joi, 21 octombrie
500 de milioane de euro, ajutor de stat pentru HoReCa
De Petruța Gromucz - joi, 26 noiembrie în categoria Economic
135

Distribuie pe rețelele de socializare

Anul 2021 vine cu ajutoare pentru domeniul HoReCa. Schema de ajutor de stat pentru restaurante, hoteluri, pensiuni și alte firme din domeniu are o valoare totală de 500 de milioane de euro. Ministrul Economiei, Virgil Popescu a anunțat miercuri că ajutorul va fi pus la dispoziția firmelor din domeniu sub forma unor granturi care să ajute la acoperirea parțială a pierderii cifrei de afaceri înregistrată în anul pandemiei.

Astfel, beneficiarii vor primi 20% din pierderea suferită în raportul dintre anii 2019 și 2020, pe codurile CAEN autorizate. Acest lucru va fi realizat fără a depăși limita unui plafon de 800.000 de euro, plafon care este prevăzut pe firmă și în cadrul tranzitoriu al Comisiei Europene pentru redresarea din cauza crizei create de pandemie. Cifrele utilizate trebuie să fie brute, mai exact să fie  înainte de deducerea impozitelor și a taxelor.

Se preconizează că prin intermediul acestei scheme de ajutor, un număr de 73.211 de firme vor primi ajutor pentru redresarea cifrei de afaceri. Din acest total, 15.168 vor fi structuri de cazare, 52.583 structuri de alimentație și 5.460 vor fi agenții de turism.

Bugetul total este momentan în procedură de notificare la Comisia Europeană, urmând să fie aprobată de Guvern. 

Virgil Popescu a declarat că prima ședință de Guvern va avea loc în această săptămână, ședință care va detalia schema de ajutor de stat și va aduce schema de ajutor în vigoare. Acesta a susținut că ajutorul va fi pus în funcțiune din momentul în care Comisia Europeană o va aproba.

Pentru a selecta beneficiarii schemei de ajutor, va fi evaluată cifra de afaceri a ultimilor doi ani, respectiv cea din anul 2019 și cea din anul în curs, cifre aferente codurilor CAEN autorizate  „ci nu întreaga cifră de afaceri a unei companii, care poate să aibă mai multe coduri CAEN, nu doar din HoReCa, iar din diferență, ajutorul de stat reprezintă 20% . Cifra de afaceri pe anul 2020, care este de referință, va trebui certificată prin bilanț. Deci vorbim de bani care se vor duce după ce vom avea cifra de afaceri la sfârșitul anului 2020”, a explicat Ministrul.

Codurile CAEN care ar urma să beneficieze de ajutorul de stat sunt 7911,7912 și 7990 care reprezintă agențiile de turism licențiate, codurile 5510, 5520, 5530 și 5590 care sunt structurile de primire cu funcțiuni de cazare și codurile CAEN 5610, 5621, 5629 și 5630 care reprezintă structurile de alimentație. 

Schema de ajutor de stat ar urma să intre în vigoare la data adoptării de către Guvern până la ultima zi a anului 2021, respectiv la 31 decembrie. Plata sumelor ar urma să fie realizată în decurs de 30 de zile, dar nu mai târziu de data finală de 31 decembrie 2021. 

Contractele  de finanțare vor fi semnate până cel târziu la data de 30 iunie 2021.

Pentru a beneficia de ajutorul de stat, trebuie realizate etapele de accesare. Până la adoptarea schemei, acestea pot suferi modificări.

