vineri, 22 ianuarie
500 de milioane de euro, ajutor de stat pentru HoReCa
De Petruța Gromucz - joi, 26 noiembrie în categoria Economic
76

Distribuie pe rețelele de socializare

Anul 2021 vine cu ajutoare pentru domeniul HoReCa. Schema de ajutor de stat pentru restaurante, hoteluri, pensiuni și alte firme din domeniu are o valoare totală de 500 de milioane de euro. Ministrul Economiei, Virgil Popescu a anunțat miercuri că ajutorul va fi pus la dispoziția firmelor din domeniu sub forma unor granturi care să ajute la acoperirea parțială a pierderii cifrei de afaceri înregistrată în anul pandemiei.

Astfel, beneficiarii vor primi 20% din pierderea suferită în raportul dintre anii 2019 și 2020, pe codurile CAEN autorizate. Acest lucru va fi realizat fără a depăși limita unui plafon de 800.000 de euro, plafon care este prevăzut pe firmă și în cadrul tranzitoriu al Comisiei Europene pentru redresarea din cauza crizei create de pandemie. Cifrele utilizate trebuie să fie brute, mai exact să fie  înainte de deducerea impozitelor și a taxelor.

Se preconizează că prin intermediul acestei scheme de ajutor, un număr de 73.211 de firme vor primi ajutor pentru redresarea cifrei de afaceri. Din acest total, 15.168 vor fi structuri de cazare, 52.583 structuri de alimentație și 5.460 vor fi agenții de turism.

Bugetul total este momentan în procedură de notificare la Comisia Europeană, urmând să fie aprobată de Guvern. 

Virgil Popescu a declarat că prima ședință de Guvern va avea loc în această săptămână, ședință care va detalia schema de ajutor de stat și va aduce schema de ajutor în vigoare. Acesta a susținut că ajutorul va fi pus în funcțiune din momentul în care Comisia Europeană o va aproba.

Pentru a selecta beneficiarii schemei de ajutor, va fi evaluată cifra de afaceri a ultimilor doi ani, respectiv cea din anul 2019 și cea din anul în curs, cifre aferente codurilor CAEN autorizate  „ci nu întreaga cifră de afaceri a unei companii, care poate să aibă mai multe coduri CAEN, nu doar din HoReCa, iar din diferență, ajutorul de stat reprezintă 20% . Cifra de afaceri pe anul 2020, care este de referință, va trebui certificată prin bilanț. Deci vorbim de bani care se vor duce după ce vom avea cifra de afaceri la sfârșitul anului 2020”, a explicat Ministrul.

Codurile CAEN care ar urma să beneficieze de ajutorul de stat sunt 7911,7912 și 7990 care reprezintă agențiile de turism licențiate, codurile 5510, 5520, 5530 și 5590 care sunt structurile de primire cu funcțiuni de cazare și codurile CAEN 5610, 5621, 5629 și 5630 care reprezintă structurile de alimentație. 

Schema de ajutor de stat ar urma să intre în vigoare la data adoptării de către Guvern până la ultima zi a anului 2021, respectiv la 31 decembrie. Plata sumelor ar urma să fie realizată în decurs de 30 de zile, dar nu mai târziu de data finală de 31 decembrie 2021. 

Contractele  de finanțare vor fi semnate până cel târziu la data de 30 iunie 2021.

Pentru a beneficia de ajutorul de stat, trebuie realizate etapele de accesare. Până la adoptarea schemei, acestea pot suferi modificări.

