luni, 12 aprilie
500 de milioane de euro, ajutor de stat pentru HoReCa
De Petruța Gromucz - joi, 26 noiembrie în categoria Economic
104

Distribuie pe rețelele de socializare

Anul 2021 vine cu ajutoare pentru domeniul HoReCa. Schema de ajutor de stat pentru restaurante, hoteluri, pensiuni și alte firme din domeniu are o valoare totală de 500 de milioane de euro. Ministrul Economiei, Virgil Popescu a anunțat miercuri că ajutorul va fi pus la dispoziția firmelor din domeniu sub forma unor granturi care să ajute la acoperirea parțială a pierderii cifrei de afaceri înregistrată în anul pandemiei.

Astfel, beneficiarii vor primi 20% din pierderea suferită în raportul dintre anii 2019 și 2020, pe codurile CAEN autorizate. Acest lucru va fi realizat fără a depăși limita unui plafon de 800.000 de euro, plafon care este prevăzut pe firmă și în cadrul tranzitoriu al Comisiei Europene pentru redresarea din cauza crizei create de pandemie. Cifrele utilizate trebuie să fie brute, mai exact să fie  înainte de deducerea impozitelor și a taxelor.

Se preconizează că prin intermediul acestei scheme de ajutor, un număr de 73.211 de firme vor primi ajutor pentru redresarea cifrei de afaceri. Din acest total, 15.168 vor fi structuri de cazare, 52.583 structuri de alimentație și 5.460 vor fi agenții de turism.

Bugetul total este momentan în procedură de notificare la Comisia Europeană, urmând să fie aprobată de Guvern. 

Virgil Popescu a declarat că prima ședință de Guvern va avea loc în această săptămână, ședință care va detalia schema de ajutor de stat și va aduce schema de ajutor în vigoare. Acesta a susținut că ajutorul va fi pus în funcțiune din momentul în care Comisia Europeană o va aproba.

Pentru a selecta beneficiarii schemei de ajutor, va fi evaluată cifra de afaceri a ultimilor doi ani, respectiv cea din anul 2019 și cea din anul în curs, cifre aferente codurilor CAEN autorizate  „ci nu întreaga cifră de afaceri a unei companii, care poate să aibă mai multe coduri CAEN, nu doar din HoReCa, iar din diferență, ajutorul de stat reprezintă 20% . Cifra de afaceri pe anul 2020, care este de referință, va trebui certificată prin bilanț. Deci vorbim de bani care se vor duce după ce vom avea cifra de afaceri la sfârșitul anului 2020”, a explicat Ministrul.

Codurile CAEN care ar urma să beneficieze de ajutorul de stat sunt 7911,7912 și 7990 care reprezintă agențiile de turism licențiate, codurile 5510, 5520, 5530 și 5590 care sunt structurile de primire cu funcțiuni de cazare și codurile CAEN 5610, 5621, 5629 și 5630 care reprezintă structurile de alimentație. 

Schema de ajutor de stat ar urma să intre în vigoare la data adoptării de către Guvern până la ultima zi a anului 2021, respectiv la 31 decembrie. Plata sumelor ar urma să fie realizată în decurs de 30 de zile, dar nu mai târziu de data finală de 31 decembrie 2021. 

Contractele  de finanțare vor fi semnate până cel târziu la data de 30 iunie 2021.

Pentru a beneficia de ajutorul de stat, trebuie realizate etapele de accesare. Până la adoptarea schemei, acestea pot suferi modificări.

