sâmbătă, 23 ianuarie
Răzvan Birișan, candidat la Senat: „Eu chiar vreau să fac ceva pentru maramureșenii mei”
De Daiana Toma-Cioran - miercuri, 25 noiembrie în categoria Politică
184

Distribuie pe rețelele de socializare

Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal) este un partid înființat în 2015. Membrii PPU (Social-Liberal) cred în manifestarea liberă a personalităţii umane, prin exercitarea deplină a drepturilor fundamentale ale omului, a demnității umane. Avocatul Daniel Ionașcu este liderul executiv al PPUSL. Formațiunea politică are și un europarlamentar umanist, Maria Grapini. Un alt nume care reprezintă umaniștii este Ramona Bruynseels, candidată la alegerile prezidențiale în anul 2019. 

Răzvan Birișan este om politic băimărean de mai bine de 20 de ani, este jurist de profesie și este prima lui candidatură electivă. A fost șef de cabinet pentru doi parlamentari de Maramureș. 

1. Pentru început am vrea să vă cunoaștem. Când ați intrat în lumea politică și de ce?

Am început cariera politică în 1998, aveam 16 ani când m-am înscris la o organizație de tineret și de atunci activez. Am trecut prin toate etapele, am vorbit cu oamenii, am lipit afișe, am ieșit în teritoriu. Am considerat, chiar dacă eram tânăr, că dacă stai deoparte nu se întâmplă nimic. Exact ca în zilele noastre, lumea mereu spune „clasa politică este urâtă”, dar soluția nu este de a nu a merge la vot, asta clar nu este o soluție. Din atâtea partide tot găsim unul care ni se potrivește și ne place. Dacă stai deoparte și doar faci pe comentatorul, nu te plânge 4 ani, votul este și un drept și o obligație. În 89 au murit mulți oameni pentru acest drept, să avem libertate, noi nu ar trebui să tratăm cu superficialitate acest lucru. 

2. O întrebare pe care o regăsim pe buzele tuturor alegătorilor. De ce candidați pentru funcția de Senator?

Când am intrat în politică am hotărât că nu trebuie să stau deoparte pentru că nu rezolv absolut nimic, nu voiam să fiu pe post de comentator, voiam să mă implic. Eu aproape 10 ani de zile am fost angajatul Senatului, adică am fost șef de cabinet la 2 senatori. Nu contează ceea ce ești, deputat sau senator, contează cum îți desfășori activitatea. Trebuie să fi responsabil, respectos, să ai dialog cu oamenii și cu structurile administrative locale și să militezi pentru dezvoltarea comunității pe care tu o reprezinți, iar comunitatea pe care eu o reprezint se numește județul Maramureș. 

3. Care sunt cele mai importante proiecte pe care doriți să le realizați pentru Maramureș?

În primul rând, Maramureșul are o lacună în ceea ce privește forța de muncă bine plătită. Cel mai important obiectiv pentru Maramureș este generarea unor noi locuri de muncă care se pot face de cei din administrația locală și de cei din administrația centrală, adică de parlamentari. Parlamentarul poate atrage investitori, adică să creeze condiții împreună cu administrația locală. Fiecare parlamentar face parte din anumite comisii de specialitate sau face parte din anumite grupuri parlamentare de înfrățire cu alte state, deci ei pot să facă lobby pentru a aduce investitori din țările respective în România. Maramureșului îi lipsesc acești investitori. Avem în Baia Mare 2 investitori străini (Italsofa și UAC), un dezvoltator local (Aramis) și, în rest, doar afaceri mici, care sunt insuficiente pentru a crește nivelul salarial. Un nivel de trai stabil se crește prin crearea locurilor de muncă și concurența pe piața locurilor de muncă. Această concurență se crează când cererea este mai mare decât oferta, asta înseamnă nevoia firmelor de a găsi oameni competenți și calificați.

