luni, 12 aprilie
IMM-urile românești vor primi fonduri de 6,6 miliarde de euro
De Petruța Gromucz - luni, 30 noiembrie în categoria Economic
85

Distribuie pe rețelele de socializare

 În perioada de programare 2021-2027, microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii românești vor putea obține fonduri europene în valoare de 6,6 miliarde de euro. Suma va fi folosită în domenii de digitalizare, bussines agro-alimentar și construcții prin facilitatea de reziliență și prin politica de coeziune. 

Țara noastră va primi de la Uniunea Europeană fonduri de reziliență de 30,4 miliarde de euro. Din această sumă, 13,7 miliarde de euro vor fi granturi nerambursabile, iar 16,6 miliarde de euro vor fi împrumuturi cu dobândă avantajoasă. Perioada de disponibilitate a banilor este încă în proces de negociere. Se preconizează că aceștia vor fi valabili pentru perioada 2021-2024.

Investițiile propuse sunt încadrate pe diferite domenii de activitate și pot sprijini IMM-urile și crea noi locuri de muncă. Astfel, pentru domeniul ecosistemelor antreprenoriale, este valabil un procent de alocare de 19,7%, ceea ce înseamnă o valoare a granturilor de 750 de milioane de euro, 11.000 de locuri noi de muncă și un număr de 3.700 de IMM-uri spijinite. Pentru retehnologizări, automatizări, digitalizare și capacitate de reziliență în domeniul medical, procentul de alocare este de 36,8%, aceasta fiind și cea mai mare valoare, cu un buget estimat de 1,4 miliarde de euro, 7.200 de locuri noi de muncă și 2.400 de IMM-uri sprijinite. Domeniul valorificării resurselor României are un procent de alocare de 9,2%, un buget estimat de 35 de milioane de euro, 2.100 de locuri noi de muncă și 140 de IMM-uri spijinite prin alocarea granturilor. Companiile de construcții au cel mai mic procent de alocare, mai exact de 5,3%, o sumă de 20 de milioane de euro. În acest domeniu, cu ajutorul granturilor vor fi sprijinite un număr de 300 de IMM-uri care vor crea 1.800 de noi locuri de muncă. IMM-urile în domeniul agro-alimentar vor avea un procent de alocare de 18,4%, o sumă de 70 de milioane de euro, 4.200 de locuri noi de muncă și banii vor sprijini activitatea unui număr de  1.400 de IMM-uri. Pentru finanțarea companiilor mari vor fi alocate 40 de milioane de euro, adică un procent de 10,6%. Astfel vor fi create 3.000 de noi locuri de muncă și vor fi sprijinite 50 de IMM-uri. 

Așadar, cu ajutorul granturilor nerambursabile, vor primi sprijin un număr de 7.990 de IMM-uri care vor crea 29.300 de noi locuri de muncă pentru țara noastră. 

Principalele reforme propuse se referă la digitalizare, inovare, tranziție verde, automatizare, susținerea domeniilor economice cheie pentru dezvoltare, precum construcțiile, domeniul agroalimentar și serviciile, dar și la flexibilitatea accesului la surse de finanțare nebancare.

Banii vor fi alocați de Uniunea Europeană pentru recuperarea pierderilor economice înregistrate din cauza crizei de Coronavirus. Cea mai mare problemă în acest moment este că bugetul multianual al Uniunii Europene 2021-2017 este blocat în Consiliul Uniunii Europene de către Polonia, Ungaria și Slovenia. 

Bugetul pe termen lung al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2017 este un buget care capacitează redresarea economiei după efectele produse de pandemia de Coronavirus.

Liderii Uniunii Europene au hotărât un buget total de 1.824,3 miliarde de euro.  Bugetul total este format din cadrul financiar multianual, cu o valoare de 1.074,3 miliarde de euro și programul Next Generation UE, cu o valoare de 750 de miliarde de euro.  Pachetul va sprijini investițiile în tranziția verde și cea digitală, pentru a ajuta Uniunea Europeană să se refacă.

