duminică, 25 iulie
IMM-urile românești vor primi fonduri de 6,6 miliarde de euro
De Petruța Gromucz - luni, 30 noiembrie în categoria Economic
100

Distribuie pe rețelele de socializare

 În perioada de programare 2021-2027, microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii românești vor putea obține fonduri europene în valoare de 6,6 miliarde de euro. Suma va fi folosită în domenii de digitalizare, bussines agro-alimentar și construcții prin facilitatea de reziliență și prin politica de coeziune. 

Țara noastră va primi de la Uniunea Europeană fonduri de reziliență de 30,4 miliarde de euro. Din această sumă, 13,7 miliarde de euro vor fi granturi nerambursabile, iar 16,6 miliarde de euro vor fi împrumuturi cu dobândă avantajoasă. Perioada de disponibilitate a banilor este încă în proces de negociere. Se preconizează că aceștia vor fi valabili pentru perioada 2021-2024.

Investițiile propuse sunt încadrate pe diferite domenii de activitate și pot sprijini IMM-urile și crea noi locuri de muncă. Astfel, pentru domeniul ecosistemelor antreprenoriale, este valabil un procent de alocare de 19,7%, ceea ce înseamnă o valoare a granturilor de 750 de milioane de euro, 11.000 de locuri noi de muncă și un număr de 3.700 de IMM-uri spijinite. Pentru retehnologizări, automatizări, digitalizare și capacitate de reziliență în domeniul medical, procentul de alocare este de 36,8%, aceasta fiind și cea mai mare valoare, cu un buget estimat de 1,4 miliarde de euro, 7.200 de locuri noi de muncă și 2.400 de IMM-uri sprijinite. Domeniul valorificării resurselor României are un procent de alocare de 9,2%, un buget estimat de 35 de milioane de euro, 2.100 de locuri noi de muncă și 140 de IMM-uri spijinite prin alocarea granturilor. Companiile de construcții au cel mai mic procent de alocare, mai exact de 5,3%, o sumă de 20 de milioane de euro. În acest domeniu, cu ajutorul granturilor vor fi sprijinite un număr de 300 de IMM-uri care vor crea 1.800 de noi locuri de muncă. IMM-urile în domeniul agro-alimentar vor avea un procent de alocare de 18,4%, o sumă de 70 de milioane de euro, 4.200 de locuri noi de muncă și banii vor sprijini activitatea unui număr de  1.400 de IMM-uri. Pentru finanțarea companiilor mari vor fi alocate 40 de milioane de euro, adică un procent de 10,6%. Astfel vor fi create 3.000 de noi locuri de muncă și vor fi sprijinite 50 de IMM-uri. 

Așadar, cu ajutorul granturilor nerambursabile, vor primi sprijin un număr de 7.990 de IMM-uri care vor crea 29.300 de noi locuri de muncă pentru țara noastră. 

Principalele reforme propuse se referă la digitalizare, inovare, tranziție verde, automatizare, susținerea domeniilor economice cheie pentru dezvoltare, precum construcțiile, domeniul agroalimentar și serviciile, dar și la flexibilitatea accesului la surse de finanțare nebancare.

Banii vor fi alocați de Uniunea Europeană pentru recuperarea pierderilor economice înregistrate din cauza crizei de Coronavirus. Cea mai mare problemă în acest moment este că bugetul multianual al Uniunii Europene 2021-2017 este blocat în Consiliul Uniunii Europene de către Polonia, Ungaria și Slovenia. 

Bugetul pe termen lung al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2017 este un buget care capacitează redresarea economiei după efectele produse de pandemia de Coronavirus.

Liderii Uniunii Europene au hotărât un buget total de 1.824,3 miliarde de euro.  Bugetul total este format din cadrul financiar multianual, cu o valoare de 1.074,3 miliarde de euro și programul Next Generation UE, cu o valoare de 750 de miliarde de euro.  Pachetul va sprijini investițiile în tranziția verde și cea digitală, pentru a ajuta Uniunea Europeană să se refacă.

