luni, 01 martie
Remember-25 noiembrie
De Mihai Popan - miercuri, 25 noiembrie în categoria Cultură
50

Distribuie pe rețelele de socializare

Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor a fost stabilită pe 25 noiembrie de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, fiind marcată în toată lumea prin manifestații și acte de condamnare a diverselor forme de violență îndreptate asupra femeilor.

Violența asupra femeilor este considerată una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului din lume și se petrece în toate țările din lume, indiferent de etnie, rasă, vârstă, mediul de proveniență, venit sau nivelul de educație.

1600- Are loc bătălia dintre oastea lui Mihai Viteazul şi oastea polonă, lângă Curtea de Argeş. Înfrângerea de la Curtea de Argeş îl sileşte pe Mihai Viteazul să ia drumul Vienei, unde ajunge la 12 ianuarie 1601.

1667- Un cutremur devastator se produce în orasul Șamahî din Azerbaidjan. Au murit 80.000 de oameni.

1715- Încep domniile fanariote în Țara Românească prin instaurarea la domnie a lui Nicolae Mavrocordat. Domniile fanariote însemnau o prelungire a controlului exercitat de Poarta Otomană asupra Țărilor Române, dar cu autonomie internă sporită.

1716- Un detaşament austriac pătrunde prin surprindere în Bucureşti, în Muntenia şi îl ia prizonier pe domnitorul Nicolae Mavrocordat. Acesta este dus la Sibiu, unde rămâne până la încheierea Păcii de la Passarowitz in 1718, dintre Turcia și Austria.

1716- Moare Antim Ivireanul, mitropolit al Munteniei (1708-1716).

1759 - Un cutremur cu epicentrul in Marea Mediterană distruge orașele Beirut şi Damasc și ucide circa 30.000-40.000 oameni.

1783 - Armatele britanice evacuează New York-ul, ultima lor poziție strategică din timpul revoluției americane. Peste câteva luni, Anglia avea să recunoască prin Tratatul de la Paris independența Statelor Unite ale Americii de Nord.

1795 - Ultimul rege al Poloniei independente, Stanislaw August Poniatowski, este forţat să abdice şi exilat în Rusia.

1814- Se naște Matei Millo, actor si autor al primei operete românesti, “Baba Harca”.

1863- Se naște savantul dr. Ion Cantacuzino, membru al Academiei Române, fondator al școlii românești de imunologie și patologie experimentală, care a elaborat o metodă de vaccinare împotriva holerei, cunoscută în istoria epidemiologiei ca “marea experienţă românească de vaccinare”;

1864- Este adoptată în Principatele Unite, Legea privind organizarea învăţământului, ce urma să stea la baza învățământului românesc modern. Se stabilesc trei grade de învățământ: primar, secundar și superior, din care „instrucțiunea primară este obligatorie și gratuită“.

1867- Intră în vigoare prima Convenţie poştală a României, cu Rusia, în care se menționa ca pe teritoriul României serviciul de poştă să fie efectuat numai de către Poşta Română.

1876- Se naște prinţesa Victoria Melita de Saxa-Coburg şi Gotha, sora reginei Maria a României.

1881- Se naște Papa Ioan al XXIII -lea (Angelo Giuseppe Rocalli), inițiatorul Concilului Vatican II. A fost beatificat de Papa Ioan Paul al II-lea, la 3 septembrie 2000.

1885- Moare poetul și fabulistul român Grigore Alexandrescu, care a impus în literatura română speciile literare : satira (“Satiră. Duhului meu”), fabula (“Boul şi viţelul”), epistola (“Epistolă către Voltaire”).

1892- Se naște istoricul şi omul politic Petre Constantinescu-Iaşi, membru al Academiei Române, care a participat la elaborarea primului tratat de “Istoria României.

1896- Se naște actorul George Vraca.

1896- Apare primul număr al revistei “Literatura si arta romana. Idei, simțire si forma”, la București, condusă de Nicolae Petrașcu.

1916- Trupele române desfășoară puternice acțiuni de luptă împotriva forțelor germano-austro-ungare, pe linia Cricov-Ialomița, pentru a câștiga timpul necesar concentrării forțelor ruse și pregătirii unei alte linii de rezistență.

1918- Pantelimon Halippa este ales în locul lui Constantin Stere preşedinte al Sfatului Ţării din Basarabia. 

1918- Fosta provincie Voivodina își proclamă secesiunea de Austro-Ungaria si se alătură Regatului Serbiei.

1920- Este semnat decretul privind aplicarea în întreaga Românie a legii şi a regulamentului de aplicare a sistemului metric de măsuri şi greutăţi.

