vineri, 22 ianuarie
IMM-urile românești vor primi fonduri de 6,6 miliarde de euro
De Petruța Gromucz - luni, 30 noiembrie în categoria Economic
63

Distribuie pe rețelele de socializare

 În perioada de programare 2021-2027, microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii românești vor putea obține fonduri europene în valoare de 6,6 miliarde de euro. Suma va fi folosită în domenii de digitalizare, bussines agro-alimentar și construcții prin facilitatea de reziliență și prin politica de coeziune. 

Țara noastră va primi de la Uniunea Europeană fonduri de reziliență de 30,4 miliarde de euro. Din această sumă, 13,7 miliarde de euro vor fi granturi nerambursabile, iar 16,6 miliarde de euro vor fi împrumuturi cu dobândă avantajoasă. Perioada de disponibilitate a banilor este încă în proces de negociere. Se preconizează că aceștia vor fi valabili pentru perioada 2021-2024.

Investițiile propuse sunt încadrate pe diferite domenii de activitate și pot sprijini IMM-urile și crea noi locuri de muncă. Astfel, pentru domeniul ecosistemelor antreprenoriale, este valabil un procent de alocare de 19,7%, ceea ce înseamnă o valoare a granturilor de 750 de milioane de euro, 11.000 de locuri noi de muncă și un număr de 3.700 de IMM-uri spijinite. Pentru retehnologizări, automatizări, digitalizare și capacitate de reziliență în domeniul medical, procentul de alocare este de 36,8%, aceasta fiind și cea mai mare valoare, cu un buget estimat de 1,4 miliarde de euro, 7.200 de locuri noi de muncă și 2.400 de IMM-uri sprijinite. Domeniul valorificării resurselor României are un procent de alocare de 9,2%, un buget estimat de 35 de milioane de euro, 2.100 de locuri noi de muncă și 140 de IMM-uri spijinite prin alocarea granturilor. Companiile de construcții au cel mai mic procent de alocare, mai exact de 5,3%, o sumă de 20 de milioane de euro. În acest domeniu, cu ajutorul granturilor vor fi sprijinite un număr de 300 de IMM-uri care vor crea 1.800 de noi locuri de muncă. IMM-urile în domeniul agro-alimentar vor avea un procent de alocare de 18,4%, o sumă de 70 de milioane de euro, 4.200 de locuri noi de muncă și banii vor sprijini activitatea unui număr de  1.400 de IMM-uri. Pentru finanțarea companiilor mari vor fi alocate 40 de milioane de euro, adică un procent de 10,6%. Astfel vor fi create 3.000 de noi locuri de muncă și vor fi sprijinite 50 de IMM-uri. 

Așadar, cu ajutorul granturilor nerambursabile, vor primi sprijin un număr de 7.990 de IMM-uri care vor crea 29.300 de noi locuri de muncă pentru țara noastră. 

Principalele reforme propuse se referă la digitalizare, inovare, tranziție verde, automatizare, susținerea domeniilor economice cheie pentru dezvoltare, precum construcțiile, domeniul agroalimentar și serviciile, dar și la flexibilitatea accesului la surse de finanțare nebancare.

Banii vor fi alocați de Uniunea Europeană pentru recuperarea pierderilor economice înregistrate din cauza crizei de Coronavirus. Cea mai mare problemă în acest moment este că bugetul multianual al Uniunii Europene 2021-2017 este blocat în Consiliul Uniunii Europene de către Polonia, Ungaria și Slovenia. 

Bugetul pe termen lung al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2017 este un buget care capacitează redresarea economiei după efectele produse de pandemia de Coronavirus.

Liderii Uniunii Europene au hotărât un buget total de 1.824,3 miliarde de euro.  Bugetul total este format din cadrul financiar multianual, cu o valoare de 1.074,3 miliarde de euro și programul Next Generation UE, cu o valoare de 750 de miliarde de euro.  Pachetul va sprijini investițiile în tranziția verde și cea digitală, pentru a ajuta Uniunea Europeană să se refacă.

