luni, 25 octombrie
Interviu cu Silviu Ungur – omul și Prefectul județului Maramureș
De Petruța Gromucz - joi, 03 decembrie în categoria Interviuri
174

Distribuie pe rețelele de socializare

Nicolae-Silviu Ungur este Prefectul județului Maramureș și a ajuns la conducere în anul 2019. De atunci, el încearcă zi de zi să rezolve cât mai multe probleme moștenite de la predecesori. 

Petruța G: Am vrea să știm mai multe despre dumneavoastră, spuneți-ne cine sunteți  și care este cea mai mare realizare a dumneavoastră.

Nicolae-Silviu Ungur: Omul Ungur Silviu s-a născut în zona Lăpușului, mai precis în Lăpușul Românesc. Am avut un parcurs atât profesional, cât și al educației oarecum normal, cu studii universitare și postuniversitare. Sunt căsătorit, copii încă nu am din păcate, dar bineînțeles că intenția există. Am lucrat un an și jumătate în învățământ, apoi în APIA, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, unde iar am avut un parcurs de la bază, de la consilier asistent la consilier superior în Serviciu Control în Teren. 

Petruța G.: Cum ați ajuns să ocupați scaunul de Prefect?

Nicolae-Silviu Ungur:  La un moment dat, a apărut această oportunitate de a ocupa funcția de Prefect. Avusesem tangențe încă din campania anterioară, dar am refuzat candidatura la primăria comunei Lăpuș și am dat curs acestei oportunități de a ocupa funcția de Prefect. Bineînțeles, a fost un mare pas înainte pentru mine, am învățat lucruri noi, iar provocări au fost destule și nu îmi pare rău că nu am ajuns la primărie, cu siguranță o să am timp în viitor pentru astfel de activități.

Petruța G.: Ce probleme ați întâmpinat atunci când ați ajuns la cârma județului Maramureș?

Nicolae-Silviu Ungur: Bineînțeles, în mandatul meu am intrat în forță. Mai precis, după câteva săptămâni am rămas și fără subprefectul de la care am avut multe de învățat, mai ales că aveam nevoie de acest lucru, eu venind din afara instituției. Apoi a urmat gripa aviară, cu un focar la Seini, pe care dacă nu îl opream, am fi avut ca țară pierderi cuprinse între 600 și 800 de milioane de euro, deoarece se blocau exporturile de carne de pasăre și de produse livrate. Am reușit, bineînțeles, cu cei din jurul meu, cu DSP, Poliția, Jandarmeria, Primăria, cu toții am fost foarte implicați și am reușit, am oprit acel focar. A apărut pesta porcină, apoi pandemia,  unde iarăși am reușit ajutorul celor din jur.  Poliția, Jandarmeria, DSP-ul, primarii ne-au fost alături, dar nu toți primarii, deoarece am avut și surprize neplăcute. Au fost primari care nu ne-au ajutat, ba mai mult au sabotat eforturile noastre, deoarece în perioada pandemiei au încercat să îi împiedice pe cei care aveau spații de cazare să primească cetățeni români care veneau din zone de carantină din afara țării, așa numitele zone roșii. 

Am avut și provocări, precum lipsa de personal, mai ales cea din cadrul departamentului juridic. Ar trebui să avem 11 persoane, inclusiv un șef de serviciu, iar noi avem doar 5, fără șef de serviciu. Am fost nevoit să compensez acea lipsă de personal cu membri cabinetului meu, pe care i-am redirecționat în acea zonă, mai precis pe partea de fonduri funciare. Am moștenit o zestre de aproximativ 6.500 de dosare nesoluționate la nivelul anului 2017 și a trebuit să facem eforturi să le aducem la zi. 

Petruța G.: Care este acum situația acestor dosare? Ați reușit să le soluționați?

Nicolae-Silviu Ungur: Da, într-un procent aproximativ de 20%, cu precizarea că am mai fi făcut, dar între timp avem o sentință la Înalta Curte de Casație și Justiție care a creat un precedent, și mai precis este vorba de acele zone cooperativizate, pentru care se putea face notarea în Cartea Funciară. Acea sentință spune că nu se poate face această notare în zonele cooperativizate, drept pentru care avem un blocaj la acest nivel, cu dosare depuse. Noi am făcut  tot ce am putut, am făcut eforturi în sensul de a rezolva cât mai multe dosare. Bineînțeles, cetățenii așteaptă, și e firesc. Menirea noastră este să le rezolvăm. Speranța mea este ca după alegerile de duminică să avem o stabilitate care să ne permită corectarea acestui vid legislativ. 

