duminică, 25 iulie
Întreprinzătorii în impas! Fondurile europene pentru 2021-2027, greu de accesat. Cu o lună inainte de noul an, Guvernul nu știe care sunt programele finanțate
De Petruța Gromucz - marți, 24 noiembrie în categoria Economic
89

Distribuie pe rețelele de socializare

Firmele private românești, inclusiv start-upurile vor avea la dispoziție 3 miliarde de euro din fondurile 2021-2027. Vor putea accesa direct din fondurile de coeziune puse la dispoziție pentru următorii ani. Vor fi create și 4 linii de finanțare a start-upurilor, în mediul rural și în cel urban. Fondurile vor avea o valoare totală de 30,07 miliarde de euro, în timp ce pentru perioada 2014-2020 au fost alocați pentru România doar 1,5 miliarde de euro. Valoarea totală a fondurilor europene structurale și a investițiilor din țara noastră a fost de 22,5 miliarde de euro în perioada 2014-2020. Totuși, chiar dacă valoarea fondurilor din perioada de programare curentă a fost mai mică decât cea care urmează să fie implementată, 17.000 de firme au beneficiat de fonduri europene structurale și de investiții pentru inițiative antreprenoriale. Au fost depuse proiecte cu o valoare dublă în perioada 2014-2020, respectiv de 3 miliarde de euro.

Marcel Boloș a avertizat însă că fondurile vor fi mai greu de accesat decât în trecut, deoarece România se îndreaptă spre digitalizare, provocările vor fi mai mari, iar antreprenorii români vor trebui să facă față.

„Dacă până acum ne puteam gândi la inițiative antreprenoriale care duceau spre activitățile curente ale firmelor, din următoarea perioadă de programare trebuie să gândim alt tip de inițiative antreprenoriale, care au la bază cercetarea, transferul tehnologic, producția inteligentă. Acestea ar fi cuvintele de ordine pe care le promovează Uniunea Europeană în momentul de față. Discutăm de o dublare a acestor fonduri și de canalizarea acestor tipuri de investiții în zonele care țin de tehnologiile de vârf”, a spus ministrul Marcel Boloș.

Acesta a declarat că perioada care urmează nu va fi una simplă, deoarece România trebuie să se adapteze cerințelor UE și mai ales unui viitor tehnologic: „Sună extrem de pretențios să ne gândim la nanotehnologii, biotehnologii, alte domenii de vârf ale tehnici, dar cred că așezarea pe acest drum al tehnologiilor de vârf va face diferența între România actuală și România următorilor 10 ani”.

Pentru planul 2021-2027, există fonduri pentru startup-uri și firme mijlocii și mici, adică pentru IMM-uri. Există două obiective pe politică majore, respectiv Fondurile pentru startup-uri în 4 apeluri și Banii pentru IMM-uri, startup-uri și scale-up pe tehnologie. 

Primul obiectiv este concretizat prin 4 linii de finanțare pentru „Încurajarea antreprenoriatului”: StartUp Student, StartUp Diaspora, StartUp Rural și StartUp Restart.

Prima linie, respectiv SartUp Student , oferă finanțări de până la 100.000 de euro pentru studenții antreprenori. Se preconizează creearea a peste 900 de afaceri și aproximativ 5.000 de locuri de muncă.  Banii pot fi accesați de ONG-uri, universități și camere de comerț.  Ce-a de-a doua linie, respectiv StartUp Dispora oferă finanțare de până la 40.000 de euro românilor care s-au întors din străinătate pentru a-și deschide afaceri în România. 

Obiectivul va fi însoțitt și de bani europeni pentru alte proiecte precum instrumentele financiare, adică creditele de lucru necesare afacerilor noi, un program pilot în Valea Jiului prin care persoanele disponibilizate care nu vor să devină antreprenori se pot recalifica, și o activitate privind calificarea angajaților prin procese de învățare.