În al doilea rând, un proiect important pentru noi este dezvoltarea înterprinderilor, după atragerea de noi investitori. PPUSL-ul susține și dezvoltarea înterprinderilor mici și mijlocii deoarece este o componentă esențială a oricărei economii. Nu marile înterprinderi sunt neapărat importante, ci înterprinderile mici și mijlocii. Dacă ne uităm în Germania, în Italia sau în Marea Britanie, întradvevăr, firmele mari sunt un ajutor, dar economia se bazează pe micile înterprinderi, pe afacerile de familie, pe agricultură, care, din păcate, la noi s-a distrus și e tot mai rău de la an la an. Societatea de mijloc este cea care susține economia. Într-o țară dezvoltată,  pătura de mijloc reprezintă între 40% și 60%  din populația unei țări, la noi în România reprezintă doar 15%-25% ceea ce este foarte puțin, 5% sunt cei cu o situație financiară foarte bună, iar restul sunt la nivelul subzistenței. Aici trebuie să lucrăm noi. 

Învățământul și sănătatea sunt roluri esențiale într-o comunitate, peste tot în lume. Nu există educație fără sănătate și nici sănătate fără educație, degeaba avem un popor deștept dacă este bolnav sau degeaba ai un popor sănătos dacă nu este educat. Aceste domenii sunt primordiale. Și acum, în pandemie, ce se întâmplă la nivel educațional este dăunător societății. Părerea mea este că închizând școlile complet și făcând orele online vom avea o generație „de sacrificiu”, o a doua generație de „sacrificiu”. Se vorbește atât de lejer de închiderea anului școlar, de închiderea școlilor până anul viitor, asta este o mare prostie. Școala trebuie făcută prin socializare, e ciudat să pui un copil să facă sport, muzică sau desen în fața unui monitor, să nu mai vorbim de fizică, matematică sau chimie. Noi încercăm să nu lăsăm copiii să stea în fața calculatorului, dar măsurile actuale ale Guvernului încurajează sedentarismul, lenevia, nesocializarea, deși acestea sunt lucruri importante pentru copii. 

Ca parlamentar dacă nu ai susținere o să te lupți cu morile de vânt. Noi putem ajuta la crearea cadrului legislativ, dar asta înseamnă că trebuie să ai comunicarea cu instituțile din județul pe care îl reprezinți, în special cu primăriile. Noi avem obligația să ajutăm comunitatea!

Încă un lucru foarte important este să scăpăm de numirea în funcții pe principii politice. Trebuie să existe în instituțiile publice oameni specialiști în domeniile în care sunt angajați, nu oameni numiți politic doar pentru că sunt membri de partid sau că sunt prieteni sau rude ale politicienilor. În sistemul bugetar este nevoie de o întinerire, dar nu spun să dăm afară oameni, ci să îi punem în domeniul pe care îl cunosc ei cei mai bine. Trebuie să eficientizăm aparatul de stat, de sus până jos.

4. Dacă ar fi să vă descrieți în câteva cuvinte, care ar fi acestea?

Sunt om simplu, un om obișnuit, născut și crescut în Baia Mare. Sunt jurist de profesie, am 39 de ani. Ca activitate am 10 ani de activitate în administrația publică, atât locală cât și centrală. Am activat în mediul privat în rest, chiar și în prezent. Am experiența a  două mandate de șef de cabinet a doi parlamentari de Maramureș, discutam cu oamenii, identificam problemele și încercam să îi ajut, făceam consultanță. 

 Defectul meu, probabil este și o calitate. Spun mereu ce gândesc, sunt sincer și deschis, iar de cele mai multe ori, cum spune vorba din popor, „nu curăț ouă nimănui”.  

Acum să și glumim puțin, „Birișan Senator, el se trage din popor”, e motto-ul pe care mi l-a atribuit un prieten. 

5. De ce să voteze maramureșenii PPU-sl și pe Răzvan Birișan?

De ce să nu voteze PPUSL și să voteze partidele cu vechime și istorie? Sunt oameni în Parlament cu 2-3 mandate și nu au făcut nimic pentru Maramureș. Au venit și au cerut votul, patru ani nu au făcut nimic, iar în campanie vin, promit, cer voturi din nou și rezultatul e acelaș.. Acum există alternative. Lumea politică este un haos acum, de exemplu, USR-ul după alegerile europarlamentare nu mai pare cea mai bună alternativă. Partidele istorice precum PNL și PSD au avut 30 de ani timp să demonstreze, să arate ceea ce pot. Au aceeași oameni, aceeași mentalitate, au făcut același lucru, adică nimic. 

