luni, 25 octombrie
IMM-urile românești vor primi fonduri de 6,6 miliarde de euro
De Petruța Gromucz - luni, 30 noiembrie în categoria Economic
110

Distribuie pe rețelele de socializare

 În perioada de programare 2021-2027, microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii românești vor putea obține fonduri europene în valoare de 6,6 miliarde de euro. Suma va fi folosită în domenii de digitalizare, bussines agro-alimentar și construcții prin facilitatea de reziliență și prin politica de coeziune. 

Țara noastră va primi de la Uniunea Europeană fonduri de reziliență de 30,4 miliarde de euro. Din această sumă, 13,7 miliarde de euro vor fi granturi nerambursabile, iar 16,6 miliarde de euro vor fi împrumuturi cu dobândă avantajoasă. Perioada de disponibilitate a banilor este încă în proces de negociere. Se preconizează că aceștia vor fi valabili pentru perioada 2021-2024.

Investițiile propuse sunt încadrate pe diferite domenii de activitate și pot sprijini IMM-urile și crea noi locuri de muncă. Astfel, pentru domeniul ecosistemelor antreprenoriale, este valabil un procent de alocare de 19,7%, ceea ce înseamnă o valoare a granturilor de 750 de milioane de euro, 11.000 de locuri noi de muncă și un număr de 3.700 de IMM-uri spijinite. Pentru retehnologizări, automatizări, digitalizare și capacitate de reziliență în domeniul medical, procentul de alocare este de 36,8%, aceasta fiind și cea mai mare valoare, cu un buget estimat de 1,4 miliarde de euro, 7.200 de locuri noi de muncă și 2.400 de IMM-uri sprijinite. Domeniul valorificării resurselor României are un procent de alocare de 9,2%, un buget estimat de 35 de milioane de euro, 2.100 de locuri noi de muncă și 140 de IMM-uri spijinite prin alocarea granturilor. Companiile de construcții au cel mai mic procent de alocare, mai exact de 5,3%, o sumă de 20 de milioane de euro. În acest domeniu, cu ajutorul granturilor vor fi sprijinite un număr de 300 de IMM-uri care vor crea 1.800 de noi locuri de muncă. IMM-urile în domeniul agro-alimentar vor avea un procent de alocare de 18,4%, o sumă de 70 de milioane de euro, 4.200 de locuri noi de muncă și banii vor sprijini activitatea unui număr de  1.400 de IMM-uri. Pentru finanțarea companiilor mari vor fi alocate 40 de milioane de euro, adică un procent de 10,6%. Astfel vor fi create 3.000 de noi locuri de muncă și vor fi sprijinite 50 de IMM-uri. 

Așadar, cu ajutorul granturilor nerambursabile, vor primi sprijin un număr de 7.990 de IMM-uri care vor crea 29.300 de noi locuri de muncă pentru țara noastră. 

Principalele reforme propuse se referă la digitalizare, inovare, tranziție verde, automatizare, susținerea domeniilor economice cheie pentru dezvoltare, precum construcțiile, domeniul agroalimentar și serviciile, dar și la flexibilitatea accesului la surse de finanțare nebancare.

Banii vor fi alocați de Uniunea Europeană pentru recuperarea pierderilor economice înregistrate din cauza crizei de Coronavirus. Cea mai mare problemă în acest moment este că bugetul multianual al Uniunii Europene 2021-2017 este blocat în Consiliul Uniunii Europene de către Polonia, Ungaria și Slovenia. 

Bugetul pe termen lung al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2017 este un buget care capacitează redresarea economiei după efectele produse de pandemia de Coronavirus.

Liderii Uniunii Europene au hotărât un buget total de 1.824,3 miliarde de euro.  Bugetul total este format din cadrul financiar multianual, cu o valoare de 1.074,3 miliarde de euro și programul Next Generation UE, cu o valoare de 750 de miliarde de euro.  Pachetul va sprijini investițiile în tranziția verde și cea digitală, pentru a ajuta Uniunea Europeană să se refacă.

Acum, Uniunea Europeană se află în cadrul unei crize majore, după ce Ungaria și Polonia au blocat bugetul european și planul de reconstrucție economică. Aceștia au blocat procedura Deciziei Propriilor Resurse, procedură necesară aprobării fondului UE de relansare economică. Deși nu este prima dată când Uniunea Europeană trece printr-o criză, aceasta pare să fie una accentuată, mai ales că este vorba de o sumă foarte mare. 

