marți, 18 mai
Răzvan Birișan, candidat la Senat: „Eu chiar vreau să fac ceva pentru maramureșenii mei”
De Daiana Toma-Cioran - miercuri, 25 noiembrie în categoria Politică
231

Distribuie pe rețelele de socializare

Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal) este un partid înființat în 2015. Membrii PPU (Social-Liberal) cred în manifestarea liberă a personalităţii umane, prin exercitarea deplină a drepturilor fundamentale ale omului, a demnității umane. Avocatul Daniel Ionașcu este liderul executiv al PPUSL. Formațiunea politică are și un europarlamentar umanist, Maria Grapini. Un alt nume care reprezintă umaniștii este Ramona Bruynseels, candidată la alegerile prezidențiale în anul 2019. 

Răzvan Birișan este om politic băimărean de mai bine de 20 de ani, este jurist de profesie și este prima lui candidatură electivă. A fost șef de cabinet pentru doi parlamentari de Maramureș. 

1. Pentru început am vrea să vă cunoaștem. Când ați intrat în lumea politică și de ce?

Am început cariera politică în 1998, aveam 16 ani când m-am înscris la o organizație de tineret și de atunci activez. Am trecut prin toate etapele, am vorbit cu oamenii, am lipit afișe, am ieșit în teritoriu. Am considerat, chiar dacă eram tânăr, că dacă stai deoparte nu se întâmplă nimic. Exact ca în zilele noastre, lumea mereu spune „clasa politică este urâtă”, dar soluția nu este de a nu a merge la vot, asta clar nu este o soluție. Din atâtea partide tot găsim unul care ni se potrivește și ne place. Dacă stai deoparte și doar faci pe comentatorul, nu te plânge 4 ani, votul este și un drept și o obligație. În 89 au murit mulți oameni pentru acest drept, să avem libertate, noi nu ar trebui să tratăm cu superficialitate acest lucru. 

2. O întrebare pe care o regăsim pe buzele tuturor alegătorilor. De ce candidați pentru funcția de Senator?

Când am intrat în politică am hotărât că nu trebuie să stau deoparte pentru că nu rezolv absolut nimic, nu voiam să fiu pe post de comentator, voiam să mă implic. Eu aproape 10 ani de zile am fost angajatul Senatului, adică am fost șef de cabinet la 2 senatori. Nu contează ceea ce ești, deputat sau senator, contează cum îți desfășori activitatea. Trebuie să fi responsabil, respectos, să ai dialog cu oamenii și cu structurile administrative locale și să militezi pentru dezvoltarea comunității pe care tu o reprezinți, iar comunitatea pe care eu o reprezint se numește județul Maramureș. 

3. Care sunt cele mai importante proiecte pe care doriți să le realizați pentru Maramureș?

În primul rând, Maramureșul are o lacună în ceea ce privește forța de muncă bine plătită. Cel mai important obiectiv pentru Maramureș este generarea unor noi locuri de muncă care se pot face de cei din administrația locală și de cei din administrația centrală, adică de parlamentari. Parlamentarul poate atrage investitori, adică să creeze condiții împreună cu administrația locală. Fiecare parlamentar face parte din anumite comisii de specialitate sau face parte din anumite grupuri parlamentare de înfrățire cu alte state, deci ei pot să facă lobby pentru a aduce investitori din țările respective în România. Maramureșului îi lipsesc acești investitori. Avem în Baia Mare 2 investitori străini (Italsofa și UAC), un dezvoltator local (Aramis) și, în rest, doar afaceri mici, care sunt insuficiente pentru a crește nivelul salarial. Un nivel de trai stabil se crește prin crearea locurilor de muncă și concurența pe piața locurilor de muncă. Această concurență se crează când cererea este mai mare decât oferta, asta înseamnă nevoia firmelor de a găsi oameni competenți și calificați.

În al doilea rând, un proiect important pentru noi este dezvoltarea înterprinderilor, după atragerea de noi investitori. PPUSL-ul susține și dezvoltarea înterprinderilor mici și mijlocii deoarece este o componentă esențială a oricărei economii. Nu marile înterprinderi sunt neapărat importante, ci înterprinderile mici și mijlocii. Dacă ne uităm în Germania, în Italia sau în Marea Britanie, întradvevăr, firmele mari sunt un ajutor, dar economia se bazează pe micile înterprinderi, pe afacerile de familie, pe agricultură, care, din păcate, la noi s-a distrus și e tot mai rău de la an la an. Societatea de mijloc este cea care susține economia. Într-o țară dezvoltată,  pătura de mijloc reprezintă între 40% și 60%  din populația unei țări, la noi în România reprezintă doar 15%-25% ceea ce este foarte puțin, 5% sunt cei cu o situație financiară foarte bună, iar restul sunt la nivelul subzistenței. Aici trebuie să lucrăm noi. 