Noi nu suntem pe principiul „la vremuri noi, tot noi”. Noi chiar vrem să schimbăm ceva. PPUSL își dorește eliminarea traseismului politic, mai ales în timpul mandatului, adică dacă îți dai demisia dintr-un partid să fi exclus din Parlament. Sunt foarte mulți parlamentari care au schimbat 1-2 partide pe mandat, în funcție de interese.  Limitarea mandatelor parlamentare la maxim trei. 

De exemplu, PMP-ul susține că vrea reducerea parlamentarilor la 300, dar nu fac nimic în privința asta. Oare este doar o demagogie din partea lor? Multe probleme care ar trebui rezolvate, se scot la suprafață doar din 4 în 4 ani, adică în campania electorală. Asta e boala clasei politice. 

Dacă maramureșenii o să îmi încredințeze votul, au tot dreptul ca peste 4 ani să mă întrebe ce am făcut. Dacă o să mai candidez atunci chiar au de ales dacă să mă voteze sau nu.

Toți parlamentarii de Maramureș trebuie să facă front comun în folosul acestui județ, indiferent de culoarea politică. Obiectivul nostru principal trebuie să fie dezvoltarea Maramureșului. Toți trebuie să fim uniți chiar dacă suntem din partide diferite. Trebuie urmat interesul maramureșenilor. Doctrina politică nu contează când vine vorba de bunăstarea județului, sau a României. Eu cred în România, partidul pe care îl reprezint crede în România.

Funcția de parlamentar înseamnă și un job, suntem angajați ai poporului român. Sunt parlamentari care înafara de a depune jurământul nu au avut alte luări de cuvânt. Armele parlamentarului sunt întrebările, declarația politică și interpelările. Întâlnindu-mă cu oamenii aflu probleme lor. În localitățile mari ar trebui să avem cabinete parlamentare, unde oamenii pot să vină cu probleme. 

Eu chiar vreau să fac ceva pentru maramureșenii mei și pentru băimărenii mei. 

6. Ce lucruri v-au semnalat maramureșenii în dialogurile dumneavostră cu ei. De ce au ei nevoie acum?

Având în vedere perioada prin care trecem, perioada de pandemie, ne-a limitat deplasările. Acum mergem pe partea de online, evităm organizarea de evenimente și întâlniri. Sănătatea este cea mai importantă, din punctul meu de vedere. În fiecare campanie electorală, candidații celor care ne conduc de 30 de ani, vin și spun aceleași lucruri. Cred că maramureșenii sunt sătui de asta. Fiecare zonă a Maramureșului are câte o problemă. Rolul parlamentarului de Maramureș este să le identifice și împreună cu autoritățile locale să găsească o soluție, să le ducă mai departe la ministerele  de resort sau să legifereze, să inițieze o lege care vine în interesul țării. Avem exemple vizibile, problema deșeurilor, problema întăbulărilor și așa mai departe. 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Remember-23 ianuarie

Mihai Popan - ian. 23, 2021
1465-  Domnul Moldovei, Ștefan cel Mare, cucerește cetatea Chiliei, ...
Remember 23 ianuarie cultură istorie

Handbal-Trei jucătoare de la Minaur convocate la lotul național de către Adrian Vasile

Mihai Popan - ian. 22, 2021
Noul selecționer al naționalei de handbal feminin a României, Adrian Vasile, a convocat pentru ...
Handbal Minaur Baia Mare trei jucătoare

Ministrul Educației a decis: numărul de elevi din clasele a IX-a se va reduce

Petruța Gromucz - ian. 22, 2021
În ultimele zile, în spațiul public au apărut informații cu privire la modul de întocmire a ...
învățământ România educație reducere elevi

Handbal-În perioada carantinei, handbalistele de la CSȘ 2 Baia Mare s-au antrenat pe WhatsApp

Mihai Popan - ian. 22, 2021
Anul 1979 este un punct de referință pentru sportul băimărean, în acest an fiind înființat ...
Handbal junioare I CSȘ 2 Baia Mare sport

Se fac demersuri pentru dotarea celui de-al doilea buncăr de radioterapie din Spitalul Județean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare 

Petruța Gromucz - ian. 22, 2021
 Cel de-al doilea buncăr din cadrul laboratorului din Spitalul Județean de Urgență ...
dotare spital echipamente Spital de Urgență Baia Mare

Se pregătește un parteneriat pentru dezvoltarea economică a județului între CJMM și Mediul de afaceri. Maramureșul ar urma să aibă parcuri industriale, tehnologice și științifice

Petruța Gromucz - ian. 22, 2021
Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan a discutat zilele acestea cu Uniunea ...
CJMM Maramureș dezvoltare economie

Remember-22 ianuarie

Mihai Popan - ian. 22, 2021
1506 - Este constituită oficial Garda Elvețiană a ...
Remember cultură istorie date istorice

Care este situația vaccinărilor din Maramureș și unde sunt amplasate centrele de vaccinare?

