Anul 2020 a fost unul cu evenimente neprevăzute. Pandemia de Coronavirus a pus stăpânire pe tot globul, iar lupta continuă. Mai multe companii farmaceutice lucrează pentru realizarea vaccinului care să readucă normalitatea de altă dată, iar fiecare țară se pregătește acum pentru campania de vaccinare.
Comisia Europeană transmite că primele vaccinări la nivelul Uniunii Europene vor fi realizate până la sfârșitul anului. De asemenea, face un apel către țările europene să fie pregătite pentru campanie, deoarece lupta poate fi învinsă doar prin vaccinarea corectă și eficientă.
„Statele membre trebuie să se pregătească acum. Vorbim despre milioane de seringi, vorbim despre condiţii de depozitare, vorbim despre organizarea centrelor de vaccinare, vorbim despre personalul instruit. Trebuie să ne pregătim”, spune Ursula von der Leyen, Preşedinte Comisiei Europene.
Depozitarea dozelor de vaccine pare să reprezinte principala problemă a țărilor europene, deoarece acesta trebuie depozitat în condiții speciale și la temperaturi scăzute, la cel mult 0,5 grade Celsius. Există și vaccinuri care au nevoie de temperaturi mult mai scăzute, precum cele de la Moderna, care trebuie păstrate la o temperatură de minus 20 de grade Celsius, sau cel de la Pfizer care necesită o temperatură de minus 34 de grade Celsius. O fabrică germană a început deja producția de congelatoare pentru stocarea dozelor de vaccin și susține că cererile de achiziție vin deja din toată Europa.
„Toată lumea îşi dă seama, încet, că are nevoie de un sistem de răcire sau cel puţin vaccinurile ARN nu pot fi (atunci - n.r.) utilizate. Liniile noastre de telefon sunt ocupate şi pentru noi aceasta este o veste bună. Vestea proastă este că suntem încă în mijlocul unei crize economice”, afirmă Peter M.Binder, CEO of Binder.
Totuși, părerile despre eficiența vaccinării sunt împărțite. Un studiu recent arată că 21% dintre români s-ar vaccina dacă serul ar fi disponibil deja, o treime ar alege vaccinarea ca mijloc de prevenție doar dacă nu ar exista reacții adverse la cei vaccinați deja, iar 8% dintre români ar vrea să cunoască toate informațiile necesare înainte de a lua decizia de a se vaccina.
Și în rândul parlamentarilor, vaccinul este un subiect dificil. Liderul PMP, Eugen Tomac susține că nu știe ce comapanii farmaceutice lucrează la prelucrarea vaccinului, dar că va merge pe mâna medicilor atunci când va veni momentul vaccinării.
Pașcan Marius, deputat PMP, susține că își dorește să se vaccineze, dar nu este de acord ca vaccinarea să devină obligatorie.
„Da, sunt de acord, cu o singură condiţie, ca aceasta să nu devină obligatorie. Fiecare este responsabil pentru propria sănătate şi, prin urmare, fiecare poate decide ce este mai bine pentru el si pentru familia sa. Nu am nicio problemă. Îmi doresc să mă vaccinez”, susţine acesta, citat de Mediafax.
Și PNL-iștii și PSD-iștii au aceeași condiție când vine vorba de vaccinare.
„Nu am cum să nu fiu de accord. Nu sunt, însă, de acord cu obligativitatea vaccinului. Adică, dreptul omului la viaţă şi a dispune de propria persoană poate să-i permită posibilitatea să nu se vaccineze”, spune şi Daniel Fenechiu, senator PNL, conform Mediafax.