luni, 12 aprilie
Remember- 2 decembrie
De Mihai Popan - miercuri, 02 decembrie în categoria Cultură
50

Distribuie pe rețelele de socializare

Ziua internaţională de luptă împotriva sclaviei (ONU)

În fiecare an, pe data de 2 decembrie, se sărbătorește Ziua internaţională de luptă împotriva sclaviei, pentru că la acea dată, 1949, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluţia 317 (IV) privind Convenţia ONU pentru reprimarea traficului de persoane şi a exploatării prostituţiei semenilor.Această zi e marcată cu scopul de a opri formele moderne de sclavie, cum ar fi traficul de persoane, exploatarea sexuală, exploatarea copiilor prin muncă, căsătoria forţată, recrutarea forţată a copiilor şi folosirea lor în conflictele armate.

1409 – Este fondată Universitatea din Leipzig (Germania).

1547 – Moare conchistadorul spaniol Hernán Cortés, cuceritorul Mexicului.

1697 - Este inaugurată Catedrala londoneză “St. Paul”.

1805 – Are loc Bătălia de la Austerlitz, cunoscută şi sub numele de  Bătălia celor trei împăraţi. A fost una dintre cele mai mari victorii ale lui Napoleon, care a determinat destrămarea celei de a treia Coaliţii formată împotriva Imperiului Francez.

1814 -Moare scriitorul francez Marchizul de Sade.

1823 - Preşedintele Statelor Unite ale Americii, James Monroe, proclamă doctrina “Monroe”. Potrivit acestei doctrine, SUA nu aveau nici o pretenţie de amestec în afacerile interne ale statelor europene și se opuneau extinderii sistemului politic al acestor state asupra oricărei părţi a continentului american.

1845 – Este înființată, la Paris, “Societatea studenţilor români”, în frunte cu Ion Ghica, C.A. Rosetti şi Scarlat Vârnav. Această societate a înfiinţat o bibliotecă românească şi a militat pentru unitatea politică a ţărilor române.

1849 - Se constituie în Franța, la Paris, “Asociaţia română pentru conducerea emigraţiei“, condusă de un comitet format din Ion Ghica, Gheorghe Magheru, Nicolae Bălcescu, C.A.Rosseti şi Dumitru C.Brătianu.

1849 - Moare poetul român Costache Conachi.

1854 – Este începută construcţia liniilor de telegraf electric Bucureşti-Giurgiu-Rusciuk (Ruse), Bucureşti-Ploieşti-Braşov, Timişoara-Braşov şi Timişoara-Lugoj-Orşova, care făceau legătura între liniile telegrafice din Principate şi cele din Transilvania.

1861 - Poarta otomană admite unirea administrativă şi politică a Principatelor române, printr-un firman însoţit de o notă restrictivă, ca aceasta să înceteze la sfârşitul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Pe 22 ianuarie 1862, cu ajutorul unioniştilor din cele doua principate, Alexandru Ioan Cuza unifică Parlamentul şi Guvernul, realizând unirea politică și formarea primului guvern unitar al României. Pe 24 ianuarie 1862, adunările Moldovei şi Ţării Româneşti, reunite în şedinţa comună, proclamă Bucureştiul drept capitala întregii ţări. 

1864 - Alexandru Ioan Cuza a promulgat Codul penal român, alcătuit după modelul Codului penal francez (din 1810) şi a Codului prusian (din 1851), dar care avea la bază şi unele legi penale autohtone. A intrat în vigoare la 1 mai 1865.

1901 - Apare la Bucureşti revista literară “Sămănătorul”, condusă de George Coşbuc şi Al. Vlahuţă. A fost o revistă literară săptămânală, concepută de către George Coșbuc și Alexandru Vlăhuță, care a apărut între 2 decembrie 1901 și 27 iunie 1910, fără întrerupere. A avut un rol important în viața literară a vremii și a reprezentat catalizatorul pentru înființarea curentului ideologic și literar care i-a purtat numele (Sămănătorismul).

1915 - Albert Einstein publică Teoria relativității generale, care reprezintă  teoria geometrică a gravitației. 

1917 -  Republica Democratică Moldovenească este proclamată de Sfatul Țării, organ reprezentativ al populației din fosta gubernie rusă Basarabia.