  1. înregistrarea prin accesarea sistemului informatic dedicat acestui program și completarea formularului electronic de înscriere de către solicitant;
  2. depunerea declarației pe propria răspundere cu privire la ajutoarele de stat primite în baza Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijin a economiei în contextul actualei epidemii de Covid-19, ajutoarele de minimis, precum și cu ajutoarele care se încadrează în domeniul de aplicare a regulamentelor de exceptare pe categorii;
  3. depunerea declarației pe propria răspundere cu privire la faptul ca firma nu era în dificultate la 31 decembrie 2019, cu excepția microîntreprinderilor sau întreprinderilor mici care se aflau deja în dificultate la 31 decembrie 2019 și care au obligația îndeplinirii condițiilor de la art. 3 alin. (5);
  4. depunerea situațiilor financiare anuale;
  5. depunerea on-line a balanțelor de verificare lunare pentru urmărirea trasabilității plăților;
  6. depunerea on-line a raportărilor contabile semestriale;
  7. depunerea certificatului de atestare fiscală;
  8. depunerea declarației pe propria răspundere a beneficiarului, conform Recomandării Comisiei Europene nr. 4885 final din data de 14.07.2020, din care să rezulte îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții: ca nu este rezident în scopuri fiscale sau înmatriculat în temeiul legilor din jurisdicțiile care figurează pe lista Uniunii Europene3 a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale, ca nu este controlat, direct sau indirect, de către acționarii din jurisdicțiile care figurează pe lista Uniunii Europene a jurisdicțiilor necooperante, în funcție de beneficiarul real, astfel cum este definită în art. 3 punctul 6 din Directiva nr. 2015/849 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 mai 2015 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Directivei 2005/60/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Directivei 2006/70/CE a Comisiei, ca nu controlează, direct sau indirect, filialele sau nu dețin unități permanente proprii în jurisdicțiile care figurează pe lista Uniunii Europene a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale si ca nu împarte dreptul de proprietate cu întreprinderile din jurisdicțiile care figurează pe lista Uniunii Europene a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale.
  9. primirea în aplicația informatică a mesajului de confirmare a înregistrării solicitării de acordare a ajutorului de stat.

 

Domeniul HoReCa a avut cea mai mare pierdere de afaceri în ultimul an, iar conform datelor statistice oficiale, furnizate de Institutul Național de Statistică, cazările din unitățile de primire din țara noastră, realizate atât de străini, cât și de români, au înregistrat o scădere de 50% pentru perioada ianuarie-septembrie 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Înnoptările străinilor în unitățile de cazare românești au scăzut cu aproximativ 80%. 

ANAF a analizat datele privind cifra de afaceri pe primul semestru a acestui an, comparativ cu același semestru al anului 2019. Astfel, s-a constatat că structurile de cazare au avut o scădere a cifrei de afaceri de 36,8%, structurile de alimentație au pierdut 33,5% din cifra de afaceri, iar agențiile de turism au pierdut 60,5%, aceasta fiind și cea mai mare valoare de pierdere a cifrei de afaceri. 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Handbal-Trei jucătoare de la Minaur convocate la lotul național de către Adrian Vasile

Mihai Popan - ian. 22, 2021
Noul selecționer al naționalei de handbal feminin a României, Adrian Vasile, a convocat pentru ...
Handbal Minaur Baia Mare trei jucătoare

Ministrul Educației a decis: numărul de elevi din clasele a IX-a se va reduce

Petruța Gromucz - ian. 22, 2021
În ultimele zile, în spațiul public au apărut informații cu privire la modul de întocmire a ...
învățământ România educație reducere elevi

Handbal-În perioada carantinei, handbalistele de la CSȘ 2 Baia Mare s-au antrenat pe WhatsApp

Mihai Popan - ian. 22, 2021
Anul 1979 este un punct de referință pentru sportul băimărean, în acest an fiind înființat ...
Handbal junioare I CSȘ 2 Baia Mare sport

Se fac demersuri pentru dotarea celui de-al doilea buncăr de radioterapie din Spitalul Județean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare 

Petruța Gromucz - ian. 22, 2021
 Cel de-al doilea buncăr din cadrul laboratorului din Spitalul Județean de Urgență ...
dotare spital echipamente Spital de Urgență Baia Mare

Se pregătește un parteneriat pentru dezvoltarea economică a județului între CJMM și Mediul de afaceri. Maramureșul ar urma să aibă parcuri industriale, tehnologice și științifice

Petruța Gromucz - ian. 22, 2021
Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan a discutat zilele acestea cu Uniunea ...
CJMM Maramureș dezvoltare economie

Remember-22 ianuarie

Mihai Popan - ian. 22, 2021
1506 - Este constituită oficial Garda Elvețiană a ...
Remember cultură istorie date istorice

Care este situația vaccinărilor din Maramureș și unde sunt amplasate centrele de vaccinare?