Acum, Uniunea Europeană se află în cadrul unei crize majore, după ce Ungaria și Polonia au blocat bugetul european și planul de reconstrucție economică. Aceștia au blocat procedura Deciziei Propriilor Resurse, procedură necesară aprobării fondului UE de relansare economică. Deși nu este prima dată când Uniunea Europeană trece printr-o criză, aceasta pare să fie una accentuată, mai ales că este vorba de o sumă foarte mare. 

Și Slovenia a avut obiecții care privesc același mecanism în domeniul statului de drept, susținând Ungaria și Polonia în dezbatere. Chiar dacă majoritatea statelor UE ar vota pozitiv pentru adoptarea deciziei, o singură decizie negativă a unui stat membru poate bloca adoptarea ei. 

Ungaria și Polonia au arătat de la început că sunt împotriva noului mecanism privind respectarea normelor statului de drept și au avertizat că ar putea bloca aprobarea bugetului. Mai mult decât atât, Premierul Ungariei, Viktor Orban a transmis printr-o scrisoare adresată liderilor UE avertizări în ceea ce privește blocarea aprobării proiectului de buget multianual, dacă va fi introdusă clauza care privește respectarea normelor statului de drept. 

„(...) este posibil să nu asigurăm unanimitatea care este necesară pentru aprobarea formală a proiectului bugetar decis în iulie", a transmis Viktor Orban.

Premierul consideră că mecanismul conține definiții neclare în ceea ce priveștte statul de drept, și că astfel pot fi generate abuzuri politice.

Cu toate că banii suplimentari din bugetul multianual al UE sunt acum blocați, iar investițiile în spitale și ajutorul oferit antreprenorilor vor întârzia, parlamentarii români sunt încrezători. 

„Evident că nu lăsăm, eu sunt convins că va exista un acord, dar nici nu putem să ne jucăm sau să intrăm în jocul lui Viktor Orban. Se poate merge înainte cu bugetul pe 2021. Există riscul de întârziere a programului de redresare economică pentru că acela e legat de adoptarea resurselor proprii”, explică Dacian Cioloş, europarlamentar USR Plus.

Salvarea se află acum în mâinile președenției germane a Consiliului European. Angela Merkel va trebui să-i convingă pe premierul ungar și pe cel polonez să voteze bugetul. Vina este aruncată spre prim-ministrul ungar, care a fost un frecvent adversar intern al Uniunii Europene. 

Ar putea fi amânată adoptarea bugetului, dar contextual actual al fiecărei țări nu recomandă acest lucru. Multe dintre ele se află deja în lockdown, iar economiile sunt blocate. 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Congresul PNL, principala sursă de tensiuni în Coaliția de guvernare. Cristian Ghinea: „Vreau să se termine coșmarul asta, nu mai putem”

Daiana Toma-Cioran - iul. 23, 2021
Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a vorbitla Digi24 despre ...
politică Coaliție guvernare Congres PNL

Din 6 august în Italia devine obligatoriu permisul de sănătate

Daiana Toma-Cioran - iul. 23, 2021
Italia introduce din 6 august un permis de sănătate obligatoriu pentru acces în locuri cu spaţii ...
permis de sănătate certificat verde Italia pandemie

IPJ Maramureș: Nimeni nu scapă basma curată de eroul nostru canin Teba!

Daiana Toma-Cioran - iul. 23, 2021
Câinele este un prieten dedicat omului și stăpânului, dar dușmanul persoanelor care ...
Inspectoratul Județean de Poliție IPJ Maramureș Teba

Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată. 35 de țări, în zona roșie

Petruța Gromucz - iul. 22, 2021
Lista statelor cu risc epidemiologic a fost actualizată de Comitetul pentru Situații de ...
listă zone zona roșie zona galbenă

Primarii vor primi bani pentru drumuri, gaze, apă și canalizare prin Programul de Investiţii în Infrastructura Locală

Daiana Toma-Cioran - iul. 22, 2021
Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării, spune că la nivelul ministerului sunt identificate trei ...
primării primari bani investiții

PSD acuză Guvernul: „Zero euro din PNRR în 2021”

Daiana Toma-Cioran - iul. 22, 2021
PSD spune, într-o postare pe pagina lor de Facebook, acuză Executivul că este vinovat de ...
PSD Guvern PNRR România

Maramureșul primește de la Guvern 9 milioane de lei. Pentru ce vor fi folosiți banii?

