duminică, 25 iulie
Interviu cu Silviu Ungur – omul și Prefectul județului Maramureș
De Petruța Gromucz - joi, 03 decembrie în categoria Interviuri
153

Distribuie pe rețelele de socializare

Nicolae-Silviu Ungur este Prefectul județului Maramureș și a ajuns la conducere în anul 2019. De atunci, el încearcă zi de zi să rezolve cât mai multe probleme moștenite de la predecesori. 

Petruța G: Am vrea să știm mai multe despre dumneavoastră, spuneți-ne cine sunteți  și care este cea mai mare realizare a dumneavoastră.

Nicolae-Silviu Ungur: Omul Ungur Silviu s-a născut în zona Lăpușului, mai precis în Lăpușul Românesc. Am avut un parcurs atât profesional, cât și al educației oarecum normal, cu studii universitare și postuniversitare. Sunt căsătorit, copii încă nu am din păcate, dar bineînțeles că intenția există. Am lucrat un an și jumătate în învățământ, apoi în APIA, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, unde iar am avut un parcurs de la bază, de la consilier asistent la consilier superior în Serviciu Control în Teren. 

Petruța G.: Cum ați ajuns să ocupați scaunul de Prefect?

Nicolae-Silviu Ungur:  La un moment dat, a apărut această oportunitate de a ocupa funcția de Prefect. Avusesem tangențe încă din campania anterioară, dar am refuzat candidatura la primăria comunei Lăpuș și am dat curs acestei oportunități de a ocupa funcția de Prefect. Bineînțeles, a fost un mare pas înainte pentru mine, am învățat lucruri noi, iar provocări au fost destule și nu îmi pare rău că nu am ajuns la primărie, cu siguranță o să am timp în viitor pentru astfel de activități.

Petruța G.: Ce probleme ați întâmpinat atunci când ați ajuns la cârma județului Maramureș?

Nicolae-Silviu Ungur: Bineînțeles, în mandatul meu am intrat în forță. Mai precis, după câteva săptămâni am rămas și fără subprefectul de la care am avut multe de învățat, mai ales că aveam nevoie de acest lucru, eu venind din afara instituției. Apoi a urmat gripa aviară, cu un focar la Seini, pe care dacă nu îl opream, am fi avut ca țară pierderi cuprinse între 600 și 800 de milioane de euro, deoarece se blocau exporturile de carne de pasăre și de produse livrate. Am reușit, bineînțeles, cu cei din jurul meu, cu DSP, Poliția, Jandarmeria, Primăria, cu toții am fost foarte implicați și am reușit, am oprit acel focar. A apărut pesta porcină, apoi pandemia,  unde iarăși am reușit ajutorul celor din jur.  Poliția, Jandarmeria, DSP-ul, primarii ne-au fost alături, dar nu toți primarii, deoarece am avut și surprize neplăcute. Au fost primari care nu ne-au ajutat, ba mai mult au sabotat eforturile noastre, deoarece în perioada pandemiei au încercat să îi împiedice pe cei care aveau spații de cazare să primească cetățeni români care veneau din zone de carantină din afara țării, așa numitele zone roșii. 

Am avut și provocări, precum lipsa de personal, mai ales cea din cadrul departamentului juridic. Ar trebui să avem 11 persoane, inclusiv un șef de serviciu, iar noi avem doar 5, fără șef de serviciu. Am fost nevoit să compensez acea lipsă de personal cu membri cabinetului meu, pe care i-am redirecționat în acea zonă, mai precis pe partea de fonduri funciare. Am moștenit o zestre de aproximativ 6.500 de dosare nesoluționate la nivelul anului 2017 și a trebuit să facem eforturi să le aducem la zi. 

Petruța G.: Care este acum situația acestor dosare? Ați reușit să le soluționați?

Nicolae-Silviu Ungur: Da, într-un procent aproximativ de 20%, cu precizarea că am mai fi făcut, dar între timp avem o sentință la Înalta Curte de Casație și Justiție care a creat un precedent, și mai precis este vorba de acele zone cooperativizate, pentru care se putea face notarea în Cartea Funciară. Acea sentință spune că nu se poate face această notare în zonele cooperativizate, drept pentru care avem un blocaj la acest nivel, cu dosare depuse. Noi am făcut  tot ce am putut, am făcut eforturi în sensul de a rezolva cât mai multe dosare. Bineînțeles, cetățenii așteaptă, și e firesc. Menirea noastră este să le rezolvăm. Speranța mea este ca după alegerile de duminică să avem o stabilitate care să ne permită corectarea acestui vid legislativ. 