Petruța Gromucz - ian. 21, 2021
În ultimele trei zile a fost imunizat la nivelul județului Maramureș un număr de 2.778 de ...
vaccin imunizare centre de vaccinare etapă de vaccinare

Comisia Europeană propune prelungirea Cadrului temporar privind ajutoarele de stat pentru sprijinirea economiei în contextul pandemiei

Petruța Gromucz - ian. 21, 2021
Comisia Europeană a trimis zilele acestea spre consultare statelor membre un proiect de ...
economie Comisia Europeană România pandemie

Se schimbă conducerea Instituției Prefectului Maramureș?

Daiana Toma-Cioran - ian. 21, 2021
De mult timp, unele voci susțin că actualul Prefect, Nicolae-Silviu Ungur urmează să fie ...
Instituția Prefectului Maramureș Baia Mare 2021

Remember-21 ianuarie

Mihai Popan - ian. 21, 2021
Ziua internațională a îmbrățișărilor (International Hug Day) datează din 1986, ...
Remember 21 ianuarie cultură istorie

Handbal-Minaur aduce alt portar, în urma rezilierii contractului jucătoarei Cristina Ciaușescu

Mihai Popan - ian. 21, 2021
Minaur Baia Mare își ia adio de la Crina Ciaușescu, portarul echipei, care a fost nevoită să ...
Handbal Minaur Baia Mare reziliere

Liceenii maramureșeni reprezintă cu cinste Maramureșul la concursurile naționale și internaționale

Mihai Popan - ian. 20, 2021
Liceenii maramureșeni ne reprezintă cu cinste la concursurile naționale și internaționale. În ...
Maramureș liceenii concursuri naționale și internaționale Gheorghe Șincai

Întâlnire de lucru cu reprezentanții Sindicatului Liber din Învățământ Maramureș

Daiana Toma-Cioran - ian. 20, 2021
Președintele Sindicatului Liber din Învățământ Maramureș, Ioana Petruș și Biroul Operativ au ...
Instituția Prefectului Maramureș Biroul Operativ Baia Mare

Florin Cîțu: „Vreau să deschidem şcolile pe 8 februarie, (…) aș vrea să deschid toată economia”

Petruța Gromucz - ian. 20, 2021
Pandemia a pus pe pauza orice activitate care în trecut era o normalitate. Educația și economia ...
școală economie pandemie România

Bugetul integral pentru cele trei măsuri pentru IMM a fost deblocat

Petruța Gromucz - ian. 20, 2021
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Mediul de Afaceri, Claudiu Năsui, alături de ...
măsuri IMM granturi investiții

Remember-20 ianuarie

Mihai Popan - ian. 20, 2021
1265 - La Palatul Westminster, primul parlament englez conduce ...
cultură istorie date istorice evenimente istorice

Consiliul Județean Maramureș restructurează organigrama

Petruța Gromucz - ian. 20, 2021
În luna noiembrie a anului trecut, Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan a ...
IonelBogdan restructurări angajați CJMM

Drumețiile din Cheile Lăpușului au început de weekend-ul trecut

Mihai Popan - ian. 19, 2021
Weekendul trecut a avut loc prima drumeție din anul 2021 în Cheile Lăpușului, avându-l ca ghid ...
Drumeție Cheile Lăpușului ghid Viorel Coroian

PSD are propunerea de buget pentru 2021. Au găsit bani pentru majorarea salariilor, a pensiilor și a alocațiilor

Petruța Gromucz - ian. 19, 2021
Marcel Ciolacu, liderul PSD, a declarat că social-democrații au finalizat varianta proprie a ...
PSD Marcel Ciolacu economie buget 2021

Partidul Național Liberal divizat: pro Orban și anti Orban

Daiana Toma-Cioran - ian. 19, 2021
După negocierile cu USR PLUS și UDMR, unde fostul premier, Ludovic Orban, a pierdut cele mai ...
PNL Ludovic Orban Rareș Bogdan Robert Sighiartău