Acum, Uniunea Europeană se află în cadrul unei crize majore, după ce Ungaria și Polonia au blocat bugetul european și planul de reconstrucție economică. Aceștia au blocat procedura Deciziei Propriilor Resurse, procedură necesară aprobării fondului UE de relansare economică. Deși nu este prima dată când Uniunea Europeană trece printr-o criză, aceasta pare să fie una accentuată, mai ales că este vorba de o sumă foarte mare. 

Și Slovenia a avut obiecții care privesc același mecanism în domeniul statului de drept, susținând Ungaria și Polonia în dezbatere. Chiar dacă majoritatea statelor UE ar vota pozitiv pentru adoptarea deciziei, o singură decizie negativă a unui stat membru poate bloca adoptarea ei. 

Ungaria și Polonia au arătat de la început că sunt împotriva noului mecanism privind respectarea normelor statului de drept și au avertizat că ar putea bloca aprobarea bugetului. Mai mult decât atât, Premierul Ungariei, Viktor Orban a transmis printr-o scrisoare adresată liderilor UE avertizări în ceea ce privește blocarea aprobării proiectului de buget multianual, dacă va fi introdusă clauza care privește respectarea normelor statului de drept. 

„(...) este posibil să nu asigurăm unanimitatea care este necesară pentru aprobarea formală a proiectului bugetar decis în iulie", a transmis Viktor Orban.

Premierul consideră că mecanismul conține definiții neclare în ceea ce priveștte statul de drept, și că astfel pot fi generate abuzuri politice.

Cu toate că banii suplimentari din bugetul multianual al UE sunt acum blocați, iar investițiile în spitale și ajutorul oferit antreprenorilor vor întârzia, parlamentarii români sunt încrezători. 

„Evident că nu lăsăm, eu sunt convins că va exista un acord, dar nici nu putem să ne jucăm sau să intrăm în jocul lui Viktor Orban. Se poate merge înainte cu bugetul pe 2021. Există riscul de întârziere a programului de redresare economică pentru că acela e legat de adoptarea resurselor proprii”, explică Dacian Cioloş, europarlamentar USR Plus.

Salvarea se află acum în mâinile președenției germane a Consiliului European. Angela Merkel va trebui să-i convingă pe premierul ungar și pe cel polonez să voteze bugetul. Vina este aruncată spre prim-ministrul ungar, care a fost un frecvent adversar intern al Uniunii Europene. 

Ar putea fi amânată adoptarea bugetului, dar contextual actual al fiecărei țări nu recomandă acest lucru. Multe dintre ele se află deja în lockdown, iar economiile sunt blocate. 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Handbal-Trei jucătoare de la Minaur convocate la lotul național de către Adrian Vasile

Mihai Popan - ian. 22, 2021
Noul selecționer al naționalei de handbal feminin a României, Adrian Vasile, a convocat pentru ...
Handbal Minaur Baia Mare trei jucătoare

Ministrul Educației a decis: numărul de elevi din clasele a IX-a se va reduce

Petruța Gromucz - ian. 22, 2021
În ultimele zile, în spațiul public au apărut informații cu privire la modul de întocmire a ...
învățământ România educație reducere elevi

Handbal-În perioada carantinei, handbalistele de la CSȘ 2 Baia Mare s-au antrenat pe WhatsApp

Mihai Popan - ian. 22, 2021
Anul 1979 este un punct de referință pentru sportul băimărean, în acest an fiind înființat ...
Handbal junioare I CSȘ 2 Baia Mare sport

Se fac demersuri pentru dotarea celui de-al doilea buncăr de radioterapie din Spitalul Județean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare 

Petruța Gromucz - ian. 22, 2021
 Cel de-al doilea buncăr din cadrul laboratorului din Spitalul Județean de Urgență ...
dotare spital echipamente Spital de Urgență Baia Mare

Se pregătește un parteneriat pentru dezvoltarea economică a județului între CJMM și Mediul de afaceri. Maramureșul ar urma să aibă parcuri industriale, tehnologice și științifice

Petruța Gromucz - ian. 22, 2021
Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan a discutat zilele acestea cu Uniunea ...
CJMM Maramureș dezvoltare economie

Remember-22 ianuarie

Mihai Popan - ian. 22, 2021
1506 - Este constituită oficial Garda Elvețiană a ...
Remember cultură istorie date istorice

Care este situația vaccinărilor din Maramureș și unde sunt amplasate centrele de vaccinare?