Cel de-al doilea obiectiv este Obiectivul de politică 1: bani pentru IMM-uri, startup-uri și scale-up pe tehnologie, „O Europă mai inteligentă”. Valoarea finanțării este de 6 miliarde de euro, adică 35% din toți banii țării din Fondul European de Dezvoltare Regională-FEDR. Beneficiarii de stat vor fi cei care vor intra în posesia majoritare a sumei. Acești bani vor fi alocați pentru investițiile în noi tehnologii precum inteligența artificială, în investiții pentru IMM-uri care să conducă spre digitalizarea proceselor de producție, în internaționalizare și în investiții pentru clustere în vederea integrării lor în lanțurile de valori europene. Toate acestea investiții sunt pentru consolidarea competitivității economiei românești. 

La capitolul de creare a firmelor noi și a creșterii ratei de supraviețuire a acestora, se acordă finanțări pentru credite, fonduri de investiții care acordă finanțări în schimbul unor părți sociale sau garanții publice și credite bancare în condiții avantajoase. 

Tot în scopul digitalizării României, statul român propane înființarea unui Institut de Inteligență Artificială pentru domeniile IT, robotică și automatizări industriale și a unui Institut pentru Tehnologiile Viitorului precum nanotehnologiile, fotonica sau microelectronica.

Banii vor fi atrași prin două tipuri de programe operaționale, respectiv cele 8 programe Operaționale Regionale și Programul Operațional Creștere inteligentă și digitalizare. 

Guvernul dorește să delimiteze Programul Operațional Regional în 8 POR-uri de sine stătătoare. Fiecare din cele 8 ar urma să fie clasat pe câte o regiune de dezvoltare și să aibă câte o autoritate de management. În prezent, POR este gestionat de Ministerul Lucrărilor Publice. În cadrul programului vor fi investiți bani pentru digitalizarea serviciilor publice locale precum inovare, parcuri smart sau robotică. Actualul Guvern nu are încă scopurile clar definite, are finanțările cu care nu știu încă ce vor face. 

Programul Operațional Creștere Inteligentă și digitalizare va avea proiecte de specializare inteligentă la nivel național, prin asociere cu programul UE Horizon care se referă la asigurarea excelenței științifice pentru Europa și este accesat direct de la Comisia Europeană de către beneficiari din Uniunea Europeană și din alte state partenere. Programul va avea și proiecte de internaționalizare, instrumente financiare pentru finanțarea firmelor, robotică, nanotehnologii sau infrastructură de cercetare, dezvoltare și inovare.

                                                                                         

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Congresul PNL, principala sursă de tensiuni în Coaliția de guvernare. Cristian Ghinea: „Vreau să se termine coșmarul asta, nu mai putem”

Daiana Toma-Cioran - iul. 23, 2021
Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a vorbitla Digi24 despre ...
politică Coaliție guvernare Congres PNL

Din 6 august în Italia devine obligatoriu permisul de sănătate

Daiana Toma-Cioran - iul. 23, 2021
Italia introduce din 6 august un permis de sănătate obligatoriu pentru acces în locuri cu spaţii ...
permis de sănătate certificat verde Italia pandemie

IPJ Maramureș: Nimeni nu scapă basma curată de eroul nostru canin Teba!

Daiana Toma-Cioran - iul. 23, 2021
Câinele este un prieten dedicat omului și stăpânului, dar dușmanul persoanelor care ...
Inspectoratul Județean de Poliție IPJ Maramureș Teba

Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată. 35 de țări, în zona roșie

Petruța Gromucz - iul. 22, 2021
Lista statelor cu risc epidemiologic a fost actualizată de Comitetul pentru Situații de ...
listă zone zona roșie zona galbenă

Primarii vor primi bani pentru drumuri, gaze, apă și canalizare prin Programul de Investiţii în Infrastructura Locală

Daiana Toma-Cioran - iul. 22, 2021
Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării, spune că la nivelul ministerului sunt identificate trei ...
primării primari bani investiții

PSD acuză Guvernul: „Zero euro din PNRR în 2021”

Daiana Toma-Cioran - iul. 22, 2021
PSD spune, într-o postare pe pagina lor de Facebook, acuză Executivul că este vinovat de ...
PSD Guvern PNRR România

Maramureșul primește de la Guvern 9 milioane de lei. Pentru ce vor fi folosiți banii?

