marți, 13 aprilie
Remember- 3 decembrie
De Mihai Popan - joi, 03 decembrie în categoria Cultură
40

Distribuie pe rețelele de socializare

Anual, pe data de 3 decembrie este marcată Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi (“International Day of People with Disability”), proclamată de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în 1992. Scopul acestei zile este de a promova şi implementa programele destinate îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă pentru aceste categorii sociale defavorizate.

1368 – Se naște regele Franței (1380-1422), Charles al VI-lea. A fost cunoscut sub numele de Carol cel Mult-Iubit  și mai târziu sub numele de Carol Nebunul, deoarece se pare că suferea de schizofrenie paranoidă. Se crede că una din cauze ar putea fi de natură genetică: mama sa, Jeanne de Bourbon, avusese, timp de mai multe luni, în 1373, un acces de nebunie.

Este cunoscut și pentru ciudățeniile sale de comportament : avea iluzia că este din sticlă, motiv pentru care hainele sale aveau cusute bare metalice pentru a-l proteja în cazul unei eventuale căderi. Crizele lui de nebunie au dus la certuri în familia regală franceză, de acest lucru profitând puterile vecine, Anglia și Burgundia. Până la sfârșitul domniei sale o mare parte din Franța a fost sub ocupație străină.

1447 – Se naște Baiazid al II-lea, sultan al Imperiului Otoman.

1818 - Illinois devine cel de-al 21-lea stat al SUA .

1860 – Se încheie Convenția telegrafică cu Rusia, prima convenție internațională a Principatelor Unite, care a intrat în vigoare la 1/13 februarie 1862.

1861 - Cu prilejul deschiderii Camerelor, Alexandru Ioan Cuza anunță că „Înalta Poartă, precum și toate Puterile Garante” recunosc Unirea Principatelor Moldovei şi Valahiei care vor alege aşa cum “România o va simţi şi o va dori“.

1865 - Domnitorul Alexandru Ioan Cuza promulgă legea de organizare a serviciului de poştă şi telegraf din România.

1873 – Se naște lingvistul Ilie Bărbulescu, membru a numeroase societăţi ştiinţifice și membru corespondent al Academiei Române, care a înfiinţat Catedra de Slavistică a Universităţii din Iaşi. A fost și director al revistei „Arhiva”, organ al Societății de Istorie și Filologie din Iași (1921-1940).

1880 -  Este desemnat moştenitor prezumtiv al tronului României Prinţul Ferdinand de Hohenzollern, nepot de frate al regelui Romaniei Carol I.

1891 – Se naște marele sculptor român Oscar Han. Printre operele sale se numără: statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, inaugurată în 1968 în fața palatului princiar din Alba Iulia, statuia lui Vasile Lupu, realizată din bronz în 1932, amplasată in orasul Orhei din Basarbia, statuia regelui Carol I al Romaniei, amplasată în curtea Castelului Peles din Sinaia, statuia lui Constantin Brâncoveanu din Bucuresti, realizată din bronz în 1939, în curtea bisericii Sf. Gheoghe-Nou din București, statuia lui Mihail Kogălniceanu din București, executată în bronz în anul 1936 etc.

1892 - Regele României, Carol I, şi regina Marii Britanii, Victoria, semnează tratatul privitor la căsătoria principelui Ferdinand, moştenitor al Tronului României, fiul lui Leopold, prinţ de Hohenzollern-Sigmaringen, şi al Antoniei, infanta Portugaliei, nepot de frate al regelui Carol I, cu Maria, principesă de Marea Britanie şi Irlanda, fiica Mariei Aleksandrovna (fiica ţarului Alexandru al II-lea) şi a lui Alfred, duce de Edinburgh (al doilea fiu al reginei Victoria).

 1920 -  Este semnat, la Geneva, Protocolul privind constituirea Curţii Permanente de Justiţie Internaţională, cu sediul la Haga.

1927 – Este lansat primul film cu Stan și Bran, Putting Pants on Philip.

1933 - Începe funcționarea efectivă a Spitalului de Urgență din Bucuresti, actualul Spital de Urgență Floreasca.

1948 – Se naște Ozzy Osbourne, solistul trupei Black Sabbath.

1949 -Este dat Decretul privind înființarea Camerei de Comerț Exterior a României.

1954 - Moare Maria Ventura, actriță română.

1960- Se naște Daryl Hannah, actriță americană.

1960- Se naște Julianne Moore, actriță americană.

1966- Se naște Cătălin Botezatu, designer vestimentar, la Alexandria (Teleorman).

