Programul de finanțare ElectricUp, care se adresează întreprinderilor mici și mijlocii și operatorilor economici din domeniul HoReCa este gata de lansare. Programul finanțează procesul de instalare a sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp și 100 kWp, necesară consumului propriu și livrarii surplusului în Sistemul energetic național a stațiilor de reîncărcare de 22 kW pentru vehicule electrice hibrid plug-in.
Prin programul de finanțare ElectricUp se acordă un ajutor de minimis beneficiarilor întreprinderilor mici și mijlocii și beneficiarilor care activează în domeniul HoReCa cu o sumă maximă de 100.000 euro/beneficiar. Această sumă reprezintă un supot financiar de până la 100% din valoarea cheltuielilor eligibile.
Prin implementarea proiectului se urmărește creșterea gradului de utilizare a surselor regenerabile de energie și îmbunătățirea calității aerului. Programul se aplică la nivel național și are caracter multianual.
Pentru primul ciclu de finanțare, suma este de maxim 476 de milioane de lei, suma asigurându-se anual de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.
Formularul electronic de înscriere în cadrul programului va fi disponibil începând cu data de 4 decembrie 2020, de la ora 10.00 și va rămâne activ pentru o perioadă de 60 de zile.
Beneficiarul poate solicita un avans de până la 30% din totalul cheltuielilor eligibile, iar suma va fi acordată în urma prezentării unui instrument de garantare emis în condițiile legii de o societate bancară sau una de asigurări.
Pentru a accesa programul, beneficiarii trebuie să cunoască care sunt cheltuielile eleigibile. Astfel, banii pot fi utilizați pentru:
- cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere instalată de minim 27 kWp și maxim 100 kWp, având ca principale părţi componente: panouri fotovoltaice; invertor/invertoare; echipamente conexiuni; structura de montaj a sistemului; modul de comunicaţie; contoare inteligente care măsoară cantitatea de energie produsă de sistemul de panouri fotovoltaice instalat 5 şi care permit colectarea şi transmiterea datelor relevante de la distanţă, în format electronic; tablou electric curent continuu/curent alternativ;
- cheltuielile cu achiziţia a cel puțin unei staţii de reîncărcare de minim 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, cu minim două puncte de încărcare;
- cheltuielile cu proiectarea, obținerea avizelor necesare, montarea şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice și staţiilor de reîncărcare, reprezentând maximum 10% din valoarea totală eligibilă a proiectului;
- cheltuieli de consultanță și management de proiect de maxim 7% din valoarea totală eligibilă a proiectului;
- cheltuielile efectuate pentru realizarea şi instalarea panoului de informare figura 1;
- cheltuielile efectuate pentru realizarea şi instalarea unui sistem de avertizare/semnalare pentru stația de reîncărcare figura 2;
- stocare, maxim 30% din valoarea puterii instalate a panourilor fotovoltaice, maxim 30% din cheltuielile cu achiziția sistemului de stocare - opțional.
Este considerată cheltuială eligibilă taxa pe valoarea adăugată, TVA, dacă aceasta este nedeductibilă. Cheltuielile aferente branşamentului la reţeaua de energie electrică nu sunt eligibile pentru finanţarea din Program. Sunt considerate eligibile doar cheltuielile efectuate după semnarea contractului de finanţare nerambursabilă, cu excepția cheltuielilor cu proiectarea, de consultanță și management de proiect contractate începând cu maxim 30 zile anterior înscrierii în program, dovedite cu înscrisurile aferente.