Și Slovenia a avut obiecții care privesc același mecanism în domeniul statului de drept, susținând Ungaria și Polonia în dezbatere. Chiar dacă majoritatea statelor UE ar vota pozitiv pentru adoptarea deciziei, o singură decizie negativă a unui stat membru poate bloca adoptarea ei. 

Ungaria și Polonia au arătat de la început că sunt împotriva noului mecanism privind respectarea normelor statului de drept și au avertizat că ar putea bloca aprobarea bugetului. Mai mult decât atât, Premierul Ungariei, Viktor Orban a transmis printr-o scrisoare adresată liderilor UE avertizări în ceea ce privește blocarea aprobării proiectului de buget multianual, dacă va fi introdusă clauza care privește respectarea normelor statului de drept. 

„(...) este posibil să nu asigurăm unanimitatea care este necesară pentru aprobarea formală a proiectului bugetar decis în iulie", a transmis Viktor Orban.

Premierul consideră că mecanismul conține definiții neclare în ceea ce priveștte statul de drept, și că astfel pot fi generate abuzuri politice.

Cu toate că banii suplimentari din bugetul multianual al UE sunt acum blocați, iar investițiile în spitale și ajutorul oferit antreprenorilor vor întârzia, parlamentarii români sunt încrezători. 

„Evident că nu lăsăm, eu sunt convins că va exista un acord, dar nici nu putem să ne jucăm sau să intrăm în jocul lui Viktor Orban. Se poate merge înainte cu bugetul pe 2021. Există riscul de întârziere a programului de redresare economică pentru că acela e legat de adoptarea resurselor proprii”, explică Dacian Cioloş, europarlamentar USR Plus.

Salvarea se află acum în mâinile președenției germane a Consiliului European. Angela Merkel va trebui să-i convingă pe premierul ungar și pe cel polonez să voteze bugetul. Vina este aruncată spre prim-ministrul ungar, care a fost un frecvent adversar intern al Uniunii Europene. 

Ar putea fi amânată adoptarea bugetului, dar contextual actual al fiecărei țări nu recomandă acest lucru. Multe dintre ele se află deja în lockdown, iar economiile sunt blocate. 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

A fost lansat apelul dedicat standardizării și evaluării unitare pentru sistemul de educație preuniversitar

Petruța Gromucz - oct. 25, 2021
Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020 din cadrul ...
fonduri Capital Uman investiții sistem de educație

PNRR: Prefinanțarea de 3,6 miliarde de euro aferentă României ar putea fi plătită după întâlnirea Consiliului UE de săptămâna viitoare

Petruța Gromucz - oct. 22, 2021
Consiliul Uniunii Europene a transmis astăzi, 22 octombrie 2021, faptul că miniștrii economiei ...
economie PNRR fonduri finanțe

A fost emisă o nouă hotărâre de Guvern. Se reintroduce carantina de noapte, se interzic nunțile sau evenimentele private, iar masca devine obligatorie

Petruța Gromucz - oct. 22, 2021
Guvernul României a emis o nouă hotărâre privind stabilirea unor măsuri suplimentare în scopul ...
lockdown coronavirus reguli măsuri

Ludovic Orban: „Nu voi vota Guvernul Ciucă. Îmi voi da demisia din grupul parlamentar al PNL (...) PNL nu mai există”

Daiana Toma-Cioran - oct. 22, 2021
Fostul președinte al Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a anunțat că desemnarea lui Nicolae ...
Partidul Național Liberal PNL România 2021

PSD a oferit mereu soluții pentru îndreptarea prostiilor făcute de cei care guvernează

Daiana Toma-Cioran - oct. 22, 2021
Soluția PSD, după scandalul prostesc din coaliția de dreapta, este un acord politic pentru ...
politică deputat PSD Maramureș

Dacian Cioloș: „Nu putem susține un guvern minoritar. Suntem gata să discutăm refacerea coaliției”

Daiana Toma-Cioran - oct. 21, 2021
Dacian Cioloș a spus că USR nu va susține un guvern minoritar, atâta timp cât există ...
Dacian Cioloș consultări Guvern guvernare

Concurs internațional de istorie și geografie despre Europa Centrală

Daiana Toma-Cioran - oct. 21, 2021
Consiliul Județean Maramureș, în baza relațiilor de înfrățire cu Voievodatul Podkarpackie din ...
cultura concurs Maramureș Consiliul Județean

