marți, 13 aprilie
Interviu cu Silviu Ungur – omul și Prefectul județului Maramureș
De Petruța Gromucz - joi, 03 decembrie în categoria Interviuri
133

Distribuie pe rețelele de socializare

Nicolae-Silviu Ungur este Prefectul județului Maramureș și a ajuns la conducere în anul 2019. De atunci, el încearcă zi de zi să rezolve cât mai multe probleme moștenite de la predecesori. 

Petruța G: Am vrea să știm mai multe despre dumneavoastră, spuneți-ne cine sunteți  și care este cea mai mare realizare a dumneavoastră.

Nicolae-Silviu Ungur: Omul Ungur Silviu s-a născut în zona Lăpușului, mai precis în Lăpușul Românesc. Am avut un parcurs atât profesional, cât și al educației oarecum normal, cu studii universitare și postuniversitare. Sunt căsătorit, copii încă nu am din păcate, dar bineînțeles că intenția există. Am lucrat un an și jumătate în învățământ, apoi în APIA, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, unde iar am avut un parcurs de la bază, de la consilier asistent la consilier superior în Serviciu Control în Teren. 

Petruța G.: Cum ați ajuns să ocupați scaunul de Prefect?

Nicolae-Silviu Ungur:  La un moment dat, a apărut această oportunitate de a ocupa funcția de Prefect. Avusesem tangențe încă din campania anterioară, dar am refuzat candidatura la primăria comunei Lăpuș și am dat curs acestei oportunități de a ocupa funcția de Prefect. Bineînțeles, a fost un mare pas înainte pentru mine, am învățat lucruri noi, iar provocări au fost destule și nu îmi pare rău că nu am ajuns la primărie, cu siguranță o să am timp în viitor pentru astfel de activități.

Petruța G.: Ce probleme ați întâmpinat atunci când ați ajuns la cârma județului Maramureș?

Nicolae-Silviu Ungur: Bineînțeles, în mandatul meu am intrat în forță. Mai precis, după câteva săptămâni am rămas și fără subprefectul de la care am avut multe de învățat, mai ales că aveam nevoie de acest lucru, eu venind din afara instituției. Apoi a urmat gripa aviară, cu un focar la Seini, pe care dacă nu îl opream, am fi avut ca țară pierderi cuprinse între 600 și 800 de milioane de euro, deoarece se blocau exporturile de carne de pasăre și de produse livrate. Am reușit, bineînțeles, cu cei din jurul meu, cu DSP, Poliția, Jandarmeria, Primăria, cu toții am fost foarte implicați și am reușit, am oprit acel focar. A apărut pesta porcină, apoi pandemia,  unde iarăși am reușit ajutorul celor din jur.  Poliția, Jandarmeria, DSP-ul, primarii ne-au fost alături, dar nu toți primarii, deoarece am avut și surprize neplăcute. Au fost primari care nu ne-au ajutat, ba mai mult au sabotat eforturile noastre, deoarece în perioada pandemiei au încercat să îi împiedice pe cei care aveau spații de cazare să primească cetățeni români care veneau din zone de carantină din afara țării, așa numitele zone roșii. 

Am avut și provocări, precum lipsa de personal, mai ales cea din cadrul departamentului juridic. Ar trebui să avem 11 persoane, inclusiv un șef de serviciu, iar noi avem doar 5, fără șef de serviciu. Am fost nevoit să compensez acea lipsă de personal cu membri cabinetului meu, pe care i-am redirecționat în acea zonă, mai precis pe partea de fonduri funciare. Am moștenit o zestre de aproximativ 6.500 de dosare nesoluționate la nivelul anului 2017 și a trebuit să facem eforturi să le aducem la zi. 

Petruța G.: Care este acum situația acestor dosare? Ați reușit să le soluționați?

Nicolae-Silviu Ungur: Da, într-un procent aproximativ de 20%, cu precizarea că am mai fi făcut, dar între timp avem o sentință la Înalta Curte de Casație și Justiție care a creat un precedent, și mai precis este vorba de acele zone cooperativizate, pentru care se putea face notarea în Cartea Funciară. Acea sentință spune că nu se poate face această notare în zonele cooperativizate, drept pentru care avem un blocaj la acest nivel, cu dosare depuse. Noi am făcut  tot ce am putut, am făcut eforturi în sensul de a rezolva cât mai multe dosare. Bineînțeles, cetățenii așteaptă, și e firesc. Menirea noastră este să le rezolvăm. Speranța mea este ca după alegerile de duminică să avem o stabilitate care să ne permită corectarea acestui vid legislativ. 