1932- Partidul National Taranesc și Garda de Fier încheie un pact de neagresiune electorală, la care au aderat și “georgistii” (liberalii aflati sub conducerea lui Gheorghe Bratianu), Uniunea Agrară a lui Constantin Argetoianu și Partidul Evreiesc din România.

1937- Moare ing. Gheorghe Em. Filipescu, care a elaborat “metoda coeficienţilor nedeterminaţi”, destinată calculului sistemelor static nedeterminate. A fost cunoscută în literatura de specialitate ca “metoda Filipescu”. A fost ales membru al Academiei Române în 1935. 

1940- La Jilava  încep săpăturile pentru dezgroparea, în vederea reînhumării, a osemintelor lui Corneliu Zelea Codreanu și ale celorlalți legionari uciși împreună cu el, din ordinul regelui Carol al II-lea.

1940- Este consemnată prima apariție a simpaticului personaj de desene animate, Woody Woodpecker, în filmul “Knock Knock”,creat de Walter Lantz pentru Universal Pictures.

1942- Moare Mihail Dragomirescu, estetician şi critic literar român, director al revistei “Convorbiri literare“.

1942- Conducătorul legionar român Horia Sima evadează din lagărul din Germania şi se refugiază în Italia.

1959- Moare popularul actor francez Gerard Philippe.

1971- Danemarca şi Norvegia devin primele state membre ale NATO care stabilesc relaţii diplomatice la nivel de ambasadă cu Vietnamul de Nord.

1972- Moare savantul român Henri Coandă, la vârsta de 86 de ani. 

1972- Moare Hans Scharoun, arhitect şi urbanist german, unul dintre cei mai importanţi arhitecţi germani după cel de–al doilea război mondial, partizan al mişcării de avangardă.

1973- Trece în neființă prima femeie inginer din lume, Elisa Leonida Zamfirescu.

1973 - Guvernul militar al Greciei, condus de George Papadopoulos, este răsturnat în urma unei lovituri de stat a forțelor armate, după șase ani de dictatură militară.

1974 - Se desfăşoară lucrările Congresului al XI-lea al PCR și este adoptat Programul Partidului Comunist Român de făurire a societăţii socialiste multilateral dezvoltate şi înaintare a României spre comunism.

1997- Senatorul român Ticu Dumitrescu, fost luptător anticomunist și deținut politic, anunță, într-o scrisoare adresată primului ministru Petre Roman, decizia de a intra în grevă parlamentară, ca urmare a refuzului președintelui Senatului de a introduce pe ordinea de zi a Senatului legea privind accesul la dosarele fostei Securități.
Peste un an, Comisia de apărare a Camerei Deputaților adoptă, după trei luni de dezbateri, raportul asupra Legii Ticu Dumitrescu.

1999- Moare Alexandru Ciorănescu, prozator, poet, dramaturg şi istoric literar român, care a trăit în exil între 1946 și 1999.

1999- Moare Dan Cernovodeanu, istoric, heraldist, stabilit la Paris în 1978, care a avut o însemnată contribuţie în cunoaşterea istoriei Tricolorului naţional, a stemelor provinciilor româneşti și a diferitelor emisii monetare de pe teritoriul țării noastre.

2001- Cercetătorii de la societatea „Advanced Cell Technology” din Worcester, Massachusetts, SUA, anunță clonarea primului embrion uman din lume, prin transferul nucleelor celulelor aparținând unor celule de piele în ovule denucleate, prelevate de la femei.

2007-  Sunt organizate în România alegeri pentru Parlamentul European şi un referendum pentru stabilirea sistemului de vot. Concomitent cu desfășurarea alegerilor reprezentanților pentru Parlamentul European s-a desfășurat și un referendum inițiat de președintele Traian Băsescu, cu privire la tipul de vot uninominal, care va fi adoptat. 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Etapa a III-a de vaccinare va fi deschisă în 15 martie. Populația generală se va înscrie pe o listă de așteptare

Petruța Gromucz - mart. 1, 2021
Lista de așteptare pentru vaccinare, din cadrul celei de a III-a etape de vaccinare va fi ...
vaccin covid coronavirus pandemie

Polițiștii maramureșeni acționează împotriva răspândirii COVID-19

Petruța Gromucz - mart. 1, 2021
Polițiștii maramureşeni continuă să acționeze integrat, împreună cu celelalte structuri ...
Maramureș polițiști acțiuni de verificare pandemie

1 Martie, zi de tradiție și bucurie

Petruța Gromucz - mart. 1, 2021
1 Martie anunță sosirea primăverii și aduce odată cu ea și un obicei străvechi: dăruirea ...
1 martie tradiție primăvară mărțișor