Petruța Gromucz - iul. 22, 2021
Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș, a anunțat prin intermediul unei ...
Maramureș Guvern sumă bani alocați

APIA: Peste 14.000 de cereri înregistrate în cadrul campaniei de înscriere în Programul pentru susținerea producției de legume în spații protejate

Petruța Gromucz - iul. 22, 2021
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a informat ieri, 21 iulie 2021, faptul că în ...
APIA cereri susținerea producției legume

Consiliul Local Baia Mare: Proiectul de hotărâre privind aprobarea contractării unui împrumut în valoare de 100 milioane lei a trecut

Daiana Toma-Cioran - iul. 21, 2021
Astăzi, 21 iulie 2021, de la ora 10:00, a avut loc o nouă Ședință Ordinară a Consiliului ...
ședință ordinară Consiliul Local Baia Mare Maramureș

Vicepremierul Dan Barna: „PNRR va fi aprobat în septembrie. Cred că la începutul anului vor veni primele zeci de milioane în ţară”

Daiana Toma-Cioran - iul. 21, 2021
Copreședintele USRPLUS, Dan Barna, a spus că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi ...
Dan Barna vicepremier copreședinte USR PLUS

Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», se redeschide!

Petruța Gromucz - iul. 21, 2021
Consiliul Județean Maramureș vă invită vineri, 23 iulie 2021, la redeschiderea Muzeului Județean ...
artă muzeu Baia Mare Maramureș

Legea a fost promulgată: persoanele care au lucrat în industria de producție a energiei beneficiază de reducerea vârstei de pensionare

Daiana Toma-Cioran - iul. 20, 2021
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a promulgat legea care prevede că angajaţii care ...
lege promulgare președintele României Klaus Iohannis

Acțiune de mare amploare executată de polițiștii maramureșeni

Daiana Toma-Cioran - iul. 20, 2021
În perioada 15-18 iulie a.c.  polițiștii rutieri, de ordine publică, de ...
112 Inspectoratul de Poliție Județean IPJ Maramureș

Maraton de vaccinare în municipiul Baia Mare

Daiana Toma-Cioran - iul. 20, 2021
Consiliul Județean Maramureș, Instituția Prefectului Maramureș, Municipiul Baia Mare, Direcția ...
pandemie coronavirus vaccinare maraton

Perioada pentru înscrierile la măsura HoReCa se prelungește cu o săptămână

Petruța Gromucz - iul. 20, 2021
Termenul de înscriere a firmelor din HoReCa în schema de ajutor, a fost prelungită cu o ...
economie horeca sprijin financiar prelungire

MADR: Submăsurile 6.2 și 6.4 se vor lansa în septembrie! Criteriile oficiale de selecție pentru toate măsurile tranzitorii

Petruța Gromucz - iul. 20, 2021
Comitetul de Monitorizare pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 a ...
economie dezvoltare rurală PNDR România

Ministerul Afacerilor Externe: Atenționare de călătorie pentru turiștii care merg în vacanță în Grecia

Daiana Toma-Cioran - iul. 19, 2021
Românii care merg în Grecia sunt avertizați de Ministerul Afacerilor Externe că țara este sub ...
actualități România 2021 Grecia

Proiectul "Revitalizarea turismului montan în județul Maramureș prin modernizarea și extinderea infrastructurii de trasee turistice montane", prinde contur.

Petruța Gromucz - iul. 19, 2021
Proiectul ”Revitalizarea turismului montan în județul Maramureș prin modernizarea și extinderea ...
Maramureș proiect turism turism montan

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă: Valul 4 va fi al nevaccinaților. Varianta Delta face ravagii în 100 de țări

Petruța Gromucz - iul. 19, 2021
Ioana Mihăilă, Ministrul Sănătății, a declarat că valul al 4-lea de pandemie nu îi va afecta pe ...
varianta Delta pandemie coronavirus îmbolnăviri

Alegeri interne în filiala județeană Maramureș a Partidului Național Liberal. Cum arată noul Birou Politic Județean al PNL

Daiana Toma-Cioran - iul. 18, 2021
Astăzi, 18 iulie 2021, filiala județeană Maramureș a Partidului Național Liberal și-a ales ...
Partidul Național Liberal PNL Maramureș Baia Mare