Petruța G.: Ați discutat despre pandemie. Județul Maramureș a fost primul județ care a adoptat măsuri de prevenție și siguranță la începutul acestei perioade, în luna martie. Ce v-a determinat să luați această decizie atunci când nici un alt județ nu a impus măsuri sau restricții?

Nicolae-Silviu Ungur: Cei din jurul meu au fost oameni de bună calitate, am avut un grup de lucru bine structurat, Poliția, Jandarmeria, Poliția de Frontieră, DSP-ul, ei fiind cei mai apropiați colaboratori. Ne întâlneam și discutam punctual, ce trebuie să facem, unde. Așa am ajuns la concluzia să luăm aceste măsuri de siguranță. Totul a fost despre o foarte bună colaborare între structuri. 

În ultima lună am avut și carantina Municipiului Baia Mare, o carantină mai blândă, dar care a dat rezultate. Drept dovadă am ajuns sub 4 ca incidență, de la un nivel de 7,21. Am mai avut câteva localități în carantină unde am avut rezultate bune și per ansamblu, la ora asta în județ avem o rată sub 3, ceea ce înseamnă că suntem un județ galben. Momentan Dumbrăvița are cea mai mare rată, de 4,11 la mia de locuitori. 

Petruța G.: Cum vă descurcați să rezolvați situațiile de criză din județ, mai ales în contextul actual?

Nicolae-Silviu Ungur: Ne mobilizăm, avem o colaborare bună la nivel de structuri, și asta este cel mai important. Așa reușim să rezolvăm problemele. 

Petruța G.: Care credeți că sunt cele mai grave probleme ale județului și ce credeți că ar trebui îmbunătățit sau schimbat?

Nicolae-Silviu Ungur: Cea mai exigentă problemă, din punctul meu de vedere, este cea funciară. Fără doar și poate aceasta este cea mi gravă problemă. Trebuie rezolvate problemele cetățenilor cât mai repede posibil. Bineînțeles, apoi avem moștenirea istorică a REMIN-ului cu acele iazuri de decantare, care iarăși este o problemă destul de complicată, în sensul că necesită mulți bani care se alocă destul de greu. Sperăm ca viitorul apropiat să ne ducă această finanțare de care avem nevoie pentru a corecta problemele.

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

POR: S-a lansat un nou apel pentru întreprinderile sociale de inserție din cadrul strategiilor de dezvoltare locală. Proiectele pot fi depuse astăzi și mâine

Petruța Gromucz - apr. 13, 2021
Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 a publicat ...
proiecte finanțare fonduri economie

Au început înscrierile pentru Programul IMM Leasing Echipamente și Utilaje 2021

Petruța Gromucz - apr. 13, 2021
Programul IMM Leasing Echipamente și Utilaje 2021 urmează să fie deschis. Conform Fondului ...
economie finanțare IMM echipamente și utilaje

Dan Barna, despre Ministrul Voiculescu: „Nu e un diamant pentru managementul Sănătății, dar e cea mai bună opțiune pe care o avem acum”

Daiana Toma-Cioran - apr. 13, 2021
Vicepremierul Dan Barna a declarat ieri, într-un interviu la Hotnews, că în Coaliție s-a decis ...
USR PLUS Dan Barna Vicepremier Vlad Voiculescu

Maramureșenii se pot vaccina cu AstraZeneca fără să se programeze. Unde pot fi administrate dozele?

Petruța Gromucz - apr. 13, 2021
Având în vedere instrucțiunea Comitetului Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare ...
vaccin AstraZeneca pandemie coronavirus

Pentru copiii mai mici de 3 ani nu se plăteşte întreţinere. Legea asociaţiilor de proprietari a fost modificată în Senat

Daiana Toma-Cioran - apr. 13, 2021
Senatul a adoptat, ieri, în plen, o propunerea pentru modificarea Legii privind funcţionarea ...
Senat întreținere legea asociațiilor de propietari

Marcel Ciolacu a anunțat o nouă moțiune simplă împotriva Ministrului Sănătății: „Voiculescu e gol și în suflet și în cap”. USR PLUS se teme că moțiunea PSD împotriva Ministrului Voiculescu ar putea trece

Daiana Toma-Cioran - apr. 13, 2021
Marcel Ciolacu, liderul PSD, a anunțat că partidul va depune o moțiune simplă împotriva ...
Putere Opoziție Coaliția de guvernare PNL

Oamenii își pierd viața în spitalele românești. Florin Cîțu, despre tragedia de la Victor Babeș: „Nu putem garanta că nu se vor mai întâmpla astfel de tragedii, dar sperăm să nu se mai întâmple.”