  1. înregistrarea prin accesarea sistemului informatic dedicat acestui program și completarea formularului electronic de înscriere de către solicitant;
  2. depunerea declarației pe propria răspundere cu privire la ajutoarele de stat primite în baza Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijin a economiei în contextul actualei epidemii de Covid-19, ajutoarele de minimis, precum și cu ajutoarele care se încadrează în domeniul de aplicare a regulamentelor de exceptare pe categorii;
  3. depunerea declarației pe propria răspundere cu privire la faptul ca firma nu era în dificultate la 31 decembrie 2019, cu excepția microîntreprinderilor sau întreprinderilor mici care se aflau deja în dificultate la 31 decembrie 2019 și care au obligația îndeplinirii condițiilor de la art. 3 alin. (5);
  4. depunerea situațiilor financiare anuale;
  5. depunerea on-line a balanțelor de verificare lunare pentru urmărirea trasabilității plăților;
  6. depunerea on-line a raportărilor contabile semestriale;
  7. depunerea certificatului de atestare fiscală;
  8. depunerea declarației pe propria răspundere a beneficiarului, conform Recomandării Comisiei Europene nr. 4885 final din data de 14.07.2020, din care să rezulte îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții: ca nu este rezident în scopuri fiscale sau înmatriculat în temeiul legilor din jurisdicțiile care figurează pe lista Uniunii Europene3 a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale, ca nu este controlat, direct sau indirect, de către acționarii din jurisdicțiile care figurează pe lista Uniunii Europene a jurisdicțiilor necooperante, în funcție de beneficiarul real, astfel cum este definită în art. 3 punctul 6 din Directiva nr. 2015/849 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 mai 2015 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Directivei 2005/60/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Directivei 2006/70/CE a Comisiei, ca nu controlează, direct sau indirect, filialele sau nu dețin unități permanente proprii în jurisdicțiile care figurează pe lista Uniunii Europene a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale si ca nu împarte dreptul de proprietate cu întreprinderile din jurisdicțiile care figurează pe lista Uniunii Europene a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale.
  9. primirea în aplicația informatică a mesajului de confirmare a înregistrării solicitării de acordare a ajutorului de stat.

 

Domeniul HoReCa a avut cea mai mare pierdere de afaceri în ultimul an, iar conform datelor statistice oficiale, furnizate de Institutul Național de Statistică, cazările din unitățile de primire din țara noastră, realizate atât de străini, cât și de români, au înregistrat o scădere de 50% pentru perioada ianuarie-septembrie 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Înnoptările străinilor în unitățile de cazare românești au scăzut cu aproximativ 80%. 

ANAF a analizat datele privind cifra de afaceri pe primul semestru a acestui an, comparativ cu același semestru al anului 2019. Astfel, s-a constatat că structurile de cazare au avut o scădere a cifrei de afaceri de 36,8%, structurile de alimentație au pierdut 33,5% din cifra de afaceri, iar agențiile de turism au pierdut 60,5%, aceasta fiind și cea mai mare valoare de pierdere a cifrei de afaceri. 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Exponatul săptămânii la Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
EXPONATUL SĂPTĂMÂNII-Scheelit, cuarțScheelitul (CaWO₄) – mineral asociat wolframitului ...
cultură exponatul săptămânii Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare istorie

56.988 de români s-au vaccinat până în prezent, iar 12.145 au avut reacții adverse

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Potrivit datelor puse la dispoziție de Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicaţia ...
România vaccin pandemie coronavirus

Deputatul Alexandru Rafila, despre obiectivul premierului Florin Cîțu: „1 august este o dată bună pentru vacanțe, nu pentru atingerea țintei de 10 milioane de vaccinați”

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Alexandru Rafila a vorbit la Digi24 despre obiectivul premierului Cîțu de a avea 10 milioane de ...
Alexandru Rafila Deputat PSD rOMÂNIA 2021

Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne: „Când te îmbolnăvești în România trebuie să ai încredere în Dumnezeu și în sistemul medical”

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode,  a declarat în această dimineață că atunci când ...
Lucian Bode Ministrul Afacerilor Interne România 2021

Maramureșul, al treilea județ pe lista zonelor verzi din România

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Grupul de Comunicare Strategică a informat ieri că un număr de 14 județe se află în zona roșie, ...
coronavirus rată de incidență zone verzi Maramureș

Tensiuni în Coliția de guvernare. Război în declarații între premierul Cîțu și Ministrul Sănătății Voiculescu. Liberalii îl vor demis pe Voiculescu, USR PLUS amenință cu demiterea Guvernului

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Cresc tensiunile din Coaliția de Guvernare și sunt tot mai evidente. Potrivit unor informatii ...
premier prim-ministru Florin Cîțu Ministrul Sănătății