Petruța Gromucz - ian. 21, 2021
În ultimele trei zile a fost imunizat la nivelul județului Maramureș un număr de 2.778 de ...
vaccin imunizare centre de vaccinare etapă de vaccinare

Comisia Europeană propune prelungirea Cadrului temporar privind ajutoarele de stat pentru sprijinirea economiei în contextul pandemiei

Petruța Gromucz - ian. 21, 2021
Comisia Europeană a trimis zilele acestea spre consultare statelor membre un proiect de ...
economie Comisia Europeană România pandemie

Se schimbă conducerea Instituției Prefectului Maramureș?

Daiana Toma-Cioran - ian. 21, 2021
De mult timp, unele voci susțin că actualul Prefect, Nicolae-Silviu Ungur urmează să fie ...
Instituția Prefectului Maramureș Baia Mare 2021

Remember-21 ianuarie

Mihai Popan - ian. 21, 2021
Ziua internațională a îmbrățișărilor (International Hug Day) datează din 1986, ...
Remember 21 ianuarie cultură istorie

Handbal-Minaur aduce alt portar, în urma rezilierii contractului jucătoarei Cristina Ciaușescu

Mihai Popan - ian. 21, 2021
Minaur Baia Mare își ia adio de la Crina Ciaușescu, portarul echipei, care a fost nevoită să ...
Handbal Minaur Baia Mare reziliere

Liceenii maramureșeni reprezintă cu cinste Maramureșul la concursurile naționale și internaționale

Mihai Popan - ian. 20, 2021
Liceenii maramureșeni ne reprezintă cu cinste la concursurile naționale și internaționale. În ...
Maramureș liceenii concursuri naționale și internaționale Gheorghe Șincai

Întâlnire de lucru cu reprezentanții Sindicatului Liber din Învățământ Maramureș

Daiana Toma-Cioran - ian. 20, 2021
Președintele Sindicatului Liber din Învățământ Maramureș, Ioana Petruș și Biroul Operativ au ...
Instituția Prefectului Maramureș Biroul Operativ Baia Mare

Florin Cîțu: „Vreau să deschidem şcolile pe 8 februarie, (…) aș vrea să deschid toată economia”

Petruța Gromucz - ian. 20, 2021
Pandemia a pus pe pauza orice activitate care în trecut era o normalitate. Educația și economia ...
școală economie pandemie România

Bugetul integral pentru cele trei măsuri pentru IMM a fost deblocat

Petruța Gromucz - ian. 20, 2021
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Mediul de Afaceri, Claudiu Năsui, alături de ...
măsuri IMM granturi investiții

Remember-20 ianuarie

Mihai Popan - ian. 20, 2021
1265 - La Palatul Westminster, primul parlament englez conduce ...
cultură istorie date istorice evenimente istorice

Consiliul Județean Maramureș restructurează organigrama

Petruța Gromucz - ian. 20, 2021
În luna noiembrie a anului trecut, Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan a ...
IonelBogdan restructurări angajați CJMM

Drumețiile din Cheile Lăpușului au început de weekend-ul trecut

Mihai Popan - ian. 19, 2021
Weekendul trecut a avut loc prima drumeție din anul 2021 în Cheile Lăpușului, avându-l ca ghid ...
Drumeție Cheile Lăpușului ghid Viorel Coroian

PSD are propunerea de buget pentru 2021. Au găsit bani pentru majorarea salariilor, a pensiilor și a alocațiilor

Petruța Gromucz - ian. 19, 2021
Marcel Ciolacu, liderul PSD, a declarat că social-democrații au finalizat varianta proprie a ...
PSD Marcel Ciolacu economie buget 2021

Partidul Național Liberal divizat: pro Orban și anti Orban

Daiana Toma-Cioran - ian. 19, 2021
După negocierile cu USR PLUS și UDMR, unde fostul premier, Ludovic Orban, a pierdut cele mai ...
PNL Ludovic Orban Rareș Bogdan Robert Sighiartău