  1. înregistrarea prin accesarea sistemului informatic dedicat acestui program și completarea formularului electronic de înscriere de către solicitant;
  2. depunerea declarației pe propria răspundere cu privire la ajutoarele de stat primite în baza Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijin a economiei în contextul actualei epidemii de Covid-19, ajutoarele de minimis, precum și cu ajutoarele care se încadrează în domeniul de aplicare a regulamentelor de exceptare pe categorii;
  3. depunerea declarației pe propria răspundere cu privire la faptul ca firma nu era în dificultate la 31 decembrie 2019, cu excepția microîntreprinderilor sau întreprinderilor mici care se aflau deja în dificultate la 31 decembrie 2019 și care au obligația îndeplinirii condițiilor de la art. 3 alin. (5);
  4. depunerea situațiilor financiare anuale;
  5. depunerea on-line a balanțelor de verificare lunare pentru urmărirea trasabilității plăților;
  6. depunerea on-line a raportărilor contabile semestriale;
  7. depunerea certificatului de atestare fiscală;
  8. depunerea declarației pe propria răspundere a beneficiarului, conform Recomandării Comisiei Europene nr. 4885 final din data de 14.07.2020, din care să rezulte îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții: ca nu este rezident în scopuri fiscale sau înmatriculat în temeiul legilor din jurisdicțiile care figurează pe lista Uniunii Europene3 a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale, ca nu este controlat, direct sau indirect, de către acționarii din jurisdicțiile care figurează pe lista Uniunii Europene a jurisdicțiilor necooperante, în funcție de beneficiarul real, astfel cum este definită în art. 3 punctul 6 din Directiva nr. 2015/849 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 mai 2015 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Directivei 2005/60/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Directivei 2006/70/CE a Comisiei, ca nu controlează, direct sau indirect, filialele sau nu dețin unități permanente proprii în jurisdicțiile care figurează pe lista Uniunii Europene a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale si ca nu împarte dreptul de proprietate cu întreprinderile din jurisdicțiile care figurează pe lista Uniunii Europene a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale.
  9. primirea în aplicația informatică a mesajului de confirmare a înregistrării solicitării de acordare a ajutorului de stat.

 

Domeniul HoReCa a avut cea mai mare pierdere de afaceri în ultimul an, iar conform datelor statistice oficiale, furnizate de Institutul Național de Statistică, cazările din unitățile de primire din țara noastră, realizate atât de străini, cât și de români, au înregistrat o scădere de 50% pentru perioada ianuarie-septembrie 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Înnoptările străinilor în unitățile de cazare românești au scăzut cu aproximativ 80%. 

ANAF a analizat datele privind cifra de afaceri pe primul semestru a acestui an, comparativ cu același semestru al anului 2019. Astfel, s-a constatat că structurile de cazare au avut o scădere a cifrei de afaceri de 36,8%, structurile de alimentație au pierdut 33,5% din cifra de afaceri, iar agențiile de turism au pierdut 60,5%, aceasta fiind și cea mai mare valoare de pierdere a cifrei de afaceri. 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Dacian Cioloș: „Nu putem susține un guvern minoritar. Suntem gata să discutăm refacerea coaliției”

Daiana Toma-Cioran - oct. 21, 2021
Dacian Cioloș a spus că USR nu va susține un guvern minoritar, atâta timp cât există ...
Dacian Cioloș consultări Guvern guvernare

Concurs internațional de istorie și geografie despre Europa Centrală

Daiana Toma-Cioran - oct. 21, 2021
Consiliul Județean Maramureș, în baza relațiilor de înfrățire cu Voievodatul Podkarpackie din ...
cultura concurs Maramureș Consiliul Județean

Ionel Bogdan: ,,Astăzi au început lucrările de asfaltare pe DJ 184A, Coltău- Arieșu de Pădure”

Petruța Gromucz - oct. 21, 2021
Potrivit Președintelui Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan,  drumul de legătură ...
asfaltare modernizare tronson drum

Klaus Iohannis anunță noi restricții: ,,Până când vă convingeți să vă vaccinați, e nevoie de restricții.” Revine carantina de noapte, obligativitatea purtării măștii, iar elevii intră în vacanță două săptămâni

Petruța Gromucz - oct. 21, 2021
Potrivit președintelui Klaus Iohannis, de luni vor intra în vigoare noi restricții. Va fi ...
școală educație restricții pandemie

A fost adoptat programul de lucru al Comisiei Europene pentru 2022

Petruța Gromucz - oct. 20, 2021
Comisia Europeană a adoptat ieri, 19 octombrie 2021, programul său de lucru pentru 2022, care ...
program de lucru Comisia Europeană Europa Europa verde

5 proiecte aprobate pentru finanțare, în valoare de aproximativ 6 milioane de euro, în cadrul apelului „Drepturile omului – implementare la nivel național”

Petruța Gromucz - oct. 20, 2021
Fondul Român pentru Dezvoltare Socială a publicat săptămâna trecută lista proiectelor aprobate ...
Fondul Român pentru Dezvoltare Socială proiecte aprobare dreprurile omului

Miniștrii propuși de Cioloș vor fi audiați în comisiile parlamentare de specialitate. Guvernul Cioloș va fi votat mâine

