Tinerii NEET, care nu mai lucrează și nu mai studiază au acum șansa să obțină fonduri europene de câte 25.000 de euro, pentru a deschide mici afaceri. Linia de finanțare a fost deschisă ieri, dar abia în 2021 va începe selecția tinerilor șomeri.
Linia de finanțare poartă numele „Viitorul pentru tineri NEET” și este finanțată prin Programul Operațional Capital Uman (POCU). Pentru accesarea fondurilor, organizațiile și instituțiile pot depune proiecte până la data de 26 februarie 2021, prin intermediul sistemului MySMIS.
Bugetul alocat este de 100 de milioane de euro și este împărțit în două apeluri distincte, acoperind toate cele 8 regiuni de dezvoltarea a țării. Bugetul este format din bani europeni și bani din bugetul de stat, iar din aceștia, 40 de milioane de euro sunt alocați schemei de minimis, care se împart în micro-granturi de câte 25.000 de euro pentru tinerii NEET`s, iar restul de 60 de milioane de euro vor fi alocați achitării salariilor echipelor care vor derula proiectele mari din partea administratorilor de granturi, cursuri, practică și altele.
Eligibili sunt tinerii NEET`s care au și o calificare profesională, de exemplu tinerii care au terminat o facultate, dar nu au reușit să se angajeze. Tinerii trebuie să aibă învățământul obligatoriu finalizat, iar la momentul accesării fondurilor, trebuie să fie șomeri și să nu mai urmeze nici o formă de învățământ. O altă condiție pentru accesarea fondurilor este vârsta, tinerii trebuie să aibă între 16 și 29 de ani. De asemenea, trebuie fie înregistrat și profilat de Serviciul Public de Ocupare (SPO), adică agenția județeană de ocupare a forței de muncă, să aibă domiciliul sau reședința în regiunile de dezvoltare vizate de proiect.
Vor fi sprijiniți preponderent tinerii de etnie romă și cei din mediul rural, dar aceasta nu este o condiție necesară.
Pentru a primi granturile în valoare de 25.000 de euro, un tânăr NEET`s va trebui să își deschidă o firmă și să aibă cel puțin un angajat. Afacerile înființate trebuie să funcționeze minimum 12 de luni pe perioada implementării proiectului și să asigure o perioadă de sustenabilitate de minimum 6 luni. Odată selectat pentru primirea fondurilor, tânărul va trece printr-o serie de cursuri profesionale și de antreprenoriat, sesiuni de mentorat și alte trainiguri specifice. La final, vor fi selectate planurile de afaceri cele mai bune și vor fi supuse aprobării unei comisii de selecție.
Tipuri de solicitanți și parteneri eligibili
- Furnizori autorizați de formare profesională a adulților- persoane juridice autorizate în conformitate cu prevederile OG nr.129/31.08.2000 privind formarea profesionala a adulților, republicata, cu modificările și completările ulterioare
- Furnizori acreditați de servicii specializate pentru stimularea ocupării- persoane juridice autorizate în conformitate cu prevederile HG nr.277/2002 privind aprobarea Criteriilor de acreditare a furnizorilor de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă, republicată, cu modificările și completările ulterioare
- Centre autorizate de evaluare și certificare a competențelor profesionale obținute pe alte căi decât cele formale;
- Organizații sindicale - persoane juridice de drept privat, constituite în conformitate cu Legea dialogului social nr.62/10.05.2011, republicată, cu modificările și completările ulterioare
- Organizații patronale- persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial, constituite în conformitate cu Legea dialogului social nr.62/10.05.2011, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
- ONG-uri;
- Organizații de tineret, legal constituite;
- Camere de Comerț și Industrie, persoane juridice de utilitate publică, fără scop patrimonial, organizate în temeiul dispozițiilor din Legea nr.335/06.12.2007 privind Camerele de Comerț din România, cu modificările și completările ulterioare.
- SPO (inclusiv unitățile cu personalitate juridică din subordinea sa)
- Ministerul Tineretului și Sportului si instituțiile subordonate/in coordonare
- Asociații de întreprinderi.
- parteneriate dintre toți aceștia.
Ajutorul de minimis va fi acordat în două tranșe, ceea inițială de 75% din valoarea ajutorului de minimis și tranșa finală care va reprezenta diferența până la valoarea totală a ajutorului. Ultima tranșă va fi primită doar după ce beneficiarul demonstrează că a ocupat locurile de muncă prevăzute în planul de afaceri.
Subvențiile de 25.000 de euro vor acoperii costurile pentru salarii, deplasări, achiziția serviciilor specializate, achiziția de active fixe, spații pentru desfășurare, echipamente, vehicule, leasing fără achiziție, utilități pentru funcționarea întreprinderii, publicitate sau conectarea la rețelele informatice aferente.