțelor au anunțat ieri, 28 octombrie 2021, aprobarea evaluării ...
PNRR Consiliul UE prefinanțare plan național