1918 - Consiliul Dirigent al Transilvaniei, Banatului și ținuturilor românești din Ungaria – Are loc ședința  Marelui Sfat Național, în sala Tribunalului din Alba Iulia,  în care se decide componența conducerii Marelui Sfat Național, componența delegației care urmau să prezinte regelui și guvernului României hotărârile Adunării Naționale și se hotărăște înființarea unui comitet executiv din rândurile Marelui Sfat cu activitate permanentă, ce urma să conducă afacerile curente ale Transilvaniei.

1923 – Se naște soprana greacă Maria Callas (Maria Calogeropoulos).

1935 – Se naște Nicolae Labiş, poetul-simbol al anilor 50: volumele “Primele iubiri”, “Moartea căprioarei”, “Sunt spiritul adâncurilor”.

1938 – Are loc ridicarea legației române de la Vatican la nivel de ambasadă.

 1939 – Se deschide aeroportul La Guardia din New York.

 1940 – Se naște compozitorul și cântârețul român de muzică ușoară Cornel Fugaru, solist vocal,instrumentist si lider al formației Sincron.

1942 - Este efectuată prima explozie nucleară în lanţ controlată, la Universitatea din Chicago (SUA).

1944 - Constantin Sănătescu demisionează din funcția de premier și este înlocuit de generalul Nicolae Rădescu.

1946 – Se naște Gianni Versace, unul dintre cei mai apreciaţi creatori italo-americani de modă, care a fost asasinat în iulie 1997.

1950 -Moare, la 33 de ani, pianistul roman Dinu Lipatti. S-a născut în Bucuresti, la 19 martie 1917 și a crescut într-o familie cu tradiție muzicală, iar naș de botez l-a avut pe celebrul violonist George Enescu.

1973 – Se naște Monica Seleş, campioana de tenis iugoslavă, de origine maghiară,stabilită în SUA .

1981 – Se naște solista pop Britney Spears, în Kentwood, Louisiana, Statele Unite. 

1982 - Barney Clark devine prima persoană căreia i s-a implantat o inimă artificială permanentă, La Clinica Universitătii Utah din S.U.A.

1984 - Nicolae Ceaușescu dispune demolarea Mănăstirii Văcăreşti.

1988 - Cargoul „Sadu” se scufundă în apropiere de capul digului de Nord al Portului Constanța și naufragiul s-a soldat cu moartea a 22 marinari din totalul de 28 de membri ai echipajului.

2-3 decembrie 1989 - Summitul din Malta – Sfârșitul „războiului rece”. Are loc întâlnirea la nivel înalt de la Malta dintre George Bush, președintele SUA, și Mihail Gorbaciov, președinte URSS, consacrată “noii ordini mondiale”. Cei doi lideri declară că „războiul rece” s–a încheiat. Rapoartele vremii menționau Summitul din Malta ca fiind cel mai important din 1945 încoace.

1998 - Moare Părintele Arhimandrit Ilie Cleopa, teolog şi duhovnic la Mănăstirea Sihăstria.

2003 - La Muzeul Țăranului Român se deschide expoziția permanentă “Casă în casă“.  

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Exponatul săptămânii la Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
EXPONATUL SĂPTĂMÂNII-Scheelit, cuarțScheelitul (CaWO₄) – mineral asociat wolframitului ...
cultură exponatul săptămânii Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare istorie

56.988 de români s-au vaccinat până în prezent, iar 12.145 au avut reacții adverse

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Potrivit datelor puse la dispoziție de Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicaţia ...
România vaccin pandemie coronavirus

Deputatul Alexandru Rafila, despre obiectivul premierului Florin Cîțu: „1 august este o dată bună pentru vacanțe, nu pentru atingerea țintei de 10 milioane de vaccinați”

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Alexandru Rafila a vorbit la Digi24 despre obiectivul premierului Cîțu de a avea 10 milioane de ...
Alexandru Rafila Deputat PSD rOMÂNIA 2021

Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne: „Când te îmbolnăvești în România trebuie să ai încredere în Dumnezeu și în sistemul medical”

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode,  a declarat în această dimineață că atunci când ...
Lucian Bode Ministrul Afacerilor Interne România 2021

Maramureșul, al treilea județ pe lista zonelor verzi din România

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Grupul de Comunicare Strategică a informat ieri că un număr de 14 județe se află în zona roșie, ...
coronavirus rată de incidență zone verzi Maramureș

Tensiuni în Coliția de guvernare. Război în declarații între premierul Cîțu și Ministrul Sănătății Voiculescu. Liberalii îl vor demis pe Voiculescu, USR PLUS amenință cu demiterea Guvernului

