sâmbătă, 26 noiembrie
500 de milioane de euro, ajutor de stat pentru HoReCa
De Petruța Gromucz - joi, 26 noiembrie în categoria Economic
197

Distribuie pe rețelele de socializare

Anul 2021 vine cu ajutoare pentru domeniul HoReCa. Schema de ajutor de stat pentru restaurante, hoteluri, pensiuni și alte firme din domeniu are o valoare totală de 500 de milioane de euro. Ministrul Economiei, Virgil Popescu a anunțat miercuri că ajutorul va fi pus la dispoziția firmelor din domeniu sub forma unor granturi care să ajute la acoperirea parțială a pierderii cifrei de afaceri înregistrată în anul pandemiei.

Astfel, beneficiarii vor primi 20% din pierderea suferită în raportul dintre anii 2019 și 2020, pe codurile CAEN autorizate. Acest lucru va fi realizat fără a depăși limita unui plafon de 800.000 de euro, plafon care este prevăzut pe firmă și în cadrul tranzitoriu al Comisiei Europene pentru redresarea din cauza crizei create de pandemie. Cifrele utilizate trebuie să fie brute, mai exact să fie  înainte de deducerea impozitelor și a taxelor.

Se preconizează că prin intermediul acestei scheme de ajutor, un număr de 73.211 de firme vor primi ajutor pentru redresarea cifrei de afaceri. Din acest total, 15.168 vor fi structuri de cazare, 52.583 structuri de alimentație și 5.460 vor fi agenții de turism.

Bugetul total este momentan în procedură de notificare la Comisia Europeană, urmând să fie aprobată de Guvern. 

Virgil Popescu a declarat că prima ședință de Guvern va avea loc în această săptămână, ședință care va detalia schema de ajutor de stat și va aduce schema de ajutor în vigoare. Acesta a susținut că ajutorul va fi pus în funcțiune din momentul în care Comisia Europeană o va aproba.

Pentru a selecta beneficiarii schemei de ajutor, va fi evaluată cifra de afaceri a ultimilor doi ani, respectiv cea din anul 2019 și cea din anul în curs, cifre aferente codurilor CAEN autorizate  „ci nu întreaga cifră de afaceri a unei companii, care poate să aibă mai multe coduri CAEN, nu doar din HoReCa, iar din diferență, ajutorul de stat reprezintă 20% . Cifra de afaceri pe anul 2020, care este de referință, va trebui certificată prin bilanț. Deci vorbim de bani care se vor duce după ce vom avea cifra de afaceri la sfârșitul anului 2020”, a explicat Ministrul.

Codurile CAEN care ar urma să beneficieze de ajutorul de stat sunt 7911,7912 și 7990 care reprezintă agențiile de turism licențiate, codurile 5510, 5520, 5530 și 5590 care sunt structurile de primire cu funcțiuni de cazare și codurile CAEN 5610, 5621, 5629 și 5630 care reprezintă structurile de alimentație. 

Schema de ajutor de stat ar urma să intre în vigoare la data adoptării de către Guvern până la ultima zi a anului 2021, respectiv la 31 decembrie. Plata sumelor ar urma să fie realizată în decurs de 30 de zile, dar nu mai târziu de data finală de 31 decembrie 2021. 

Contractele  de finanțare vor fi semnate până cel târziu la data de 30 iunie 2021.

Pentru a beneficia de ajutorul de stat, trebuie realizate etapele de accesare. Până la adoptarea schemei, acestea pot suferi modificări.

