Ziua internaţională de luptă împotriva sclaviei (ONU)
În fiecare an, pe data de 2 decembrie, se sărbătorește Ziua internaţională de luptă împotriva sclaviei, pentru că la acea dată, 1949, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluţia 317 (IV) privind Convenţia ONU pentru reprimarea traficului de persoane şi a exploatării prostituţiei semenilor.Această zi e marcată cu scopul de a opri formele moderne de sclavie, cum ar fi traficul de persoane, exploatarea sexuală, exploatarea copiilor prin muncă, căsătoria forţată, recrutarea forţată a copiilor şi folosirea lor în conflictele armate.
1409 – Este fondată Universitatea din Leipzig (Germania).
1547 – Moare conchistadorul spaniol Hernán Cortés, cuceritorul Mexicului.
1697 - Este inaugurată Catedrala londoneză “St. Paul”.
1805 – Are loc Bătălia de la Austerlitz, cunoscută şi sub numele de Bătălia celor trei împăraţi. A fost una dintre cele mai mari victorii ale lui Napoleon, care a determinat destrămarea celei de a treia Coaliţii formată împotriva Imperiului Francez.
1814 -Moare scriitorul francez Marchizul de Sade.
1823 - Preşedintele Statelor Unite ale Americii, James Monroe, proclamă doctrina “Monroe”. Potrivit acestei doctrine, SUA nu aveau nici o pretenţie de amestec în afacerile interne ale statelor europene și se opuneau extinderii sistemului politic al acestor state asupra oricărei părţi a continentului american.
1845 – Este înființată, la Paris, “Societatea studenţilor români”, în frunte cu Ion Ghica, C.A. Rosetti şi Scarlat Vârnav. Această societate a înfiinţat o bibliotecă românească şi a militat pentru unitatea politică a ţărilor române.
1849 - Se constituie în Franța, la Paris, “Asociaţia română pentru conducerea emigraţiei“, condusă de un comitet format din Ion Ghica, Gheorghe Magheru, Nicolae Bălcescu, C.A.Rosseti şi Dumitru C.Brătianu.
1849 - Moare poetul român Costache Conachi.
1854 – Este începută construcţia liniilor de telegraf electric Bucureşti-Giurgiu-Rusciuk (Ruse), Bucureşti-Ploieşti-Braşov, Timişoara-Braşov şi Timişoara-Lugoj-Orşova, care făceau legătura între liniile telegrafice din Principate şi cele din Transilvania.
1861 - Poarta otomană admite unirea administrativă şi politică a Principatelor române, printr-un firman însoţit de o notă restrictivă, ca aceasta să înceteze la sfârşitul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Pe 22 ianuarie 1862, cu ajutorul unioniştilor din cele doua principate, Alexandru Ioan Cuza unifică Parlamentul şi Guvernul, realizând unirea politică și formarea primului guvern unitar al României. Pe 24 ianuarie 1862, adunările Moldovei şi Ţării Româneşti, reunite în şedinţa comună, proclamă Bucureştiul drept capitala întregii ţări.
1864 - Alexandru Ioan Cuza a promulgat Codul penal român, alcătuit după modelul Codului penal francez (din 1810) şi a Codului prusian (din 1851), dar care avea la bază şi unele legi penale autohtone. A intrat în vigoare la 1 mai 1865.
1901 - Apare la Bucureşti revista literară “Sămănătorul”, condusă de George Coşbuc şi Al. Vlahuţă. A fost o revistă literară săptămânală, concepută de către George Coșbuc și Alexandru Vlăhuță, care a apărut între 2 decembrie 1901 și 27 iunie 1910, fără întrerupere. A avut un rol important în viața literară a vremii și a reprezentat catalizatorul pentru înființarea curentului ideologic și literar care i-a purtat numele (Sămănătorismul).
1915 - Albert Einstein publică Teoria relativității generale, care reprezintă teoria geometrică a gravitației.
1917 - Republica Democratică Moldovenească este proclamată de Sfatul Țării, organ reprezentativ al populației din fosta gubernie rusă Basarabia.
1918 - Consiliul Dirigent al Transilvaniei, Banatului și ținuturilor românești din Ungaria – Are loc ședința Marelui Sfat Național, în sala Tribunalului din Alba Iulia, în care se decide componența conducerii Marelui Sfat Național, componența delegației care urmau să prezinte regelui și guvernului României hotărârile Adunării Naționale și se hotărăște înființarea unui comitet executiv din rândurile Marelui Sfat cu activitate permanentă, ce urma să conducă afacerile curente ale Transilvaniei.
1923 – Se naște soprana greacă Maria Callas (Maria Calogeropoulos).
1935 – Se naște Nicolae Labiş, poetul-simbol al anilor 50: volumele “Primele iubiri”, “Moartea căprioarei”, “Sunt spiritul adâncurilor”.
1938 – Are loc ridicarea legației române de la Vatican la nivel de ambasadă.
1939 – Se deschide aeroportul La Guardia din New York.
1940 – Se naște compozitorul și cântârețul român de muzică ușoară Cornel Fugaru, solist vocal,instrumentist si lider al formației Sincron.
1942 - Este efectuată prima explozie nucleară în lanţ controlată, la Universitatea din Chicago (SUA).
1944 - Constantin Sănătescu demisionează din funcția de premier și este înlocuit de generalul Nicolae Rădescu.
1946 – Se naște Gianni Versace, unul dintre cei mai apreciaţi creatori italo-americani de modă, care a fost asasinat în iulie 1997.
1950 -Moare, la 33 de ani, pianistul roman Dinu Lipatti. S-a născut în Bucuresti, la 19 martie 1917 și a crescut într-o familie cu tradiție muzicală, iar naș de botez l-a avut pe celebrul violonist George Enescu.
1973 – Se naște Monica Seleş, campioana de tenis iugoslavă, de origine maghiară,stabilită în SUA .
1981 – Se naște solista pop Britney Spears, în Kentwood, Louisiana, Statele Unite.
1982 - Barney Clark devine prima persoană căreia i s-a implantat o inimă artificială permanentă, La Clinica Universitătii Utah din S.U.A.
1984 - Nicolae Ceaușescu dispune demolarea Mănăstirii Văcăreşti.
1988 - Cargoul „Sadu” se scufundă în apropiere de capul digului de Nord al Portului Constanța și naufragiul s-a soldat cu moartea a 22 marinari din totalul de 28 de membri ai echipajului.
2-3 decembrie 1989 - Summitul din Malta – Sfârșitul „războiului rece”. Are loc întâlnirea la nivel înalt de la Malta dintre George Bush, președintele SUA, și Mihail Gorbaciov, președinte URSS, consacrată “noii ordini mondiale”. Cei doi lideri declară că „războiul rece” s–a încheiat. Rapoartele vremii menționau Summitul din Malta ca fiind cel mai important din 1945 încoace.
1998 - Moare Părintele Arhimandrit Ilie Cleopa, teolog şi duhovnic la Mănăstirea Sihăstria.
2003 - La Muzeul Țăranului Român se deschide expoziția permanentă “Casă în casă“.