luni, 12 aprilie
Remember-1 Decembrie
De Mihai Popan - marți, 01 decembrie în categoria Cultură
124

Distribuie pe rețelele de socializare

Ziua Națională a României este sărbătorită anual la 1 decembrie, dată ce marchează un moment foarte important din istoria poporului român. La 1 decembrie 1918, Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România.

Între 1866-1947, Ziua Națională a României era sărbătorită în data de 10 mai, iar între 1948-1989, în data de 23 august. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România. Prevederea a fost reluată de Constituția României din 1991, articolul 12, alineatul 2. 

1544 – În Transilvania, la Brașov, se deschide primul liceu în cadrul căruia învăţământul era bazat pe principii umaniste.

1544 -  La Sibiu este tipărit, de către Filip Moldoveanul, “Catehismul Românesc“, prima carte tipărită în limba română.

1761 – Se naște Marie Tussaud, fondatoarea “Muzeului figurilor de ceară” din Londra.

1800 - Capitala Statelor Unite ale Americii devine oraşul Washington, fondat în 1791.

1833 – Se naște, la Boian, compozitorul Ştefan Nosievici, fondatorul  Societăţii Filarmonice din Suceava şi dirijorul corului „Sol „ , autorul primului studiu folcloric bucovinean : „Despre cântecul poporal român” (1865). A compus : „Drum bun, toba bate”, „Sub o culme de cetate”, publicate în 1885 de Societatea „Armonia”.

1835 -  Îndrăgitul scriitor danez Hans Christian Andersen publică prima sa carte de poveşti. A devenit celebru pentru basmele sale, printre cele mai cunoscute povești ale sale numărându-se „Crăiasa Zăpezilor”, „Mica sirenă”, „Hainele cele noi ale împăratului” și „Rățușca cea urâtă”

1864 - Este emis decretul ce prevedea înființarea „Casei de Depuneri și Consemnațiuni”.

1868 – Se naște marele actor român Ion Iancu Brezeanu, societar al Teatrului Naţional din Bucureşti. A fost un promotor al realismului în arta teatrului comic din epoca sa, îmbinând comicul cu nuanțe tragice.

1878 - Este instalată prima linie telefonică la Casa Albă.

1879 – Este dezvelită statuia lui Ion Heliade Rădulescu în faţa Universităţii din Bucureşti, România, opera sculptorului italian Ettore Ferrari.

1892 – Se naște scriitorul Cezar Petrescu. A fost romancier :“Întunecare”, “Calea Victoriei”, “Năluca”, nuvelist, traducător și gazetar român, redactor la Adevărul, Dimineața, Bucovina, Țara nouă, Voința.Totodată, a fost fondator și codirector, alături de Pamfil Șeicaru, al revistei social-politice și culturale Hiena (1919-1924) și membru titular al Academiei Române.

1916 - După retragerea în Moldova a armatei și administratiei românesti, administraţia militară germano-austro-ungară se instalează la Bucureşti. Valoarea pagubelor provocate de ocupaţie se ridică la aproape 18 miliarde lei aur, în noiembrie 1918.

1918 - Transilvania se unește cu Regatul României, format din principatele unite ale Moldovei și Țării Românești. La Alba Iulia, la 1 decembrie 1918, a fost convocată Marea Adunare Naţională a Românilor, ale cărei lucrări s-au finalizat cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, votată în unanimitate.

La Adunarea Natională au fost prezenţi peste 1.200 de delegaţi aleşi şi 100.000 de români veniţi să susţină decizia de formare a României Mari. Lucrările au fost deschise de Gheorghe Pop de Băsești, ia după el a luat cuvântul Vasile Goldiş, care a proclamat unirea într-un singur stat a tuturor românilor. În Rezoluţia Unirii era specificat instituirea unui regim democratic în România, chiar a doua zi fiind alese, cu titlu interimar, forurile de conducere în stat. Autorităţile române au stabilit, după căderea regimului comunist, ca ziua naţională a României să fie data de 1 decembrie.

1919 – Este inaugurat Teatrul Național Românesc din Cluj, cu spectacolul “Se face ziuă” și “Poemul Unirii” de Zaharia Bârsan, care a fost primul său director. Teatrul Maghiar din Cluj este mutat în „Cercul Teatral” al lui Jenő Janovics, clădire în care își desfășoară de atunci activitatea.