  1. înregistrarea prin accesarea sistemului informatic dedicat acestui program și completarea formularului electronic de înscriere de către solicitant;
  2. depunerea declarației pe propria răspundere cu privire la ajutoarele de stat primite în baza Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijin a economiei în contextul actualei epidemii de Covid-19, ajutoarele de minimis, precum și cu ajutoarele care se încadrează în domeniul de aplicare a regulamentelor de exceptare pe categorii;
  3. depunerea declarației pe propria răspundere cu privire la faptul ca firma nu era în dificultate la 31 decembrie 2019, cu excepția microîntreprinderilor sau întreprinderilor mici care se aflau deja în dificultate la 31 decembrie 2019 și care au obligația îndeplinirii condițiilor de la art. 3 alin. (5);
  4. depunerea situațiilor financiare anuale;
  5. depunerea on-line a balanțelor de verificare lunare pentru urmărirea trasabilității plăților;
  6. depunerea on-line a raportărilor contabile semestriale;
  7. depunerea certificatului de atestare fiscală;
  8. depunerea declarației pe propria răspundere a beneficiarului, conform Recomandării Comisiei Europene nr. 4885 final din data de 14.07.2020, din care să rezulte îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții: ca nu este rezident în scopuri fiscale sau înmatriculat în temeiul legilor din jurisdicțiile care figurează pe lista Uniunii Europene3 a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale, ca nu este controlat, direct sau indirect, de către acționarii din jurisdicțiile care figurează pe lista Uniunii Europene a jurisdicțiilor necooperante, în funcție de beneficiarul real, astfel cum este definită în art. 3 punctul 6 din Directiva nr. 2015/849 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 mai 2015 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Directivei 2005/60/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Directivei 2006/70/CE a Comisiei, ca nu controlează, direct sau indirect, filialele sau nu dețin unități permanente proprii în jurisdicțiile care figurează pe lista Uniunii Europene a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale si ca nu împarte dreptul de proprietate cu întreprinderile din jurisdicțiile care figurează pe lista Uniunii Europene a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale.
  9. primirea în aplicația informatică a mesajului de confirmare a înregistrării solicitării de acordare a ajutorului de stat.

 

Domeniul HoReCa a avut cea mai mare pierdere de afaceri în ultimul an, iar conform datelor statistice oficiale, furnizate de Institutul Național de Statistică, cazările din unitățile de primire din țara noastră, realizate atât de străini, cât și de români, au înregistrat o scădere de 50% pentru perioada ianuarie-septembrie 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Înnoptările străinilor în unitățile de cazare românești au scăzut cu aproximativ 80%. 

ANAF a analizat datele privind cifra de afaceri pe primul semestru a acestui an, comparativ cu același semestru al anului 2019. Astfel, s-a constatat că structurile de cazare au avut o scădere a cifrei de afaceri de 36,8%, structurile de alimentație au pierdut 33,5% din cifra de afaceri, iar agențiile de turism au pierdut 60,5%, aceasta fiind și cea mai mare valoare de pierdere a cifrei de afaceri. 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Bugetul pentru etapa a treia din programul Rabla pentru electrocasnice s-a epuizat în mai puțin de un minut

Daiana Toma-Cioran - dec. 10, 2021
Bugetul alocat pentru a treia etapă a programului „Rabla pentru Electrocasnice”, sesiunea de ...
economie România 2021 Rabla

Președintele României, Klaus Iohannis: „Autorităților nu le este ușor să adopte măsuri care restrâng exercițiul unor drepturi și libertăți fundamentale”

Daiana Toma-Cioran - dec. 10, 2021
Autorităților nu le este niciodată ușor să adopte măsuri care restrâng exercițiul unor drepturi ...
pandemie Covid-19 Sars-CoV-2 măsuri

Taxele pentru mașinile poluante ar putea fi mărite: „Degeaba investim, dacă înmatriculările la cele vechi sunt la liber”

Daiana Toma-Cioran - dec. 9, 2021
În țara noastră sunt înmatriculate mai multe mașini second hand, în comparație cu cele noi, ...
taxe impozit majorări Ministrul Mediului

Va fi realizată o piață tradițională și în localitatea Bogdan Vodă

Daiana Toma-Cioran - dec. 9, 2021
În ședința de ieri, aleșii județeni au acordat vot favorabil hotărârii prin care Consiliul ...
Consiliul Județean Maramureș CJMM 2021

Gheorghe Șimon, deputat PSD: „Pensiile speciale, minciuna preferată a USR-iștilor”

Daiana Toma-Cioran - dec. 8, 2021
Pensiile speciale, tema preferată a USR-iștilor! În frunte cu Cioloș, aceștia își închipuie că ...
Deputat Maramureș Gheorghe Șimon Putere

În 2022 bugetarii vor primi din nou vouchere de vacanță

Daiana Toma-Cioran - dec. 3, 2021
Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru acordarea de vouchere a fost pus în dezbatere publică. ...
România 2022 vouchere bugetari

Guvernul vrea să adopte bugetul de stat pentru 2022 până pe 24 decembrie

Daiana Toma-Cioran - dec. 3, 2021
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat la începutul ședinței de Guvern, că bugetul de stat ...
Guvern premier pim-ministru Nicolae Ciuca

PNDR: Evaluarea cererilor de finanțare depuse în cadrul submăsurilor pentru instalarea tinerilor fermieri și dezvoltarea fermelor mici a fost finalizată

Petruța Gromucz - nov. 25, 2021
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a anunțat finalizarea evaluării cererilor de ...
fermieri ferme finanțare cereri de finanțare

ONG-urile și instituțiile de învățământ pot aplica pentru granturi de până la 15.000 de dolari în cadrul Programului anual de finanțări al Ambasadei SUA la București!