Petruța Gromucz - iul. 22, 2021
Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș, a anunțat prin intermediul unei ...
Maramureș Guvern sumă bani alocați

APIA: Peste 14.000 de cereri înregistrate în cadrul campaniei de înscriere în Programul pentru susținerea producției de legume în spații protejate

Petruța Gromucz - iul. 22, 2021
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a informat ieri, 21 iulie 2021, faptul că în ...
APIA cereri susținerea producției legume

Consiliul Local Baia Mare: Proiectul de hotărâre privind aprobarea contractării unui împrumut în valoare de 100 milioane lei a trecut

Daiana Toma-Cioran - iul. 21, 2021
Astăzi, 21 iulie 2021, de la ora 10:00, a avut loc o nouă Ședință Ordinară a Consiliului ...
ședință ordinară Consiliul Local Baia Mare Maramureș

Vicepremierul Dan Barna: „PNRR va fi aprobat în septembrie. Cred că la începutul anului vor veni primele zeci de milioane în ţară”

Daiana Toma-Cioran - iul. 21, 2021
Copreședintele USRPLUS, Dan Barna, a spus că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi ...
Dan Barna vicepremier copreședinte USR PLUS

Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», se redeschide!

Petruța Gromucz - iul. 21, 2021
Consiliul Județean Maramureș vă invită vineri, 23 iulie 2021, la redeschiderea Muzeului Județean ...
artă muzeu Baia Mare Maramureș

Legea a fost promulgată: persoanele care au lucrat în industria de producție a energiei beneficiază de reducerea vârstei de pensionare

Daiana Toma-Cioran - iul. 20, 2021
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a promulgat legea care prevede că angajaţii care ...
lege promulgare președintele României Klaus Iohannis

Acțiune de mare amploare executată de polițiștii maramureșeni

Daiana Toma-Cioran - iul. 20, 2021
În perioada 15-18 iulie a.c.  polițiștii rutieri, de ordine publică, de ...
112 Inspectoratul de Poliție Județean IPJ Maramureș

Maraton de vaccinare în municipiul Baia Mare

Daiana Toma-Cioran - iul. 20, 2021
Consiliul Județean Maramureș, Instituția Prefectului Maramureș, Municipiul Baia Mare, Direcția ...
pandemie coronavirus vaccinare maraton

Perioada pentru înscrierile la măsura HoReCa se prelungește cu o săptămână

Petruța Gromucz - iul. 20, 2021
Termenul de înscriere a firmelor din HoReCa în schema de ajutor, a fost prelungită cu o ...
economie horeca sprijin financiar prelungire

MADR: Submăsurile 6.2 și 6.4 se vor lansa în septembrie! Criteriile oficiale de selecție pentru toate măsurile tranzitorii

Petruța Gromucz - iul. 20, 2021
Comitetul de Monitorizare pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 a ...
economie dezvoltare rurală PNDR România

Ministerul Afacerilor Externe: Atenționare de călătorie pentru turiștii care merg în vacanță în Grecia

Daiana Toma-Cioran - iul. 19, 2021
Românii care merg în Grecia sunt avertizați de Ministerul Afacerilor Externe că țara este sub ...
actualități România 2021 Grecia

Proiectul "Revitalizarea turismului montan în județul Maramureș prin modernizarea și extinderea infrastructurii de trasee turistice montane", prinde contur.

Petruța Gromucz - iul. 19, 2021
Proiectul ”Revitalizarea turismului montan în județul Maramureș prin modernizarea și extinderea ...
Maramureș proiect turism turism montan

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă: Valul 4 va fi al nevaccinaților. Varianta Delta face ravagii în 100 de țări

Petruța Gromucz - iul. 19, 2021
Ioana Mihăilă, Ministrul Sănătății, a declarat că valul al 4-lea de pandemie nu îi va afecta pe ...
varianta Delta pandemie coronavirus îmbolnăviri

Alegeri interne în filiala județeană Maramureș a Partidului Național Liberal. Cum arată noul Birou Politic Județean al PNL

Daiana Toma-Cioran - iul. 18, 2021
Astăzi, 18 iulie 2021, filiala județeană Maramureș a Partidului Național Liberal și-a ales ...
Partidul Național Liberal PNL Maramureș Baia Mare