Florin Cîțu, despre vaccinarea anti-Covid-19: „ Îi încurajez pe toți românii să se înregistreze în portalul RoVaccinare și să se vaccineze”

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Prim-ministrul Florin Cîțu a transmis că România va ajunge la o capacitate de vaccinare de ...
vaccin pandemie coronavirus campanie de vaccinare

Coronavirus: situația îmbolnăvirilor SARS-CoV-2 din ultima săptămână în județul Maramureș. Numărul de îmbolnăviri a scăzut față de săptămâna trecută

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Conform Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, în ultima săptămână, în ...
Coronavirus pandemie actualizare Maramureș

O nouă tranșă de vaccin Pfizer BioNTech sosește mâine în țară

Petruța Gromucz - apr. 11, 2021
Mâine, 12 aprilie, sosește în România o nouă tranșă de vaccin de la Pfizer BioNTech care constă ...
vaccin Pfizer tranșă România

47 de grădinițe din Maramureș, deschise în vacanță. Preșcolarii pot participa fizic la activități educaționale

Petruța Gromucz - apr. 11, 2021
Conform prevederilor Ordinului ministrului educației, nr. 3558/29.01.2021, pentru modificarea și ...
educație grădinițe copii activități

Un nou posibil efect advers al vaccinului AstraZeneca, investigat de Agenția Europeană a Medicamentului. Au apărut reacții adverse severe și în cazul vaccinului Johnson&Johnson

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
 Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că face investigații în cazul unei ...
sănătate vaccin pandemie coronavirus

Decizie: Curtea de Apel Cluj îl obligă pe primarul Cătălin Cherecheș să dea la Stat aproape 2,7 milioane de lei, sumă cu caracter nejustificat

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
Curtea de Apel Cluj a admis sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul aceleași ...
Cherecheș dosar DNA Curtea de apel Cluj avere

Situația vaccinărilor în Maramureș. O echipă mobilă se deplasează pe teren pentru vaccinarea persoanelor imobilizate/nedeplasabile

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
Până la data de 08.04.2021, în județul Maramureș au fost vaccinate 97.490 persoane. Cu prima ...
vaccinare pandemie Maramureș doze de vaccin

Marcel Ciolacu și Gabriela Firea, vizită în Maramureș

Petruța Gromucz - apr. 9, 2021
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a vizitat Maramureșul pentru două zile, la invitația ...
vizită Maramureș PSD Ciolacu

Ionel Bogdan, despre meniurile pacienților de la Spitalul Județean „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare: „La spital nu vorbim de plating”

Petruța Gromucz - apr. 9, 2021
În cadrul conferinței de presă de astăzi, susținută de președintele Consiliului Județean ...
Spitalul Județean „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare spital Baia Mare hrană

Din luna august va fi implementată cartea de identitate electronică. Ce va conține și cum va funcționa?

Petruța Gromucz - apr. 9, 2021
Octavian Oprea, președintele Autorității pentru Digitalizarea României, a publicat pe una dintre ...
carte de identitate implementare digitalizare România

Starea de alertă a fost prelungită, iar lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată

Petruța Gromucz - apr. 8, 2021
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de astăzi, 08.04.2021 ...
pandemie coronavirus situații de urgență stare de alertă

O nouă tranșă de vaccin Moderna sosește în țară

Petruța Gromucz - apr. 8, 2021
134.400 doze de vaccin Moderna vor ajunge astăzi în țară. Transportul este asigurat de firma ...
Moderna vaccin doze de vaccin imunizare

Decizia de înființare a Comitetului interministerial pentru revenirea României la normalitate la 1 iunie, a fost publicată în Monitorul Oficial

Petruța Gromucz - apr. 8, 2021
Decizia de înființare a Comitetului interministerial pentru revenirea României la normalitate ...
România normalitate pandemie 1 iunie

Executivul a aprobat Planul de Redresare și Reziliență. Urmează negocierile cu Comisia Europeană

Petruța Gromucz - apr. 8, 2021
Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri că Executivul a aprobat memorandumul privind Planul ...
economie redresare și reziliență fonduri Uniunea Europeană