marți, 04 octombrie
IMM-urile românești vor primi fonduri de 6,6 miliarde de euro
De Petruța Gromucz - luni, 30 noiembrie în categoria Economic
162

Distribuie pe rețelele de socializare

 În perioada de programare 2021-2027, microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii românești vor putea obține fonduri europene în valoare de 6,6 miliarde de euro. Suma va fi folosită în domenii de digitalizare, bussines agro-alimentar și construcții prin facilitatea de reziliență și prin politica de coeziune. 

Țara noastră va primi de la Uniunea Europeană fonduri de reziliență de 30,4 miliarde de euro. Din această sumă, 13,7 miliarde de euro vor fi granturi nerambursabile, iar 16,6 miliarde de euro vor fi împrumuturi cu dobândă avantajoasă. Perioada de disponibilitate a banilor este încă în proces de negociere. Se preconizează că aceștia vor fi valabili pentru perioada 2021-2024.

Investițiile propuse sunt încadrate pe diferite domenii de activitate și pot sprijini IMM-urile și crea noi locuri de muncă. Astfel, pentru domeniul ecosistemelor antreprenoriale, este valabil un procent de alocare de 19,7%, ceea ce înseamnă o valoare a granturilor de 750 de milioane de euro, 11.000 de locuri noi de muncă și un număr de 3.700 de IMM-uri spijinite. Pentru retehnologizări, automatizări, digitalizare și capacitate de reziliență în domeniul medical, procentul de alocare este de 36,8%, aceasta fiind și cea mai mare valoare, cu un buget estimat de 1,4 miliarde de euro, 7.200 de locuri noi de muncă și 2.400 de IMM-uri sprijinite. Domeniul valorificării resurselor României are un procent de alocare de 9,2%, un buget estimat de 35 de milioane de euro, 2.100 de locuri noi de muncă și 140 de IMM-uri spijinite prin alocarea granturilor. Companiile de construcții au cel mai mic procent de alocare, mai exact de 5,3%, o sumă de 20 de milioane de euro. În acest domeniu, cu ajutorul granturilor vor fi sprijinite un număr de 300 de IMM-uri care vor crea 1.800 de noi locuri de muncă. IMM-urile în domeniul agro-alimentar vor avea un procent de alocare de 18,4%, o sumă de 70 de milioane de euro, 4.200 de locuri noi de muncă și banii vor sprijini activitatea unui număr de  1.400 de IMM-uri. Pentru finanțarea companiilor mari vor fi alocate 40 de milioane de euro, adică un procent de 10,6%. Astfel vor fi create 3.000 de noi locuri de muncă și vor fi sprijinite 50 de IMM-uri. 

Așadar, cu ajutorul granturilor nerambursabile, vor primi sprijin un număr de 7.990 de IMM-uri care vor crea 29.300 de noi locuri de muncă pentru țara noastră. 

Principalele reforme propuse se referă la digitalizare, inovare, tranziție verde, automatizare, susținerea domeniilor economice cheie pentru dezvoltare, precum construcțiile, domeniul agroalimentar și serviciile, dar și la flexibilitatea accesului la surse de finanțare nebancare.

Banii vor fi alocați de Uniunea Europeană pentru recuperarea pierderilor economice înregistrate din cauza crizei de Coronavirus. Cea mai mare problemă în acest moment este că bugetul multianual al Uniunii Europene 2021-2017 este blocat în Consiliul Uniunii Europene de către Polonia, Ungaria și Slovenia. 

Bugetul pe termen lung al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2017 este un buget care capacitează redresarea economiei după efectele produse de pandemia de Coronavirus.

Liderii Uniunii Europene au hotărât un buget total de 1.824,3 miliarde de euro.  Bugetul total este format din cadrul financiar multianual, cu o valoare de 1.074,3 miliarde de euro și programul Next Generation UE, cu o valoare de 750 de miliarde de euro.  Pachetul va sprijini investițiile în tranziția verde și cea digitală, pentru a ajuta Uniunea Europeană să se refacă.

Acum, Uniunea Europeană se află în cadrul unei crize majore, după ce Ungaria și Polonia au blocat bugetul european și planul de reconstrucție economică. Aceștia au blocat procedura Deciziei Propriilor Resurse, procedură necesară aprobării fondului UE de relansare economică. Deși nu este prima dată când Uniunea Europeană trece printr-o criză, aceasta pare să fie una accentuată, mai ales că este vorba de o sumă foarte mare. 