Învățământul și sănătatea sunt roluri esențiale într-o comunitate, peste tot în lume. Nu există educație fără sănătate și nici sănătate fără educație, degeaba avem un popor deștept dacă este bolnav sau degeaba ai un popor sănătos dacă nu este educat. Aceste domenii sunt primordiale. Și acum, în pandemie, ce se întâmplă la nivel educațional este dăunător societății. Părerea mea este că închizând școlile complet și făcând orele online vom avea o generație „de sacrificiu”, o a doua generație de „sacrificiu”. Se vorbește atât de lejer de închiderea anului școlar, de închiderea școlilor până anul viitor, asta este o mare prostie. Școala trebuie făcută prin socializare, e ciudat să pui un copil să facă sport, muzică sau desen în fața unui monitor, să nu mai vorbim de fizică, matematică sau chimie. Noi încercăm să nu lăsăm copiii să stea în fața calculatorului, dar măsurile actuale ale Guvernului încurajează sedentarismul, lenevia, nesocializarea, deși acestea sunt lucruri importante pentru copii. 

Ca parlamentar dacă nu ai susținere o să te lupți cu morile de vânt. Noi putem ajuta la crearea cadrului legislativ, dar asta înseamnă că trebuie să ai comunicarea cu instituțile din județul pe care îl reprezinți, în special cu primăriile. Noi avem obligația să ajutăm comunitatea!

Încă un lucru foarte important este să scăpăm de numirea în funcții pe principii politice. Trebuie să existe în instituțiile publice oameni specialiști în domeniile în care sunt angajați, nu oameni numiți politic doar pentru că sunt membri de partid sau că sunt prieteni sau rude ale politicienilor. În sistemul bugetar este nevoie de o întinerire, dar nu spun să dăm afară oameni, ci să îi punem în domeniul pe care îl cunosc ei cei mai bine. Trebuie să eficientizăm aparatul de stat, de sus până jos.

4. Dacă ar fi să vă descrieți în câteva cuvinte, care ar fi acestea?

Sunt om simplu, un om obișnuit, născut și crescut în Baia Mare. Sunt jurist de profesie, am 39 de ani. Ca activitate am 10 ani de activitate în administrația publică, atât locală cât și centrală. Am activat în mediul privat în rest, chiar și în prezent. Am experiența a  două mandate de șef de cabinet a doi parlamentari de Maramureș, discutam cu oamenii, identificam problemele și încercam să îi ajut, făceam consultanță. 

 Defectul meu, probabil este și o calitate. Spun mereu ce gândesc, sunt sincer și deschis, iar de cele mai multe ori, cum spune vorba din popor, „nu curăț ouă nimănui”.  

Acum să și glumim puțin, „Birișan Senator, el se trage din popor”, e motto-ul pe care mi l-a atribuit un prieten. 

5. De ce să voteze maramureșenii PPU-sl și pe Răzvan Birișan?

De ce să nu voteze PPUSL și să voteze partidele cu vechime și istorie? Sunt oameni în Parlament cu 2-3 mandate și nu au făcut nimic pentru Maramureș. Au venit și au cerut votul, patru ani nu au făcut nimic, iar în campanie vin, promit, cer voturi din nou și rezultatul e acelaș.. Acum există alternative. Lumea politică este un haos acum, de exemplu, USR-ul după alegerile europarlamentare nu mai pare cea mai bună alternativă. Partidele istorice precum PNL și PSD au avut 30 de ani timp să demonstreze, să arate ceea ce pot. Au aceeași oameni, aceeași mentalitate, au făcut același lucru, adică nimic. 

Noi nu suntem pe principiul „la vremuri noi, tot noi”. Noi chiar vrem să schimbăm ceva. PPUSL își dorește eliminarea traseismului politic, mai ales în timpul mandatului, adică dacă îți dai demisia dintr-un partid să fi exclus din Parlament. Sunt foarte mulți parlamentari care au schimbat 1-2 partide pe mandat, în funcție de interese.  Limitarea mandatelor parlamentare la maxim trei. 