Petruța G.: Ați discutat despre pandemie. Județul Maramureș a fost primul județ care a adoptat măsuri de prevenție și siguranță la începutul acestei perioade, în luna martie. Ce v-a determinat să luați această decizie atunci când nici un alt județ nu a impus măsuri sau restricții?

Nicolae-Silviu Ungur: Cei din jurul meu au fost oameni de bună calitate, am avut un grup de lucru bine structurat, Poliția, Jandarmeria, Poliția de Frontieră, DSP-ul, ei fiind cei mai apropiați colaboratori. Ne întâlneam și discutam punctual, ce trebuie să facem, unde. Așa am ajuns la concluzia să luăm aceste măsuri de siguranță. Totul a fost despre o foarte bună colaborare între structuri. 

În ultima lună am avut și carantina Municipiului Baia Mare, o carantină mai blândă, dar care a dat rezultate. Drept dovadă am ajuns sub 4 ca incidență, de la un nivel de 7,21. Am mai avut câteva localități în carantină unde am avut rezultate bune și per ansamblu, la ora asta în județ avem o rată sub 3, ceea ce înseamnă că suntem un județ galben. Momentan Dumbrăvița are cea mai mare rată, de 4,11 la mia de locuitori. 

Petruța G.: Cum vă descurcați să rezolvați situațiile de criză din județ, mai ales în contextul actual?

Nicolae-Silviu Ungur: Ne mobilizăm, avem o colaborare bună la nivel de structuri, și asta este cel mai important. Așa reușim să rezolvăm problemele. 

Petruța G.: Care credeți că sunt cele mai grave probleme ale județului și ce credeți că ar trebui îmbunătățit sau schimbat?

Nicolae-Silviu Ungur: Cea mai exigentă problemă, din punctul meu de vedere, este cea funciară. Fără doar și poate aceasta este cea mi gravă problemă. Trebuie rezolvate problemele cetățenilor cât mai repede posibil. Bineînțeles, apoi avem moștenirea istorică a REMIN-ului cu acele iazuri de decantare, care iarăși este o problemă destul de complicată, în sensul că necesită mulți bani care se alocă destul de greu. Sperăm ca viitorul apropiat să ne ducă această finanțare de care avem nevoie pentru a corecta problemele.

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Congresul PNL, principala sursă de tensiuni în Coaliția de guvernare. Cristian Ghinea: „Vreau să se termine coșmarul asta, nu mai putem”

Daiana Toma-Cioran - iul. 23, 2021
Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a vorbitla Digi24 despre ...
politică Coaliție guvernare Congres PNL

Din 6 august în Italia devine obligatoriu permisul de sănătate

Daiana Toma-Cioran - iul. 23, 2021
Italia introduce din 6 august un permis de sănătate obligatoriu pentru acces în locuri cu spaţii ...
permis de sănătate certificat verde Italia pandemie

IPJ Maramureș: Nimeni nu scapă basma curată de eroul nostru canin Teba!

Daiana Toma-Cioran - iul. 23, 2021
Câinele este un prieten dedicat omului și stăpânului, dar dușmanul persoanelor care ...
Inspectoratul Județean de Poliție IPJ Maramureș Teba

Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată. 35 de țări, în zona roșie

Petruța Gromucz - iul. 22, 2021
Lista statelor cu risc epidemiologic a fost actualizată de Comitetul pentru Situații de ...
listă zone zona roșie zona galbenă

Primarii vor primi bani pentru drumuri, gaze, apă și canalizare prin Programul de Investiţii în Infrastructura Locală

Daiana Toma-Cioran - iul. 22, 2021
Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării, spune că la nivelul ministerului sunt identificate trei ...
primării primari bani investiții

PSD acuză Guvernul: „Zero euro din PNRR în 2021”

Daiana Toma-Cioran - iul. 22, 2021
PSD spune, într-o postare pe pagina lor de Facebook, acuză Executivul că este vinovat de ...
PSD Guvern PNRR România

Maramureșul primește de la Guvern 9 milioane de lei. Pentru ce vor fi folosiți banii?