Petruța Gromucz - ian. 21, 2021
În ultimele trei zile a fost imunizat la nivelul județului Maramureș un număr de 2.778 de ...
vaccin imunizare centre de vaccinare etapă de vaccinare

Comisia Europeană propune prelungirea Cadrului temporar privind ajutoarele de stat pentru sprijinirea economiei în contextul pandemiei

Petruța Gromucz - ian. 21, 2021
Comisia Europeană a trimis zilele acestea spre consultare statelor membre un proiect de ...
economie Comisia Europeană România pandemie

Se schimbă conducerea Instituției Prefectului Maramureș?

Daiana Toma-Cioran - ian. 21, 2021
De mult timp, unele voci susțin că actualul Prefect, Nicolae-Silviu Ungur urmează să fie ...
Instituția Prefectului Maramureș Baia Mare 2021

Remember-21 ianuarie

Mihai Popan - ian. 21, 2021
Ziua internațională a îmbrățișărilor (International Hug Day) datează din 1986, ...
Remember 21 ianuarie cultură istorie

Handbal-Minaur aduce alt portar, în urma rezilierii contractului jucătoarei Cristina Ciaușescu

Mihai Popan - ian. 21, 2021
Minaur Baia Mare își ia adio de la Crina Ciaușescu, portarul echipei, care a fost nevoită să ...
Handbal Minaur Baia Mare reziliere

Liceenii maramureșeni reprezintă cu cinste Maramureșul la concursurile naționale și internaționale

Mihai Popan - ian. 20, 2021
Liceenii maramureșeni ne reprezintă cu cinste la concursurile naționale și internaționale. În ...
Maramureș liceenii concursuri naționale și internaționale Gheorghe Șincai

Întâlnire de lucru cu reprezentanții Sindicatului Liber din Învățământ Maramureș

Daiana Toma-Cioran - ian. 20, 2021
Președintele Sindicatului Liber din Învățământ Maramureș, Ioana Petruș și Biroul Operativ au ...
Instituția Prefectului Maramureș Biroul Operativ Baia Mare

Florin Cîțu: „Vreau să deschidem şcolile pe 8 februarie, (…) aș vrea să deschid toată economia”

Petruța Gromucz - ian. 20, 2021
Pandemia a pus pe pauza orice activitate care în trecut era o normalitate. Educația și economia ...
școală economie pandemie România

Bugetul integral pentru cele trei măsuri pentru IMM a fost deblocat

Petruța Gromucz - ian. 20, 2021
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Mediul de Afaceri, Claudiu Năsui, alături de ...
măsuri IMM granturi investiții

Remember-20 ianuarie

Mihai Popan - ian. 20, 2021
1265 - La Palatul Westminster, primul parlament englez conduce ...
cultură istorie date istorice evenimente istorice

Consiliul Județean Maramureș restructurează organigrama

Petruța Gromucz - ian. 20, 2021
În luna noiembrie a anului trecut, Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan a ...
IonelBogdan restructurări angajați CJMM

Drumețiile din Cheile Lăpușului au început de weekend-ul trecut

Mihai Popan - ian. 19, 2021
Weekendul trecut a avut loc prima drumeție din anul 2021 în Cheile Lăpușului, avându-l ca ghid ...
Drumeție Cheile Lăpușului ghid Viorel Coroian

PSD are propunerea de buget pentru 2021. Au găsit bani pentru majorarea salariilor, a pensiilor și a alocațiilor

Petruța Gromucz - ian. 19, 2021
Marcel Ciolacu, liderul PSD, a declarat că social-democrații au finalizat varianta proprie a ...
PSD Marcel Ciolacu economie buget 2021