Acum, Uniunea Europeană se află în cadrul unei crize majore, după ce Ungaria și Polonia au blocat bugetul european și planul de reconstrucție economică. Aceștia au blocat procedura Deciziei Propriilor Resurse, procedură necesară aprobării fondului UE de relansare economică. Deși nu este prima dată când Uniunea Europeană trece printr-o criză, aceasta pare să fie una accentuată, mai ales că este vorba de o sumă foarte mare. 

Și Slovenia a avut obiecții care privesc același mecanism în domeniul statului de drept, susținând Ungaria și Polonia în dezbatere. Chiar dacă majoritatea statelor UE ar vota pozitiv pentru adoptarea deciziei, o singură decizie negativă a unui stat membru poate bloca adoptarea ei. 

Ungaria și Polonia au arătat de la început că sunt împotriva noului mecanism privind respectarea normelor statului de drept și au avertizat că ar putea bloca aprobarea bugetului. Mai mult decât atât, Premierul Ungariei, Viktor Orban a transmis printr-o scrisoare adresată liderilor UE avertizări în ceea ce privește blocarea aprobării proiectului de buget multianual, dacă va fi introdusă clauza care privește respectarea normelor statului de drept. 

„(...) este posibil să nu asigurăm unanimitatea care este necesară pentru aprobarea formală a proiectului bugetar decis în iulie", a transmis Viktor Orban.

Premierul consideră că mecanismul conține definiții neclare în ceea ce priveștte statul de drept, și că astfel pot fi generate abuzuri politice.

Cu toate că banii suplimentari din bugetul multianual al UE sunt acum blocați, iar investițiile în spitale și ajutorul oferit antreprenorilor vor întârzia, parlamentarii români sunt încrezători. 

„Evident că nu lăsăm, eu sunt convins că va exista un acord, dar nici nu putem să ne jucăm sau să intrăm în jocul lui Viktor Orban. Se poate merge înainte cu bugetul pe 2021. Există riscul de întârziere a programului de redresare economică pentru că acela e legat de adoptarea resurselor proprii”, explică Dacian Cioloş, europarlamentar USR Plus.

Salvarea se află acum în mâinile președenției germane a Consiliului European. Angela Merkel va trebui să-i convingă pe premierul ungar și pe cel polonez să voteze bugetul. Vina este aruncată spre prim-ministrul ungar, care a fost un frecvent adversar intern al Uniunii Europene. 

Ar putea fi amânată adoptarea bugetului, dar contextual actual al fiecărei țări nu recomandă acest lucru. Multe dintre ele se află deja în lockdown, iar economiile sunt blocate. 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Exponatul săptămânii la Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
EXPONATUL SĂPTĂMÂNII-Scheelit, cuarțScheelitul (CaWO₄) – mineral asociat wolframitului ...
cultură exponatul săptămânii Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare istorie

56.988 de români s-au vaccinat până în prezent, iar 12.145 au avut reacții adverse

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Potrivit datelor puse la dispoziție de Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicaţia ...
România vaccin pandemie coronavirus

Deputatul Alexandru Rafila, despre obiectivul premierului Florin Cîțu: „1 august este o dată bună pentru vacanțe, nu pentru atingerea țintei de 10 milioane de vaccinați”

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Alexandru Rafila a vorbit la Digi24 despre obiectivul premierului Cîțu de a avea 10 milioane de ...
Alexandru Rafila Deputat PSD rOMÂNIA 2021

Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne: „Când te îmbolnăvești în România trebuie să ai încredere în Dumnezeu și în sistemul medical”

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode,  a declarat în această dimineață că atunci când ...
Lucian Bode Ministrul Afacerilor Interne România 2021

Maramureșul, al treilea județ pe lista zonelor verzi din România

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Grupul de Comunicare Strategică a informat ieri că un număr de 14 județe se află în zona roșie, ...
coronavirus rată de incidență zone verzi Maramureș

Tensiuni în Coliția de guvernare. Război în declarații între premierul Cîțu și Ministrul Sănătății Voiculescu. Liberalii îl vor demis pe Voiculescu, USR PLUS amenință cu demiterea Guvernului

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Cresc tensiunile din Coaliția de Guvernare și sunt tot mai evidente. Potrivit unor informatii ...
premier prim-ministru Florin Cîțu Ministrul Sănătății