Și Slovenia a avut obiecții care privesc același mecanism în domeniul statului de drept, susținând Ungaria și Polonia în dezbatere. Chiar dacă majoritatea statelor UE ar vota pozitiv pentru adoptarea deciziei, o singură decizie negativă a unui stat membru poate bloca adoptarea ei. 

Ungaria și Polonia au arătat de la început că sunt împotriva noului mecanism privind respectarea normelor statului de drept și au avertizat că ar putea bloca aprobarea bugetului. Mai mult decât atât, Premierul Ungariei, Viktor Orban a transmis printr-o scrisoare adresată liderilor UE avertizări în ceea ce privește blocarea aprobării proiectului de buget multianual, dacă va fi introdusă clauza care privește respectarea normelor statului de drept. 

„(...) este posibil să nu asigurăm unanimitatea care este necesară pentru aprobarea formală a proiectului bugetar decis în iulie", a transmis Viktor Orban.

Premierul consideră că mecanismul conține definiții neclare în ceea ce priveștte statul de drept, și că astfel pot fi generate abuzuri politice.

Cu toate că banii suplimentari din bugetul multianual al UE sunt acum blocați, iar investițiile în spitale și ajutorul oferit antreprenorilor vor întârzia, parlamentarii români sunt încrezători. 

„Evident că nu lăsăm, eu sunt convins că va exista un acord, dar nici nu putem să ne jucăm sau să intrăm în jocul lui Viktor Orban. Se poate merge înainte cu bugetul pe 2021. Există riscul de întârziere a programului de redresare economică pentru că acela e legat de adoptarea resurselor proprii”, explică Dacian Cioloş, europarlamentar USR Plus.

Salvarea se află acum în mâinile președenției germane a Consiliului European. Angela Merkel va trebui să-i convingă pe premierul ungar și pe cel polonez să voteze bugetul. Vina este aruncată spre prim-ministrul ungar, care a fost un frecvent adversar intern al Uniunii Europene. 

Ar putea fi amânată adoptarea bugetului, dar contextual actual al fiecărei țări nu recomandă acest lucru. Multe dintre ele se află deja în lockdown, iar economiile sunt blocate. 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Bugetul pentru etapa a treia din programul Rabla pentru electrocasnice s-a epuizat în mai puțin de un minut

Daiana Toma-Cioran - dec. 10, 2021
Bugetul alocat pentru a treia etapă a programului „Rabla pentru Electrocasnice”, sesiunea de ...
economie România 2021 Rabla

Președintele României, Klaus Iohannis: „Autorităților nu le este ușor să adopte măsuri care restrâng exercițiul unor drepturi și libertăți fundamentale”

Daiana Toma-Cioran - dec. 10, 2021
Autorităților nu le este niciodată ușor să adopte măsuri care restrâng exercițiul unor drepturi ...
pandemie Covid-19 Sars-CoV-2 măsuri

Taxele pentru mașinile poluante ar putea fi mărite: „Degeaba investim, dacă înmatriculările la cele vechi sunt la liber”

Daiana Toma-Cioran - dec. 9, 2021
În țara noastră sunt înmatriculate mai multe mașini second hand, în comparație cu cele noi, ...
taxe impozit majorări Ministrul Mediului

Va fi realizată o piață tradițională și în localitatea Bogdan Vodă

Daiana Toma-Cioran - dec. 9, 2021
În ședința de ieri, aleșii județeni au acordat vot favorabil hotărârii prin care Consiliul ...
Consiliul Județean Maramureș CJMM 2021

Gheorghe Șimon, deputat PSD: „Pensiile speciale, minciuna preferată a USR-iștilor”

Daiana Toma-Cioran - dec. 8, 2021
Pensiile speciale, tema preferată a USR-iștilor! În frunte cu Cioloș, aceștia își închipuie că ...
Deputat Maramureș Gheorghe Șimon Putere

În 2022 bugetarii vor primi din nou vouchere de vacanță

Daiana Toma-Cioran - dec. 3, 2021
Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru acordarea de vouchere a fost pus în dezbatere publică. ...
România 2022 vouchere bugetari

Guvernul vrea să adopte bugetul de stat pentru 2022 până pe 24 decembrie

Daiana Toma-Cioran - dec. 3, 2021
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat la începutul ședinței de Guvern, că bugetul de stat ...
Guvern premier pim-ministru Nicolae Ciuca

PNDR: Evaluarea cererilor de finanțare depuse în cadrul submăsurilor pentru instalarea tinerilor fermieri și dezvoltarea fermelor mici a fost finalizată

Petruța Gromucz - nov. 25, 2021
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a anunțat finalizarea evaluării cererilor de ...
fermieri ferme finanțare cereri de finanțare

ONG-urile și instituțiile de învățământ pot aplica pentru granturi de până la 15.000 de dolari în cadrul Programului anual de finanțări al Ambasadei SUA la București!