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Cresc tensiunile din Coaliția de Guvernare și sunt tot mai evidente. Potrivit unor informatii ...
premier prim-ministru Florin Cîțu Ministrul Sănătății

Florin Cîțu, despre vaccinarea anti-Covid-19: „ Îi încurajez pe toți românii să se înregistreze în portalul RoVaccinare și să se vaccineze”

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Prim-ministrul Florin Cîțu a transmis că România va ajunge la o capacitate de vaccinare de ...
vaccin pandemie coronavirus campanie de vaccinare

Coronavirus: situația îmbolnăvirilor SARS-CoV-2 din ultima săptămână în județul Maramureș. Numărul de îmbolnăviri a scăzut față de săptămâna trecută

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Conform Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, în ultima săptămână, în ...
Coronavirus pandemie actualizare Maramureș

O nouă tranșă de vaccin Pfizer BioNTech sosește mâine în țară

Petruța Gromucz - apr. 11, 2021
Mâine, 12 aprilie, sosește în România o nouă tranșă de vaccin de la Pfizer BioNTech care constă ...
vaccin Pfizer tranșă România

47 de grădinițe din Maramureș, deschise în vacanță. Preșcolarii pot participa fizic la activități educaționale

Petruța Gromucz - apr. 11, 2021
Conform prevederilor Ordinului ministrului educației, nr. 3558/29.01.2021, pentru modificarea și ...
educație grădinițe copii activități

Un nou posibil efect advers al vaccinului AstraZeneca, investigat de Agenția Europeană a Medicamentului. Au apărut reacții adverse severe și în cazul vaccinului Johnson&Johnson

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
 Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că face investigații în cazul unei ...
sănătate vaccin pandemie coronavirus

Decizie: Curtea de Apel Cluj îl obligă pe primarul Cătălin Cherecheș să dea la Stat aproape 2,7 milioane de lei, sumă cu caracter nejustificat

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
Curtea de Apel Cluj a admis sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul aceleași ...
Cherecheș dosar DNA Curtea de apel Cluj avere

Situația vaccinărilor în Maramureș. O echipă mobilă se deplasează pe teren pentru vaccinarea persoanelor imobilizate/nedeplasabile

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
Până la data de 08.04.2021, în județul Maramureș au fost vaccinate 97.490 persoane. Cu prima ...
vaccinare pandemie Maramureș doze de vaccin

Marcel Ciolacu și Gabriela Firea, vizită în Maramureș

Petruța Gromucz - apr. 9, 2021
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a vizitat Maramureșul pentru două zile, la invitația ...
vizită Maramureș PSD Ciolacu

Ionel Bogdan, despre meniurile pacienților de la Spitalul Județean „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare: „La spital nu vorbim de plating”

Petruța Gromucz - apr. 9, 2021
În cadrul conferinței de presă de astăzi, susținută de președintele Consiliului Județean ...
Spitalul Județean „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare spital Baia Mare hrană

Din luna august va fi implementată cartea de identitate electronică. Ce va conține și cum va funcționa?

Petruța Gromucz - apr. 9, 2021
Octavian Oprea, președintele Autorității pentru Digitalizarea României, a publicat pe una dintre ...
carte de identitate implementare digitalizare România

Starea de alertă a fost prelungită, iar lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată

Petruța Gromucz - apr. 8, 2021
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de astăzi, 08.04.2021 ...
pandemie coronavirus situații de urgență stare de alertă

O nouă tranșă de vaccin Moderna sosește în țară

Petruța Gromucz - apr. 8, 2021
134.400 doze de vaccin Moderna vor ajunge astăzi în țară. Transportul este asigurat de firma ...
Moderna vaccin doze de vaccin imunizare

Decizia de înființare a Comitetului interministerial pentru revenirea României la normalitate la 1 iunie, a fost publicată în Monitorul Oficial

Petruța Gromucz - apr. 8, 2021
Decizia de înființare a Comitetului interministerial pentru revenirea României la normalitate ...
România normalitate pandemie 1 iunie

Executivul a aprobat Planul de Redresare și Reziliență. Urmează negocierile cu Comisia Europeană

Petruța Gromucz - apr. 8, 2021
Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri că Executivul a aprobat memorandumul privind Planul ...
economie redresare și reziliență fonduri Uniunea Europeană