Ionel Bogdan: ,,Astăzi au început lucrările de asfaltare pe DJ 184A, Coltău- Arieșu de Pădure”

Petruța Gromucz - oct. 21, 2021
Potrivit Președintelui Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan,  drumul de legătură ...
asfaltare modernizare tronson drum

Klaus Iohannis anunță noi restricții: ,,Până când vă convingeți să vă vaccinați, e nevoie de restricții.” Revine carantina de noapte, obligativitatea purtării măștii, iar elevii intră în vacanță două săptămâni

Petruța Gromucz - oct. 21, 2021
Potrivit președintelui Klaus Iohannis, de luni vor intra în vigoare noi restricții. Va fi ...
școală educație restricții pandemie

A fost adoptat programul de lucru al Comisiei Europene pentru 2022

Petruța Gromucz - oct. 20, 2021
Comisia Europeană a adoptat ieri, 19 octombrie 2021, programul său de lucru pentru 2022, care ...
program de lucru Comisia Europeană Europa Europa verde

5 proiecte aprobate pentru finanțare, în valoare de aproximativ 6 milioane de euro, în cadrul apelului „Drepturile omului – implementare la nivel național”

Petruța Gromucz - oct. 20, 2021
Fondul Român pentru Dezvoltare Socială a publicat săptămâna trecută lista proiectelor aprobate ...
Fondul Român pentru Dezvoltare Socială proiecte aprobare dreprurile omului

Miniștrii propuși de Cioloș vor fi audiați în comisiile parlamentare de specialitate. Guvernul Cioloș va fi votat mâine

Daiana Toma-Cioran - oct. 19, 2021
Miniştrii propuşi de prim-ministrul desemnat Dacian Cioloş vor fi audiaţi astăzi în comisiile ...
vot Parlament 2021 România

APIA efectuează plăți în avans pentru Campania 2021

Petruța Gromucz - oct. 19, 2021
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a informat ieri, 18 octombrie 2021, ...
economie APIA plăți în avans plăți

Beneficiarii POPAM cu polițe de asigurări de la City Insurance trebuie să prezinte o nouă poliță de asigurare conform legislației în vigoare

Petruța Gromucz - oct. 18, 2021
Autoritatea de Supraveghere Financiară din România a retras autorizația de funcționare a ...
Programul operațional pentru pescuit și afaceri maritime POPAM asigurare city insurance

Președintele Colegiului Medicilor vrea suspendarea medicilor care transmit mesaje antivacciniste: „Pun în pericol sănătatea publică”

Daiana Toma-Cioran - oct. 18, 2021
Președintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, își dorește ca toți medicii care prezintă în ...
actualități președinte Colegiu Medicilor pandemie

Cum arată cabinetul lui Dacian Cioloș și programul de guvernare?

Daiana Toma-Cioran - oct. 18, 2021
Aseară, Biroul Național al USR a finalizat lista de miniștri și forma finală a programului de ...
politică Guvern nou România

Au fost aprobate scenariile pentru desfășurarea cursurilor unităților de învățământ din județul Maramureș. Cinci unități își vor desfășura cursurile în sistem online

Petruța Gromucz - oct. 17, 2021
Subprefectul Rudolf Stauder a declarat că a avut loc ședința extraordinară a Comitetului ...
educație învățământ cursuri clase

Florin Cîțu: „Am livrat ce așteptau românii: o puternică creștere economică și reducerea deficitelor”. Salariul minim pe economie va crește cu 11%

Petruța Gromucz - oct. 16, 2021
Florin Cîțu a susținut astăzi o conferință de presă în care a discutat despre creșterea ...
economie România creștere economică creștere salarială

Municipiul Sighetu Marmației intră de astăzi în carantină. Ce măsuri au fost instituite?

Petruța Gromucz - oct. 14, 2021
Subprefectul Rudolf Stauder, președintele CJSU a declarat că s-a primit de la nivel central ...
Sighetu Marmației Maramureș carantină măsuri

Dacian Cioloș, premierul desemnat: „Oricine îşi va asuma guvernarea în următoarele luni va face un sacrificiu”

Daiana Toma-Cioran - oct. 14, 2021
Dacian Cioloş a spus că oricine îşi va asuma guvernarea în următoarea perioadă „va face un ...
premier desemnat România 2021