Petruța Gromucz - apr. 13, 2021
O nouă tragedie își pune amprenta pe spitalele românești. De data aceasta, trei pacienți ...
tragedie spitale românești sistem medical ATI

Exponatul săptămânii la Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
EXPONATUL SĂPTĂMÂNII-Scheelit, cuarțScheelitul (CaWO₄) – mineral asociat wolframitului ...
cultură exponatul săptămânii Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare istorie

56.988 de români s-au vaccinat până în prezent, iar 12.145 au avut reacții adverse

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Potrivit datelor puse la dispoziție de Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicaţia ...
România vaccin pandemie coronavirus

Deputatul Alexandru Rafila, despre obiectivul premierului Florin Cîțu: „1 august este o dată bună pentru vacanțe, nu pentru atingerea țintei de 10 milioane de vaccinați”

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Alexandru Rafila a vorbit la Digi24 despre obiectivul premierului Cîțu de a avea 10 milioane de ...
Alexandru Rafila Deputat PSD rOMÂNIA 2021

Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne: „Când te îmbolnăvești în România trebuie să ai încredere în Dumnezeu și în sistemul medical”

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode,  a declarat în această dimineață că atunci când ...
Lucian Bode Ministrul Afacerilor Interne România 2021

Maramureșul, al treilea județ pe lista zonelor verzi din România

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Grupul de Comunicare Strategică a informat ieri că un număr de 14 județe se află în zona roșie, ...
coronavirus rată de incidență zone verzi Maramureș

Tensiuni în Coliția de guvernare. Război în declarații între premierul Cîțu și Ministrul Sănătății Voiculescu. Liberalii îl vor demis pe Voiculescu, USR PLUS amenință cu demiterea Guvernului

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Cresc tensiunile din Coaliția de Guvernare și sunt tot mai evidente. Potrivit unor informatii ...
premier prim-ministru Florin Cîțu Ministrul Sănătății

Florin Cîțu, despre vaccinarea anti-Covid-19: „ Îi încurajez pe toți românii să se înregistreze în portalul RoVaccinare și să se vaccineze”

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Prim-ministrul Florin Cîțu a transmis că România va ajunge la o capacitate de vaccinare de ...
vaccin pandemie coronavirus campanie de vaccinare

Coronavirus: situația îmbolnăvirilor SARS-CoV-2 din ultima săptămână în județul Maramureș. Numărul de îmbolnăviri a scăzut față de săptămâna trecută

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Conform Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, în ultima săptămână, în ...
Coronavirus pandemie actualizare Maramureș

O nouă tranșă de vaccin Pfizer BioNTech sosește mâine în țară

Petruța Gromucz - apr. 11, 2021
Mâine, 12 aprilie, sosește în România o nouă tranșă de vaccin de la Pfizer BioNTech care constă ...
vaccin Pfizer tranșă România

47 de grădinițe din Maramureș, deschise în vacanță. Preșcolarii pot participa fizic la activități educaționale

Petruța Gromucz - apr. 11, 2021
Conform prevederilor Ordinului ministrului educației, nr. 3558/29.01.2021, pentru modificarea și ...
educație grădinițe copii activități

Un nou posibil efect advers al vaccinului AstraZeneca, investigat de Agenția Europeană a Medicamentului. Au apărut reacții adverse severe și în cazul vaccinului Johnson&Johnson

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
 Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că face investigații în cazul unei ...
sănătate vaccin pandemie coronavirus

Decizie: Curtea de Apel Cluj îl obligă pe primarul Cătălin Cherecheș să dea la Stat aproape 2,7 milioane de lei, sumă cu caracter nejustificat

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
Curtea de Apel Cluj a admis sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul aceleași ...
Cherecheș dosar DNA Curtea de apel Cluj avere

Situația vaccinărilor în Maramureș. O echipă mobilă se deplasează pe teren pentru vaccinarea persoanelor imobilizate/nedeplasabile

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
Până la data de 08.04.2021, în județul Maramureș au fost vaccinate 97.490 persoane. Cu prima ...
vaccinare pandemie Maramureș doze de vaccin