1919 – Este format un guvern al “Blocului democrat” din România, primul guvern de coaliție din istoria interbelică a țării noastre, prezidat de Alexandru Vaida-Voievod.

1920 – Castelul Bran a fost donat reginei Maria a României  de către Consiliul orăşenesc al oraşului Braşov, ca semn de recunoştinţă pentru contribuţia sa la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

1922 - Incepe construcţia  Mausoleului de la Mărăşeşti, România, în două etape. În criptele şi gropile comune se află osemintele a 6 000 de ostaşi şi ofiţeri eroi.  Inaugurarea oficială a monumentului a avut loc la 18 septembrie 1938.

1922 - România devine membru fondator al Uniunii Internaţionale a Căilor Ferate.

1931 – Se naște compozitorul, pianistul și interpretul de jazz Johnny Răducanu, denumit Mr. Jazz Of România.

1934 – Se naște, la Buftea, actorul Ştefan Radof, care a interpretat peste 60 de roluri în teatru şi în film. 

1935 – Se naște Woody Allen, regizor, actor american :  “Hanna şi surorile ei”, “Soţi şi neveste”, “Annie Hall”.

1936 - Este inaugurat, în prezenţa regelui Carol al II–lea şi a reginei Maria, Arcul de Triumf din Bucuresti.

1947 - Legația română de la Praga devine ambasadă.

1948 - Prin Decretul nr. 358, guvernul comunist român dispune ,“revenirea comunităţilor locale (parohii) ale cultului greco–catolic la cultul ortodox român” şi încetarea funcţionării organizaţiilor centrale şi statuare ale cultului greco–catolic, desfiinţarea acestui cult.

1949 – Se naște columbianul Pablo Escobar, considerat baron al drogurilor. 

1959 -  Tratatul Antarcticii- este interzisă efectuarea de teste militare în Antartica. Tratatul a fost semnat de 12 naţiuni, printre care şi SUA.

1960 -Moare compozitorul de muzică ușoară și dirijorul român Ion Vasilescu..

1963 - Legațiile română și britanică de la Londra și de la București sunt ridicate la rangul de ambasade.

1990 - La Alba Iulia are loc şedinţa solemnă a Parlamentului României consacrată sărbătoririi zilei de 1 Decembrie, care devine pentru prima dată Ziua Naţională a României.

1990 – Este finalizată operaţiunea de săpare a tunelului între Marea Britanie şi Europa, care unește pentru prima dată continentul european de insulele britanice.

1990 - Este înfiinţată Banca Comercială Română, prin preluarea activităților comerciale ale Băncii Naționale a României

1995 - Începe să emită un nou canal al televiziunii naţionale, TV România Internaţional, destinat tuturor românilor din diaspora.

1995 – Emite, pentru prima dată, postul de televiziune privat Pro TV.

1997 - România semnează Convenţia Internatională privind interzicerea minelor anti–persoanal.

2009 - Intră în vigoare Tratatul de la Lisabona, inițial cunoscut ca Tratatul de Reformă, care este un tratat internațional care amendează două tratate ce constituie forma bazei constituționale a Uniunii Europene (UE). 
    

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Exponatul săptămânii la Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
EXPONATUL SĂPTĂMÂNII-Scheelit, cuarțScheelitul (CaWO₄) – mineral asociat wolframitului ...
cultură exponatul săptămânii Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare istorie

56.988 de români s-au vaccinat până în prezent, iar 12.145 au avut reacții adverse

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Potrivit datelor puse la dispoziție de Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicaţia ...
România vaccin pandemie coronavirus

Deputatul Alexandru Rafila, despre obiectivul premierului Florin Cîțu: „1 august este o dată bună pentru vacanțe, nu pentru atingerea țintei de 10 milioane de vaccinați”

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Alexandru Rafila a vorbit la Digi24 despre obiectivul premierului Cîțu de a avea 10 milioane de ...
Alexandru Rafila Deputat PSD rOMÂNIA 2021

Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne: „Când te îmbolnăvești în România trebuie să ai încredere în Dumnezeu și în sistemul medical”

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode,  a declarat în această dimineață că atunci când ...
Lucian Bode Ministrul Afacerilor Interne România 2021

Maramureșul, al treilea județ pe lista zonelor verzi din România

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Grupul de Comunicare Strategică a informat ieri că un număr de 14 județe se află în zona roșie, ...
coronavirus rată de incidență zone verzi Maramureș