Petruța Gromucz - iul. 22, 2021
Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș, a anunțat prin intermediul unei ...
Maramureș Guvern sumă bani alocați

APIA: Peste 14.000 de cereri înregistrate în cadrul campaniei de înscriere în Programul pentru susținerea producției de legume în spații protejate

Petruța Gromucz - iul. 22, 2021
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a informat ieri, 21 iulie 2021, faptul că în ...
APIA cereri susținerea producției legume

Consiliul Local Baia Mare: Proiectul de hotărâre privind aprobarea contractării unui împrumut în valoare de 100 milioane lei a trecut

Daiana Toma-Cioran - iul. 21, 2021
Astăzi, 21 iulie 2021, de la ora 10:00, a avut loc o nouă Ședință Ordinară a Consiliului ...
ședință ordinară Consiliul Local Baia Mare Maramureș

Vicepremierul Dan Barna: „PNRR va fi aprobat în septembrie. Cred că la începutul anului vor veni primele zeci de milioane în ţară”

Daiana Toma-Cioran - iul. 21, 2021
Copreședintele USRPLUS, Dan Barna, a spus că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi ...
Dan Barna vicepremier copreședinte USR PLUS

Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», se redeschide!

Petruța Gromucz - iul. 21, 2021
Consiliul Județean Maramureș vă invită vineri, 23 iulie 2021, la redeschiderea Muzeului Județean ...
artă muzeu Baia Mare Maramureș

Legea a fost promulgată: persoanele care au lucrat în industria de producție a energiei beneficiază de reducerea vârstei de pensionare

Daiana Toma-Cioran - iul. 20, 2021
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a promulgat legea care prevede că angajaţii care ...
lege promulgare președintele României Klaus Iohannis

Acțiune de mare amploare executată de polițiștii maramureșeni

Daiana Toma-Cioran - iul. 20, 2021
În perioada 15-18 iulie a.c.  polițiștii rutieri, de ordine publică, de ...
112 Inspectoratul de Poliție Județean IPJ Maramureș

Maraton de vaccinare în municipiul Baia Mare

Daiana Toma-Cioran - iul. 20, 2021
Consiliul Județean Maramureș, Instituția Prefectului Maramureș, Municipiul Baia Mare, Direcția ...
pandemie coronavirus vaccinare maraton

Perioada pentru înscrierile la măsura HoReCa se prelungește cu o săptămână

Petruța Gromucz - iul. 20, 2021
Termenul de înscriere a firmelor din HoReCa în schema de ajutor, a fost prelungită cu o ...
economie horeca sprijin financiar prelungire

MADR: Submăsurile 6.2 și 6.4 se vor lansa în septembrie! Criteriile oficiale de selecție pentru toate măsurile tranzitorii

Petruța Gromucz - iul. 20, 2021
Comitetul de Monitorizare pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 a ...
economie dezvoltare rurală PNDR România

Ministerul Afacerilor Externe: Atenționare de călătorie pentru turiștii care merg în vacanță în Grecia

Daiana Toma-Cioran - iul. 19, 2021
Românii care merg în Grecia sunt avertizați de Ministerul Afacerilor Externe că țara este sub ...
actualități România 2021 Grecia

Proiectul "Revitalizarea turismului montan în județul Maramureș prin modernizarea și extinderea infrastructurii de trasee turistice montane", prinde contur.

Petruța Gromucz - iul. 19, 2021
Proiectul ”Revitalizarea turismului montan în județul Maramureș prin modernizarea și extinderea ...
Maramureș proiect turism turism montan

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă: Valul 4 va fi al nevaccinaților. Varianta Delta face ravagii în 100 de țări

Petruța Gromucz - iul. 19, 2021
Ioana Mihăilă, Ministrul Sănătății, a declarat că valul al 4-lea de pandemie nu îi va afecta pe ...
varianta Delta pandemie coronavirus îmbolnăviri

Alegeri interne în filiala județeană Maramureș a Partidului Național Liberal. Cum arată noul Birou Politic Județean al PNL

Daiana Toma-Cioran - iul. 18, 2021
Astăzi, 18 iulie 2021, filiala județeană Maramureș a Partidului Național Liberal și-a ales ...
Partidul Național Liberal PNL Maramureș Baia Mare