De exemplu, PMP-ul susține că vrea reducerea parlamentarilor la 300, dar nu fac nimic în privința asta. Oare este doar o demagogie din partea lor? Multe probleme care ar trebui rezolvate, se scot la suprafață doar din 4 în 4 ani, adică în campania electorală. Asta e boala clasei politice. 

Dacă maramureșenii o să îmi încredințeze votul, au tot dreptul ca peste 4 ani să mă întrebe ce am făcut. Dacă o să mai candidez atunci chiar au de ales dacă să mă voteze sau nu.

Toți parlamentarii de Maramureș trebuie să facă front comun în folosul acestui județ, indiferent de culoarea politică. Obiectivul nostru principal trebuie să fie dezvoltarea Maramureșului. Toți trebuie să fim uniți chiar dacă suntem din partide diferite. Trebuie urmat interesul maramureșenilor. Doctrina politică nu contează când vine vorba de bunăstarea județului, sau a României. Eu cred în România, partidul pe care îl reprezint crede în România.

Funcția de parlamentar înseamnă și un job, suntem angajați ai poporului român. Sunt parlamentari care înafara de a depune jurământul nu au avut alte luări de cuvânt. Armele parlamentarului sunt întrebările, declarația politică și interpelările. Întâlnindu-mă cu oamenii aflu probleme lor. În localitățile mari ar trebui să avem cabinete parlamentare, unde oamenii pot să vină cu probleme. 

Eu chiar vreau să fac ceva pentru maramureșenii mei și pentru băimărenii mei. 

6. Ce lucruri v-au semnalat maramureșenii în dialogurile dumneavostră cu ei. De ce au ei nevoie acum?

Având în vedere perioada prin care trecem, perioada de pandemie, ne-a limitat deplasările. Acum mergem pe partea de online, evităm organizarea de evenimente și întâlniri. Sănătatea este cea mai importantă, din punctul meu de vedere. În fiecare campanie electorală, candidații celor care ne conduc de 30 de ani, vin și spun aceleași lucruri. Cred că maramureșenii sunt sătui de asta. Fiecare zonă a Maramureșului are câte o problemă. Rolul parlamentarului de Maramureș este să le identifice și împreună cu autoritățile locale să găsească o soluție, să le ducă mai departe la ministerele  de resort sau să legifereze, să inițieze o lege care vine în interesul țării. Avem exemple vizibile, problema deșeurilor, problema întăbulărilor și așa mai departe. 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Ionel Bogdan, despre Aeroportul Internațional Maramureș: „Obiectivul este să operăm și alte curse internaționale”

Petruța Gromucz - mai 17, 2021
Astăzi a avut loc o conferință de presă susținută de președintele Consiliului Județean ...
CJMM Maramureș conferință de presă Ionel Bogdan

Finanțări de peste 1 miliard de euro și 7 apeluri de proiecte deschise în cadrul programului CERV

Petruța Gromucz - mai 17, 2021
Comisia Europeană a anunțat lansarea a șapte apeluri în cadrul programului „Cetățeni, Egalitate, ...
economie fonduri beneficiari eligibili CERV

Când vor putea românii să intre în SUA fără vize? În prezent, 10% din vizele cerute sunt refuzate

Daiana Toma-Cioran - mai 17, 2021
Românii au probleme atunci când vor să plece în Statele Unite ale Americii. În loc să-i ...
Români SUA vize România

Marcel Ciolacu susține că prim-ministrul Florin Cîțu l-a sunat în urma „cerințelor comisarilor europeni și a președintei Comisiei”

Daiana Toma-Cioran - mai 17, 2021
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că a fost sunat de prim-ministrul Florin Cîțu pentru a ...
PSD Marcel Ciolacu România 2021

Coronavirus: situația îmbolnăvirilor SARS-CoV-2 din ultima săptămână în județul Maramureș. Numărul cazurilor de îmbolnăvire a înregistrat scăderi considerabile

Petruța Gromucz - mai 17, 2021
Conform Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, în ultima săptămână, în ...
Maramureș pandemie situație îmbolnăviri noi cazuri

Au fost aprobate organizarea și desfășurarea scenariilor cursurilor de învățământ preuniversitar din Maramureș, pentru perioada 17-21 mai 2021

Petruța Gromucz - mai 16, 2021
Prefectul Vlad-Emanuel Duruș a declarat că s-a desfășurat ședința extraordinară a Comitetului ...
educație învățământ scenarii elevi

„Cât îi Maramureșu’”, inspirație pentru Școala Populară de Artă din Baia Mare

Petruța Gromucz - mai 16, 2021
În miezul lui Florar, Secția Școala Populară de Artă a Centrului Județean pentru Conservarea și ...
Maramureș Școala Populară de Artă Baia Mare Baia Mare dascăli

Portugalia și Grecia își așteaptă turiștii. Care sunt condițiile de călătorie în cele două țări?