Tensiuni în Coliția de guvernare. Război în declarații între premierul Cîțu și Ministrul Sănătății Voiculescu. Liberalii îl vor demis pe Voiculescu, USR PLUS amenință cu demiterea Guvernului

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Cresc tensiunile din Coaliția de Guvernare și sunt tot mai evidente. Potrivit unor informatii ...
premier prim-ministru Florin Cîțu Ministrul Sănătății

Florin Cîțu, despre vaccinarea anti-Covid-19: „ Îi încurajez pe toți românii să se înregistreze în portalul RoVaccinare și să se vaccineze”

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Prim-ministrul Florin Cîțu a transmis că România va ajunge la o capacitate de vaccinare de ...
vaccin pandemie coronavirus campanie de vaccinare

Coronavirus: situația îmbolnăvirilor SARS-CoV-2 din ultima săptămână în județul Maramureș. Numărul de îmbolnăviri a scăzut față de săptămâna trecută

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Conform Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, în ultima săptămână, în ...
Coronavirus pandemie actualizare Maramureș

O nouă tranșă de vaccin Pfizer BioNTech sosește mâine în țară

Petruța Gromucz - apr. 11, 2021
Mâine, 12 aprilie, sosește în România o nouă tranșă de vaccin de la Pfizer BioNTech care constă ...
vaccin Pfizer tranșă România

47 de grădinițe din Maramureș, deschise în vacanță. Preșcolarii pot participa fizic la activități educaționale

Petruța Gromucz - apr. 11, 2021
Conform prevederilor Ordinului ministrului educației, nr. 3558/29.01.2021, pentru modificarea și ...
educație grădinițe copii activități

Un nou posibil efect advers al vaccinului AstraZeneca, investigat de Agenția Europeană a Medicamentului. Au apărut reacții adverse severe și în cazul vaccinului Johnson&Johnson

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
 Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că face investigații în cazul unei ...
sănătate vaccin pandemie coronavirus

Decizie: Curtea de Apel Cluj îl obligă pe primarul Cătălin Cherecheș să dea la Stat aproape 2,7 milioane de lei, sumă cu caracter nejustificat

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
Curtea de Apel Cluj a admis sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul aceleași ...
Cherecheș dosar DNA Curtea de apel Cluj avere

Situația vaccinărilor în Maramureș. O echipă mobilă se deplasează pe teren pentru vaccinarea persoanelor imobilizate/nedeplasabile

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
Până la data de 08.04.2021, în județul Maramureș au fost vaccinate 97.490 persoane. Cu prima ...
vaccinare pandemie Maramureș doze de vaccin

Marcel Ciolacu și Gabriela Firea, vizită în Maramureș

Petruța Gromucz - apr. 9, 2021
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a vizitat Maramureșul pentru două zile, la invitația ...
vizită Maramureș PSD Ciolacu

Ionel Bogdan, despre meniurile pacienților de la Spitalul Județean „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare: „La spital nu vorbim de plating”

Petruța Gromucz - apr. 9, 2021
În cadrul conferinței de presă de astăzi, susținută de președintele Consiliului Județean ...
Spitalul Județean „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare spital Baia Mare hrană

Din luna august va fi implementată cartea de identitate electronică. Ce va conține și cum va funcționa?

Petruța Gromucz - apr. 9, 2021
Octavian Oprea, președintele Autorității pentru Digitalizarea României, a publicat pe una dintre ...
carte de identitate implementare digitalizare România

Starea de alertă a fost prelungită, iar lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată

Petruța Gromucz - apr. 8, 2021
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de astăzi, 08.04.2021 ...
pandemie coronavirus situații de urgență stare de alertă

O nouă tranșă de vaccin Moderna sosește în țară

Petruța Gromucz - apr. 8, 2021
134.400 doze de vaccin Moderna vor ajunge astăzi în țară. Transportul este asigurat de firma ...
Moderna vaccin doze de vaccin imunizare

Decizia de înființare a Comitetului interministerial pentru revenirea României la normalitate la 1 iunie, a fost publicată în Monitorul Oficial

Petruța Gromucz - apr. 8, 2021
Decizia de înființare a Comitetului interministerial pentru revenirea României la normalitate ...
România normalitate pandemie 1 iunie

Executivul a aprobat Planul de Redresare și Reziliență. Urmează negocierile cu Comisia Europeană

Petruța Gromucz - apr. 8, 2021
Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri că Executivul a aprobat memorandumul privind Planul ...
economie redresare și reziliență fonduri Uniunea Europeană