Donald Trump a lansat ideea că ar putea candida din nou în 2024

Daiana Toma-Cioran - mart. 1, 2021
Donald Trump a susţinut primul său discurs public de când a părăsit funcţia de preşedinte al ...
SUA fost președinte Donald Trump actual președinte

Președintele Senatului, Anca Dragu: „Nu cred că vom trece la acest pașaport Covid-19. Personal, nu susțin un asemenea demers”

Daiana Toma-Cioran - mart. 1, 2021
Anca Dragu, Preşedintele Senatului, spune că nu susţine introducerea paşaportului Covid şi că nu ...
Președinte Senat Anca Dragu pandemie

O nouă tranșă de vaccin Pfizer BioNTech sosește astăzi în țară

Petruța Gromucz - mart. 1, 2021
Astăzi, 1 martie, sosește în România o nouă tranșă de vaccin de la Pfizer BioNTech care constă ...
pandemie coronavirus vaccinare imunizare

A fost prelungită măsura de carantinare zonală pentru unitatea administrativ-teritorială Recea

Petruța Gromucz - mart. 1, 2021
Președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Maramureș, prefectul Nicolae-Silviu ...
carantină pandemie carantină zonală Maramureș

Remember-1 martie

Petruța Gromucz - mart. 1, 2021
Mărțișor este numele dat lunii martie, datorită sărbătorii care cade în data de ...
cultură evenimente istorice evenimente culturale 1 martie

Remember-28 februarie

24mm.ro - feb. 28, 2021
România-Ziua Protecției Civile. În România, protecția civilă a luat ființă sub ...
cultură evenimente istorice remember 28 februarie

Mărțișoare muzicale oferite doamnelor și domnișoarelor de Școala Populară de Artă Baia Mare

24mm.ro - feb. 28, 2021
Școala Populară de Artă din Baia Mare oferă mărțișoare muzicale tuturor doamnelor și ...
cultură tradiție artă România

Poliția Animalelor a devenit operațională

24mm.ro - feb. 28, 2021
Poliția animalelor a devenit operațională și în țara noastră, actele de cruzime asupra ...
Poliția animalelor operațională România

Astăzi a fost aflat rezultatul competiției „Capitala Europeană a Tineretului”. Este Baia Mare noua capitală?

Petruța Gromucz - feb. 27, 2021
Programul „Capitala Europeană a Tineretului” este cel mai ambițios program național destinat ...
Baia Mare „Capitala Europeană a Tineretului” competiție program

ACS Recea vine cu un punct din Mioveni

24mm.ro - feb. 27, 2021
ACS Recea scoate cel de al doilea egal, de această dată împotriva echipei CS Mioveni, cea de a ...
ACS Recea Maramureș egal CS Mioveni

Vaccinul anticovid Johnson&Johnson va fi în curând autorizat

24mm.ro - feb. 27, 2021
Vaccinul Johnson&Johnson, care se va administra într-o singură doză, urmează să fie ...
pandemie coronavirus Covid campanie

Mărțișorul românesc-între tradiție și modernitate

24mm.ro - feb. 27, 2021
Prima lună a primăverii, martie, debutează cu Ziua Mărțișorului, simbol străvechi pentru ...
mărțișor primăvară România UNESCO

Ajută un copil dăruind un mărțișor!

24mm.ro - feb. 26, 2021
Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației, Maramureș, vă invită să vizitați expoziția ...
muzeu Maramureș expoziție caritabilă mărțișor

Minaur nu va mai face deplasarea la București

24mm.ro - feb. 26, 2021
Minaur Baia Mare nu va mai face deplasarea la București, în urma testelor făcute, înainte de ...
Minaur Baia Mare deplasare București

130 de cabinete noi de vaccinare în țară. Cinci fluxuri noi de vaccinare în Maramureș

Petruța Gromucz - feb. 26, 2021
Începând de luni, 1 martie, 130 de cabinete noi devin operaționale pentru imunizarea cu vaccinul ...
vaccin centre de vaccinare pandemie coronavirus

Instituire carantină zonală pentru unitățile administrativ-teritoriale Șișești și Tăuții Măgherăuș

Petruța Gromucz - feb. 26, 2021
Președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Maramureș, prefectul Nicolae-Silviu ...
carantină Șișești Tăuții Măgherăuș pandemie

Poți contribui la înfrumusețerea domeniului Mogoșa din Maramureș

24mm.ro - feb. 26, 2021
Domeniul Mogoșa din Maramureș lansează o provocare publicului pe pagina sa de facebook, printr-o ...
înfrumusețare Maramureș Mogoșa 2021