Petruța Gromucz - mai 16, 2021
Autoritățile din Portugalia, au anunțat că turiștii care vin din țările europene care au ...
călătorii pandemie condiții de călătorie turiști

De la 1 iunie, se dă liber la evenimente! Raed Arafat a explicat care sunt condițiile de participare

Petruța Gromucz - mai 15, 2021
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat care vor fi condițiile ...
evenimente participare condiții relaxare

CNSU a emis o nouă hotărâre care prevede măsurile de relaxare care sunt propuse pentru implementare din 1 iunie, 1 iulie și 1 august. Au fost emise noi reguli pentru petrecerile private, domeniul HoReCa și agenții economici

Petruța Gromucz - mai 14, 2021
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a emis în această seară, Hotărârea cu numărul 29. ...
pandemie coronavirus măsuri relaxare

Primele evenimente-pilot vor avea loc în acest weekend. Vezi lista evenimentelor și locația acestora

Petruța Gromucz - mai 14, 2021
Astăzi a fost adoptată Hotărârea nr. 27, privind aprobarea organizării și desfășurării a 4 ...
evenimente România evenimente pilot test

259.786 de elevi defavorizați vor primi vouchere pentru haine și rechizite

Petruța Gromucz - mai 14, 2021
Ieri a fost semnată cererea de finanțare pentru acordarea,  prin intermediul ...
educație elevi elevi defavorizați România

Reformele majore din PNRR – agreate la Bruxelles. 3,7 miliarde de euro pentru educație, 2,5 miliarde de euro pentru sănătate și 2,2 miliarde de euro pentru mediul de afaceri

Petruța Gromucz - mai 14, 2021
Premierul Florin Cîțu, împreună cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian ...
PNRR economie fonduri Planul Național de Redresare și Reziliență

VEȘTI BUNE: De mâine, România renunță la mască și la restricția circulației pe timpul nopții. Nunțile și botezurile, fără restricții de persoane. Florin Cîțu: „Dacă se oprește campania de vaccinare, ne întoarcem.”

Petruța Gromucz - mai 14, 2021
Ieri seară, au fost luate câteva decizii foarte așteptate de români. Președintele Klaus Iohannis ...
restricții relaxare România normalitate

Zi liberă plătită pentru vaccinare, noua propunere legislativă

Daiana Toma-Cioran - mai 13, 2021
Comisia de Muncă a Senatului a acordat raport favorabil propunerii legislative de modificare a ...
actualități raport favorabil pandemie muncă

Prim-ministrul Florin Cîțu a numit un nou șef al Poliției Române

Daiana Toma-Cioran - mai 13, 2021
Noul șef al Poliției Române este chestorul Benone-Marian Matei, numirea fiind făcută, ieri, de ...
Prim-ministru Guvern premier România

Deputatul Gabriel Zetea și grupul consilierilor județeni PSD propun acordarea titlului de cetățean de onoare post-mortem lui Ioan Dulf, primul președinte al CJ Maramureș

Daiana Toma-Cioran - mai 13, 2021
Printr-o adresă oficială transmisă spre executivul Consiliului Județean Maramureș de către ...
PSD Maramureș Consiliul Județean CJMM

Raliul Maramureșului se întoarce. Doi piloți maramureșeni participă la competiție

Daiana Toma-Cioran - mai 13, 2021
Maramureșul apare din nou în calendarul raliurilor din România după 14 ani de absență. ...
FRAS sport Maramureș Baia Mare

Florin Cîțu, alături de alți reprezentanți ai Guvernului, negociază la Bruxelles proiectele cuprinse în PNRR. Planul trebuie depus până la sfârșitul lunii mai

Petruța Gromucz - mai 13, 2021
Premierul Florin Cîțu, a publicat seara trecută pe una dintre rețelele de socializare, ...
PNRR Planul Național de Redresare și Reziliență România economie

„De la Procreștinism la Înviere”, eveniment cultural-artistic la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară

Petruța Gromucz - mai 13, 2021
Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș și Consiliul Județean Maramureș, în ...
Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș Baia Mare eveniment