Petruța Gromucz - nov. 23, 2021
Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, Biroul de Diplomație Publică, a anunțat ...
fonduri instituții de învățământ ONG granturi

A fost semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate a obiectivului de investiții ”Variantă de ocolire Baia Mare”

Petruța Gromucz - nov. 19, 2021
A fost semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate a obiectivului de ...
varianta ocolitoare studiu de fezabilitate drumuri CJMM

Vor fi operate zboruri externe regulate de pe Aeroportul Internațional Maramureș

Petruța Gromucz - nov. 17, 2021
Potrivit unui comunicat publicat de președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, ...
zboruri externe Maramureș aeroport noi zboruri

Peste 105 milioane de lei pentru servicii socio-educaționale, modernizarea infrastructurii rutiere și sprijinirea mediului de afaceri, prin POR

Petruța Gromucz - nov. 16, 2021
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a anunțat semnarea a 25 de noi ...
POR finanțare dezvoltare contracte de finanțare

POIM: Finanțare în valoare de 18 milioane de lei pentru Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș”

Petruța Gromucz - nov. 15, 2021
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis în acest weekend semnarea a 37 noi ...
Baia Mare finanțare Spitalul Județean ,,Dr. Constantin Opriș” MIPE

Au fost aprobate primele documente pentru demararea PNRR. România va beneficia de prefinanțarea de 3,8 miliarde de euro până la finalul anului

Petruța Gromucz - nov. 12, 2021
Guvernul a adoptat în 10 noiembrie 2021, două memorandumuri prin carea mandatat Ministerul ...
PNRR România memorandum Guvern

Expoziție itinerantă ,,Din zestrea Maramureșului”, la Craiova

Petruța Gromucz - nov. 11, 2021
Vineri, 12 noiembrie 2021, ora 11:00, Consiliul Județean Maramureș prin Muzeul Județean de ...
expoziție Maramureș tradiție muzeu

Au fost semnate noi contracte de finanțare pentru achiziția de echipamente medicale și de protecție destinate elevilor și personalului medical

Petruța Gromucz - nov. 10, 2021
Autoritatea de Management pentru POIM 2014-2020 a asigurat semnarea a 3 noi contracte de ...
contracte de finanțare finanțare management echipamente de protecție

O nouă rundă pentru Rabla pentru Electrocasnice și lansarea a 3 noi programe: instalarea de panouri fotovoltaice și staţii de încărcare pentru maşinile electrice și un program dedicat construcției pistelor de biciclete

Petruța Gromucz - nov. 8, 2021
Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, a anunțat la la sfârșitul săptămânii ...
Rabla electrocasnice sesiune nouă fonduri

Un nou liberal demisionează din grupul parlamentar al PNL acuzând „distrugerea PNL de către cei care au confiscat partidul”

Daiana Toma-Cioran - oct. 29, 2021
După ce fostul președinte PNL, Ludovic Orban, și-a anunțat demisia din grupul parlamentar PNL și ...
politică Partidul Național Liberal PNL demisii

S-a redeschis Centrul de vaccinare de la Caspev Baia Mare. Unde se mai pot vaccina băimărenii?

Daiana Toma-Cioran - oct. 29, 2021
Centrul de vaccinare de la Caspev (strada Săsarului numărul 3) s-a redeschis, aici, băimărenii ...
Baia Mare Maramureș Cătălin Cherecheș Centre de vaccinare

PNRR, aprobat de Consiliul UE! România urmează să primească o prefinanțare de 3,8 miliarde de euro

Petruța Gromucz - oct. 29, 2021
Miniștrii economiei și finanțelor au anunțat ieri, 28 octombrie 2021, aprobarea evaluării ...
PNRR Consiliul UE prefinanțare plan național