Petruța Gromucz - nov. 23, 2021
Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, Biroul de Diplomație Publică, a anunțat ...
fonduri instituții de învățământ ONG granturi

A fost semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate a obiectivului de investiții ”Variantă de ocolire Baia Mare”

Petruța Gromucz - nov. 19, 2021
A fost semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate a obiectivului de ...
varianta ocolitoare studiu de fezabilitate drumuri CJMM

Vor fi operate zboruri externe regulate de pe Aeroportul Internațional Maramureș

Petruța Gromucz - nov. 17, 2021
Potrivit unui comunicat publicat de președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, ...
zboruri externe Maramureș aeroport noi zboruri

Peste 105 milioane de lei pentru servicii socio-educaționale, modernizarea infrastructurii rutiere și sprijinirea mediului de afaceri, prin POR

Petruța Gromucz - nov. 16, 2021
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a anunțat semnarea a 25 de noi ...
POR finanțare dezvoltare contracte de finanțare

POIM: Finanțare în valoare de 18 milioane de lei pentru Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș”

Petruța Gromucz - nov. 15, 2021
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis în acest weekend semnarea a 37 noi ...
Baia Mare finanțare Spitalul Județean ,,Dr. Constantin Opriș” MIPE

Au fost aprobate primele documente pentru demararea PNRR. România va beneficia de prefinanțarea de 3,8 miliarde de euro până la finalul anului

Petruța Gromucz - nov. 12, 2021
Guvernul a adoptat în 10 noiembrie 2021, două memorandumuri prin carea mandatat Ministerul ...
PNRR România memorandum Guvern

Expoziție itinerantă ,,Din zestrea Maramureșului”, la Craiova

Petruța Gromucz - nov. 11, 2021
Vineri, 12 noiembrie 2021, ora 11:00, Consiliul Județean Maramureș prin Muzeul Județean de ...
expoziție Maramureș tradiție muzeu

Au fost semnate noi contracte de finanțare pentru achiziția de echipamente medicale și de protecție destinate elevilor și personalului medical

Petruța Gromucz - nov. 10, 2021
Autoritatea de Management pentru POIM 2014-2020 a asigurat semnarea a 3 noi contracte de ...
contracte de finanțare finanțare management echipamente de protecție

O nouă rundă pentru Rabla pentru Electrocasnice și lansarea a 3 noi programe: instalarea de panouri fotovoltaice și staţii de încărcare pentru maşinile electrice și un program dedicat construcției pistelor de biciclete

Petruța Gromucz - nov. 8, 2021
Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, a anunțat la la sfârșitul săptămânii ...
Rabla electrocasnice sesiune nouă fonduri

Un nou liberal demisionează din grupul parlamentar al PNL acuzând „distrugerea PNL de către cei care au confiscat partidul”

Daiana Toma-Cioran - oct. 29, 2021
După ce fostul președinte PNL, Ludovic Orban, și-a anunțat demisia din grupul parlamentar PNL și ...
politică Partidul Național Liberal PNL demisii

S-a redeschis Centrul de vaccinare de la Caspev Baia Mare. Unde se mai pot vaccina băimărenii?

Daiana Toma-Cioran - oct. 29, 2021
Centrul de vaccinare de la Caspev (strada Săsarului numărul 3) s-a redeschis, aici, băimărenii ...
Baia Mare Maramureș Cătălin Cherecheș Centre de vaccinare

PNRR, aprobat de Consiliul UE! România urmează să primească o prefinanțare de 3,8 miliarde de euro

Petruța Gromucz - oct. 29, 2021
Miniștrii economiei și finanțelor au anunțat ieri, 28 octombrie 2021, aprobarea evaluării ...
PNRR Consiliul UE prefinanțare plan național