Petruța G.: Ați discutat despre pandemie. Județul Maramureș a fost primul județ care a adoptat măsuri de prevenție și siguranță la începutul acestei perioade, în luna martie. Ce v-a determinat să luați această decizie atunci când nici un alt județ nu a impus măsuri sau restricții?

Nicolae-Silviu Ungur: Cei din jurul meu au fost oameni de bună calitate, am avut un grup de lucru bine structurat, Poliția, Jandarmeria, Poliția de Frontieră, DSP-ul, ei fiind cei mai apropiați colaboratori. Ne întâlneam și discutam punctual, ce trebuie să facem, unde. Așa am ajuns la concluzia să luăm aceste măsuri de siguranță. Totul a fost despre o foarte bună colaborare între structuri. 

În ultima lună am avut și carantina Municipiului Baia Mare, o carantină mai blândă, dar care a dat rezultate. Drept dovadă am ajuns sub 4 ca incidență, de la un nivel de 7,21. Am mai avut câteva localități în carantină unde am avut rezultate bune și per ansamblu, la ora asta în județ avem o rată sub 3, ceea ce înseamnă că suntem un județ galben. Momentan Dumbrăvița are cea mai mare rată, de 4,11 la mia de locuitori. 

Petruța G.: Cum vă descurcați să rezolvați situațiile de criză din județ, mai ales în contextul actual?

Nicolae-Silviu Ungur: Ne mobilizăm, avem o colaborare bună la nivel de structuri, și asta este cel mai important. Așa reușim să rezolvăm problemele. 

Petruța G.: Care credeți că sunt cele mai grave probleme ale județului și ce credeți că ar trebui îmbunătățit sau schimbat?

Nicolae-Silviu Ungur: Cea mai exigentă problemă, din punctul meu de vedere, este cea funciară. Fără doar și poate aceasta este cea mi gravă problemă. Trebuie rezolvate problemele cetățenilor cât mai repede posibil. Bineînțeles, apoi avem moștenirea istorică a REMIN-ului cu acele iazuri de decantare, care iarăși este o problemă destul de complicată, în sensul că necesită mulți bani care se alocă destul de greu. Sperăm ca viitorul apropiat să ne ducă această finanțare de care avem nevoie pentru a corecta problemele.

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

A fost lansat apelul dedicat standardizării și evaluării unitare pentru sistemul de educație preuniversitar

Petruța Gromucz - oct. 25, 2021
Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020 din cadrul ...
fonduri Capital Uman investiții sistem de educație

PNRR: Prefinanțarea de 3,6 miliarde de euro aferentă României ar putea fi plătită după întâlnirea Consiliului UE de săptămâna viitoare

Petruța Gromucz - oct. 22, 2021
Consiliul Uniunii Europene a transmis astăzi, 22 octombrie 2021, faptul că miniștrii economiei ...
economie PNRR fonduri finanțe

A fost emisă o nouă hotărâre de Guvern. Se reintroduce carantina de noapte, se interzic nunțile sau evenimentele private, iar masca devine obligatorie

Petruța Gromucz - oct. 22, 2021
Guvernul României a emis o nouă hotărâre privind stabilirea unor măsuri suplimentare în scopul ...
lockdown coronavirus reguli măsuri

Ludovic Orban: „Nu voi vota Guvernul Ciucă. Îmi voi da demisia din grupul parlamentar al PNL (...) PNL nu mai există”

Daiana Toma-Cioran - oct. 22, 2021
Fostul președinte al Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a anunțat că desemnarea lui Nicolae ...
Partidul Național Liberal PNL România 2021

PSD a oferit mereu soluții pentru îndreptarea prostiilor făcute de cei care guvernează

Daiana Toma-Cioran - oct. 22, 2021
Soluția PSD, după scandalul prostesc din coaliția de dreapta, este un acord politic pentru ...
politică deputat PSD Maramureș

Dacian Cioloș: „Nu putem susține un guvern minoritar. Suntem gata să discutăm refacerea coaliției”

Daiana Toma-Cioran - oct. 21, 2021
Dacian Cioloș a spus că USR nu va susține un guvern minoritar, atâta timp cât există ...
Dacian Cioloș consultări Guvern guvernare