1967- Chirurgul sud-african Christian Barnard,  cu o echipă din 31 de specialiști, efectuează, cu succes,  într-un spital din Cape Town, primul transplant de inimă. Beneficiarul transplantului, Louis Washkansky, un bărbat de 53 de ani, moare 18 zile mai târziu de pneumonie, din cauza sistemului imunitar slăbit. Cu toate acestea, inima lui Washkansky a funcționat normal până în clipa morții.

1971- Armata pakistaneză atacă India, declanșând Razboiul indo-pakistanez din 1971.

1973- Programul Pioneer-Pioneer 10 trimite înapoi pe Terra prima imagine de aproape a planetei Jupiter.

1973- Nicolae Ceaușescu ajunge în Statele Unite pentru o vizită oficială, unde va fi primit cu toate onorurile posibile. Ceaușescu își dorea obținerea clauzei națiunii celei mai favorizate, ce presupunea facilități vamale pentru produsele românești importate de SUA și un credit de 500-600 milioane de dolari, pe termen lung, cu o dobândă de 2%, ce urma să fie folosit de România pentru achiziționarea unor tehnologii americane necesare industriei românești. Va părăsi SUA fără să obțină clauza și împrumutul.

1975- Se naște Andrei Istrățescu, mare maestru la șah.

1976- Are loc o încercare de asasinat asupra lui  Bob Marley. A fost împușcat de două ori, a cântat în concert două zile mai târziu.

1977- Este inaugurat Muzeul Județean Botoșani.

1977- Sunt inaugurate lucrările de construcţie a sistemului hidroenergetic şi de navigaţie Porţile de Fier II, de la Drobeta-Turnu Severin.

1981- Se naște fotbalistul spaniol David Villa.

1984- Se naște fotbalistul român Cosmin Moți.

1987- Adunarea Generală a ONU adoptă rezoluții inițiate de România în ceea ce privește reducerea bugetelor militare, reglementarea pașnică a diferendelor dintre state, dezvoltarea bunei vecinătăți.

1991- Moare filosoful român Petre Țuțea.  A fost deţinut politic între anii 1948–1953 şi 1956–1964. A scris : „Omul – Tratat de antropologie creştină”, “Între Dumnezeu şi neamul meu”, “Bătrâneţea şi alte scrieri filosofice”

1993- Începe să emită, la Bucureşti, postul „Radio Romantic”.

1998- Banca franceză „Société Générale” este desemnată câștigătoarea licitației organizate de Fondul Proprietății de Stat pentru privatizarea Băncii Române pentru Dezvoltare (BRD). Pentru 200 de milioane de dolari, „Société Générale” a cumpărat 51% din acțiunile BRD.

1999- Tori Murden devine prima femeie care a traversat singură într-o barcă Oceanul Atlantic, după o călătorie de 81 de zile.

  

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

POR: S-a lansat un nou apel pentru întreprinderile sociale de inserție din cadrul strategiilor de dezvoltare locală. Proiectele pot fi depuse astăzi și mâine

Petruța Gromucz - apr. 13, 2021
Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 a publicat ...
proiecte finanțare fonduri economie

Au început înscrierile pentru Programul IMM Leasing Echipamente și Utilaje 2021

Petruța Gromucz - apr. 13, 2021
Programul IMM Leasing Echipamente și Utilaje 2021 urmează să fie deschis. Conform Fondului ...
economie finanțare IMM echipamente și utilaje

Dan Barna, despre Ministrul Voiculescu: „Nu e un diamant pentru managementul Sănătății, dar e cea mai bună opțiune pe care o avem acum”

Daiana Toma-Cioran - apr. 13, 2021
Vicepremierul Dan Barna a declarat ieri, într-un interviu la Hotnews, că în Coaliție s-a decis ...
USR PLUS Dan Barna Vicepremier Vlad Voiculescu

Maramureșenii se pot vaccina cu AstraZeneca fără să se programeze. Unde pot fi administrate dozele?

Petruța Gromucz - apr. 13, 2021
Având în vedere instrucțiunea Comitetului Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare ...
vaccin AstraZeneca pandemie coronavirus

Pentru copiii mai mici de 3 ani nu se plăteşte întreţinere. Legea asociaţiilor de proprietari a fost modificată în Senat

Daiana Toma-Cioran - apr. 13, 2021
Senatul a adoptat, ieri, în plen, o propunerea pentru modificarea Legii privind funcţionarea ...
Senat întreținere legea asociațiilor de propietari

Marcel Ciolacu a anunțat o nouă moțiune simplă împotriva Ministrului Sănătății: „Voiculescu e gol și în suflet și în cap”. USR PLUS se teme că moțiunea PSD împotriva Ministrului Voiculescu ar putea trece

Daiana Toma-Cioran - apr. 13, 2021
Marcel Ciolacu, liderul PSD, a anunțat că partidul va depune o moțiune simplă împotriva ...
Putere Opoziție Coaliția de guvernare PNL

Oamenii își pierd viața în spitalele românești. Florin Cîțu, despre tragedia de la Victor Babeș: „Nu putem garanta că nu se vor mai întâmpla astfel de tragedii, dar sperăm să nu se mai întâmple.”