Daiana Toma-Cioran - oct. 19, 2021
Miniştrii propuşi de prim-ministrul desemnat Dacian Cioloş vor fi audiaţi astăzi în comisiile ...
vot Parlament 2021 România

APIA efectuează plăți în avans pentru Campania 2021

Petruța Gromucz - oct. 19, 2021
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a informat ieri, 18 octombrie 2021, ...
economie APIA plăți în avans plăți

Beneficiarii POPAM cu polițe de asigurări de la City Insurance trebuie să prezinte o nouă poliță de asigurare conform legislației în vigoare

Petruța Gromucz - oct. 18, 2021
Autoritatea de Supraveghere Financiară din România a retras autorizația de funcționare a ...
Programul operațional pentru pescuit și afaceri maritime POPAM asigurare city insurance

Președintele Colegiului Medicilor vrea suspendarea medicilor care transmit mesaje antivacciniste: „Pun în pericol sănătatea publică”

Daiana Toma-Cioran - oct. 18, 2021
Președintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, își dorește ca toți medicii care prezintă în ...
actualități președinte Colegiu Medicilor pandemie

Cum arată cabinetul lui Dacian Cioloș și programul de guvernare?

Daiana Toma-Cioran - oct. 18, 2021
Aseară, Biroul Național al USR a finalizat lista de miniștri și forma finală a programului de ...
politică Guvern nou România

Au fost aprobate scenariile pentru desfășurarea cursurilor unităților de învățământ din județul Maramureș. Cinci unități își vor desfășura cursurile în sistem online

Petruța Gromucz - oct. 17, 2021
Subprefectul Rudolf Stauder a declarat că a avut loc ședința extraordinară a Comitetului ...
educație învățământ cursuri clase

Florin Cîțu: „Am livrat ce așteptau românii: o puternică creștere economică și reducerea deficitelor”. Salariul minim pe economie va crește cu 11%

Petruța Gromucz - oct. 16, 2021
Florin Cîțu a susținut astăzi o conferință de presă în care a discutat despre creșterea ...
economie România creștere economică creștere salarială

Municipiul Sighetu Marmației intră de astăzi în carantină. Ce măsuri au fost instituite?

Petruța Gromucz - oct. 14, 2021
Subprefectul Rudolf Stauder, președintele CJSU a declarat că s-a primit de la nivel central ...
Sighetu Marmației Maramureș carantină măsuri

Dacian Cioloș, premierul desemnat: „Oricine îşi va asuma guvernarea în următoarele luni va face un sacrificiu”

Daiana Toma-Cioran - oct. 14, 2021
Dacian Cioloş a spus că oricine îşi va asuma guvernarea în următoarea perioadă „va face un ...
premier desemnat România 2021

Negocierile dintre Cioloș, Kelemen și Cîțu au fost un mare eșec. Florin Cîțu: „Responsabilitatea este a coaliției USR, PSD, AUR”

Daiana Toma-Cioran - oct. 14, 2021
Dacian Cioloş, prim-ministrul desemnat a discutat, ieri, aproximativ o oră cu Florin Cîțu, ...
politică negocieri USR PNL

Prefinanțare în valoare de 822 milioane de euro pentru PNRR-ul Slovaciei

Petruța Gromucz - oct. 14, 2021
Comisia Europeană a anunțat ieri, 13 octombrie 2021, plata prin intermediul Mecanismului de ...
PNRR Slovacia Comisia Europeană mecanismul de redresare și reziliență

Ludovic Orban își depune demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților

Daiana Toma-Cioran - oct. 13, 2021
Ludovic Orban îşi depune astăzi, la ora 12,00, demisia din funcţia de preşedinte al Camerei ...
Camera Deputaților președinte Ludovic Orban 2021

Liderii USR, PNL și UDMR se întâlnesc astăzi să discute despre formarea unei majorități

Daiana Toma-Cioran - oct. 13, 2021
Premierul desemnat de președintele Klaus Iohannis, Dacian Cioloş, se va întâlni astăzi cu ...
politică România 2021 Dacian Cioloș

Codul Ocupațiilor din România va fi actualizat. 100 de meserii noi ar urma să fie implementate

Petruța Gromucz - oct. 13, 2021
Ministerul Muncii pregătește actualizarea codurilor ocupațiilor din România. Modificarea vine în ...
COR codul Ocupațiilor din România locuri de muncă noi locuri de muncă