Concurs internațional de istorie și geografie despre Europa Centrală

Daiana Toma-Cioran - oct. 21, 2021
Consiliul Județean Maramureș, în baza relațiilor de înfrățire cu Voievodatul Podkarpackie din ...
cultura concurs Maramureș Consiliul Județean

Ionel Bogdan: ,,Astăzi au început lucrările de asfaltare pe DJ 184A, Coltău- Arieșu de Pădure”

Petruța Gromucz - oct. 21, 2021
Potrivit Președintelui Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan,  drumul de legătură ...
asfaltare modernizare tronson drum

Klaus Iohannis anunță noi restricții: ,,Până când vă convingeți să vă vaccinați, e nevoie de restricții.” Revine carantina de noapte, obligativitatea purtării măștii, iar elevii intră în vacanță două săptămâni

Petruța Gromucz - oct. 21, 2021
Potrivit președintelui Klaus Iohannis, de luni vor intra în vigoare noi restricții. Va fi ...
școală educație restricții pandemie

A fost adoptat programul de lucru al Comisiei Europene pentru 2022

Petruța Gromucz - oct. 20, 2021
Comisia Europeană a adoptat ieri, 19 octombrie 2021, programul său de lucru pentru 2022, care ...
program de lucru Comisia Europeană Europa Europa verde

5 proiecte aprobate pentru finanțare, în valoare de aproximativ 6 milioane de euro, în cadrul apelului „Drepturile omului – implementare la nivel național”

Petruța Gromucz - oct. 20, 2021
Fondul Român pentru Dezvoltare Socială a publicat săptămâna trecută lista proiectelor aprobate ...
Fondul Român pentru Dezvoltare Socială proiecte aprobare dreprurile omului

Miniștrii propuși de Cioloș vor fi audiați în comisiile parlamentare de specialitate. Guvernul Cioloș va fi votat mâine

Daiana Toma-Cioran - oct. 19, 2021
Miniştrii propuşi de prim-ministrul desemnat Dacian Cioloş vor fi audiaţi astăzi în comisiile ...
vot Parlament 2021 România

APIA efectuează plăți în avans pentru Campania 2021

Petruța Gromucz - oct. 19, 2021
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a informat ieri, 18 octombrie 2021, ...
economie APIA plăți în avans plăți

Beneficiarii POPAM cu polițe de asigurări de la City Insurance trebuie să prezinte o nouă poliță de asigurare conform legislației în vigoare

Petruța Gromucz - oct. 18, 2021
Autoritatea de Supraveghere Financiară din România a retras autorizația de funcționare a ...
Programul operațional pentru pescuit și afaceri maritime POPAM asigurare city insurance

Președintele Colegiului Medicilor vrea suspendarea medicilor care transmit mesaje antivacciniste: „Pun în pericol sănătatea publică”

Daiana Toma-Cioran - oct. 18, 2021
Președintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, își dorește ca toți medicii care prezintă în ...
actualități președinte Colegiu Medicilor pandemie

Cum arată cabinetul lui Dacian Cioloș și programul de guvernare?

Daiana Toma-Cioran - oct. 18, 2021
Aseară, Biroul Național al USR a finalizat lista de miniștri și forma finală a programului de ...
politică Guvern nou România

Au fost aprobate scenariile pentru desfășurarea cursurilor unităților de învățământ din județul Maramureș. Cinci unități își vor desfășura cursurile în sistem online

Petruța Gromucz - oct. 17, 2021
Subprefectul Rudolf Stauder a declarat că a avut loc ședința extraordinară a Comitetului ...
educație învățământ cursuri clase

Florin Cîțu: „Am livrat ce așteptau românii: o puternică creștere economică și reducerea deficitelor”. Salariul minim pe economie va crește cu 11%

Petruța Gromucz - oct. 16, 2021
Florin Cîțu a susținut astăzi o conferință de presă în care a discutat despre creșterea ...
economie România creștere economică creștere salarială

Municipiul Sighetu Marmației intră de astăzi în carantină. Ce măsuri au fost instituite?

Petruța Gromucz - oct. 14, 2021
Subprefectul Rudolf Stauder, președintele CJSU a declarat că s-a primit de la nivel central ...
Sighetu Marmației Maramureș carantină măsuri

Dacian Cioloș, premierul desemnat: „Oricine îşi va asuma guvernarea în următoarele luni va face un sacrificiu”

Daiana Toma-Cioran - oct. 14, 2021
Dacian Cioloş a spus că oricine îşi va asuma guvernarea în următoarea perioadă „va face un ...
premier desemnat România 2021