Petruța Gromucz - apr. 13, 2021
O nouă tragedie își pune amprenta pe spitalele românești. De data aceasta, trei pacienți ...
tragedie spitale românești sistem medical ATI

Exponatul săptămânii la Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
EXPONATUL SĂPTĂMÂNII-Scheelit, cuarțScheelitul (CaWO₄) – mineral asociat wolframitului ...
cultură exponatul săptămânii Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare istorie

56.988 de români s-au vaccinat până în prezent, iar 12.145 au avut reacții adverse

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Potrivit datelor puse la dispoziție de Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicaţia ...
România vaccin pandemie coronavirus

Deputatul Alexandru Rafila, despre obiectivul premierului Florin Cîțu: „1 august este o dată bună pentru vacanțe, nu pentru atingerea țintei de 10 milioane de vaccinați”

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Alexandru Rafila a vorbit la Digi24 despre obiectivul premierului Cîțu de a avea 10 milioane de ...
Alexandru Rafila Deputat PSD rOMÂNIA 2021

Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne: „Când te îmbolnăvești în România trebuie să ai încredere în Dumnezeu și în sistemul medical”

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode,  a declarat în această dimineață că atunci când ...
Lucian Bode Ministrul Afacerilor Interne România 2021

Maramureșul, al treilea județ pe lista zonelor verzi din România

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Grupul de Comunicare Strategică a informat ieri că un număr de 14 județe se află în zona roșie, ...
coronavirus rată de incidență zone verzi Maramureș

Tensiuni în Coliția de guvernare. Război în declarații între premierul Cîțu și Ministrul Sănătății Voiculescu. Liberalii îl vor demis pe Voiculescu, USR PLUS amenință cu demiterea Guvernului

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Cresc tensiunile din Coaliția de Guvernare și sunt tot mai evidente. Potrivit unor informatii ...
premier prim-ministru Florin Cîțu Ministrul Sănătății

Florin Cîțu, despre vaccinarea anti-Covid-19: „ Îi încurajez pe toți românii să se înregistreze în portalul RoVaccinare și să se vaccineze”

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Prim-ministrul Florin Cîțu a transmis că România va ajunge la o capacitate de vaccinare de ...
vaccin pandemie coronavirus campanie de vaccinare

Coronavirus: situația îmbolnăvirilor SARS-CoV-2 din ultima săptămână în județul Maramureș. Numărul de îmbolnăviri a scăzut față de săptămâna trecută

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Conform Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, în ultima săptămână, în ...
Coronavirus pandemie actualizare Maramureș

O nouă tranșă de vaccin Pfizer BioNTech sosește mâine în țară

Petruța Gromucz - apr. 11, 2021
Mâine, 12 aprilie, sosește în România o nouă tranșă de vaccin de la Pfizer BioNTech care constă ...
vaccin Pfizer tranșă România

47 de grădinițe din Maramureș, deschise în vacanță. Preșcolarii pot participa fizic la activități educaționale

Petruța Gromucz - apr. 11, 2021
Conform prevederilor Ordinului ministrului educației, nr. 3558/29.01.2021, pentru modificarea și ...
educație grădinițe copii activități

Un nou posibil efect advers al vaccinului AstraZeneca, investigat de Agenția Europeană a Medicamentului. Au apărut reacții adverse severe și în cazul vaccinului Johnson&Johnson

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
 Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că face investigații în cazul unei ...
sănătate vaccin pandemie coronavirus

Decizie: Curtea de Apel Cluj îl obligă pe primarul Cătălin Cherecheș să dea la Stat aproape 2,7 milioane de lei, sumă cu caracter nejustificat

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
Curtea de Apel Cluj a admis sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul aceleași ...
Cherecheș dosar DNA Curtea de apel Cluj avere

Situația vaccinărilor în Maramureș. O echipă mobilă se deplasează pe teren pentru vaccinarea persoanelor imobilizate/nedeplasabile

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
Până la data de 08.04.2021, în județul Maramureș au fost vaccinate 97.490 persoane. Cu prima ...
vaccinare pandemie Maramureș doze de vaccin