Florin Cîțu, despre vaccinarea anti-Covid-19: „ Îi încurajez pe toți românii să se înregistreze în portalul RoVaccinare și să se vaccineze”

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Prim-ministrul Florin Cîțu a transmis că România va ajunge la o capacitate de vaccinare de ...
vaccin pandemie coronavirus campanie de vaccinare

Coronavirus: situația îmbolnăvirilor SARS-CoV-2 din ultima săptămână în județul Maramureș. Numărul de îmbolnăviri a scăzut față de săptămâna trecută

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Conform Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, în ultima săptămână, în ...
Coronavirus pandemie actualizare Maramureș

O nouă tranșă de vaccin Pfizer BioNTech sosește mâine în țară

Petruța Gromucz - apr. 11, 2021
Mâine, 12 aprilie, sosește în România o nouă tranșă de vaccin de la Pfizer BioNTech care constă ...
vaccin Pfizer tranșă România

47 de grădinițe din Maramureș, deschise în vacanță. Preșcolarii pot participa fizic la activități educaționale

Petruța Gromucz - apr. 11, 2021
Conform prevederilor Ordinului ministrului educației, nr. 3558/29.01.2021, pentru modificarea și ...
educație grădinițe copii activități

Un nou posibil efect advers al vaccinului AstraZeneca, investigat de Agenția Europeană a Medicamentului. Au apărut reacții adverse severe și în cazul vaccinului Johnson&Johnson

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
 Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că face investigații în cazul unei ...
sănătate vaccin pandemie coronavirus

Decizie: Curtea de Apel Cluj îl obligă pe primarul Cătălin Cherecheș să dea la Stat aproape 2,7 milioane de lei, sumă cu caracter nejustificat

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
Curtea de Apel Cluj a admis sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul aceleași ...
Cherecheș dosar DNA Curtea de apel Cluj avere

Situația vaccinărilor în Maramureș. O echipă mobilă se deplasează pe teren pentru vaccinarea persoanelor imobilizate/nedeplasabile

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
Până la data de 08.04.2021, în județul Maramureș au fost vaccinate 97.490 persoane. Cu prima ...
vaccinare pandemie Maramureș doze de vaccin

Marcel Ciolacu și Gabriela Firea, vizită în Maramureș

Petruța Gromucz - apr. 9, 2021
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a vizitat Maramureșul pentru două zile, la invitația ...
vizită Maramureș PSD Ciolacu

Ionel Bogdan, despre meniurile pacienților de la Spitalul Județean „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare: „La spital nu vorbim de plating”

Petruța Gromucz - apr. 9, 2021
În cadrul conferinței de presă de astăzi, susținută de președintele Consiliului Județean ...
Spitalul Județean „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare spital Baia Mare hrană

Din luna august va fi implementată cartea de identitate electronică. Ce va conține și cum va funcționa?

Petruța Gromucz - apr. 9, 2021
Octavian Oprea, președintele Autorității pentru Digitalizarea României, a publicat pe una dintre ...
carte de identitate implementare digitalizare România

Starea de alertă a fost prelungită, iar lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată

Petruța Gromucz - apr. 8, 2021
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de astăzi, 08.04.2021 ...
pandemie coronavirus situații de urgență stare de alertă

O nouă tranșă de vaccin Moderna sosește în țară

Petruța Gromucz - apr. 8, 2021
134.400 doze de vaccin Moderna vor ajunge astăzi în țară. Transportul este asigurat de firma ...
Moderna vaccin doze de vaccin imunizare

Decizia de înființare a Comitetului interministerial pentru revenirea României la normalitate la 1 iunie, a fost publicată în Monitorul Oficial

Petruța Gromucz - apr. 8, 2021
Decizia de înființare a Comitetului interministerial pentru revenirea României la normalitate ...
România normalitate pandemie 1 iunie

Executivul a aprobat Planul de Redresare și Reziliență. Urmează negocierile cu Comisia Europeană

Petruța Gromucz - apr. 8, 2021
Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri că Executivul a aprobat memorandumul privind Planul ...
economie redresare și reziliență fonduri Uniunea Europeană