sâmbătă, 27 noiembrie
Întreprinzătorii în impas! Fondurile europene pentru 2021-2027, greu de accesat. Cu o lună inainte de noul an, Guvernul nu știe care sunt programele finanțate
De Petruța Gromucz - marți, 24 noiembrie în categoria Economic
118

Distribuie pe rețelele de socializare

Firmele private românești, inclusiv start-upurile vor avea la dispoziție 3 miliarde de euro din fondurile 2021-2027. Vor putea accesa direct din fondurile de coeziune puse la dispoziție pentru următorii ani. Vor fi create și 4 linii de finanțare a start-upurilor, în mediul rural și în cel urban. Fondurile vor avea o valoare totală de 30,07 miliarde de euro, în timp ce pentru perioada 2014-2020 au fost alocați pentru România doar 1,5 miliarde de euro. Valoarea totală a fondurilor europene structurale și a investițiilor din țara noastră a fost de 22,5 miliarde de euro în perioada 2014-2020. Totuși, chiar dacă valoarea fondurilor din perioada de programare curentă a fost mai mică decât cea care urmează să fie implementată, 17.000 de firme au beneficiat de fonduri europene structurale și de investiții pentru inițiative antreprenoriale. Au fost depuse proiecte cu o valoare dublă în perioada 2014-2020, respectiv de 3 miliarde de euro.

Marcel Boloș a avertizat însă că fondurile vor fi mai greu de accesat decât în trecut, deoarece România se îndreaptă spre digitalizare, provocările vor fi mai mari, iar antreprenorii români vor trebui să facă față.

„Dacă până acum ne puteam gândi la inițiative antreprenoriale care duceau spre activitățile curente ale firmelor, din următoarea perioadă de programare trebuie să gândim alt tip de inițiative antreprenoriale, care au la bază cercetarea, transferul tehnologic, producția inteligentă. Acestea ar fi cuvintele de ordine pe care le promovează Uniunea Europeană în momentul de față. Discutăm de o dublare a acestor fonduri și de canalizarea acestor tipuri de investiții în zonele care țin de tehnologiile de vârf”, a spus ministrul Marcel Boloș.

Acesta a declarat că perioada care urmează nu va fi una simplă, deoarece România trebuie să se adapteze cerințelor UE și mai ales unui viitor tehnologic: „Sună extrem de pretențios să ne gândim la nanotehnologii, biotehnologii, alte domenii de vârf ale tehnici, dar cred că așezarea pe acest drum al tehnologiilor de vârf va face diferența între România actuală și România următorilor 10 ani”.

Pentru planul 2021-2027, există fonduri pentru startup-uri și firme mijlocii și mici, adică pentru IMM-uri. Există două obiective pe politică majore, respectiv Fondurile pentru startup-uri în 4 apeluri și Banii pentru IMM-uri, startup-uri și scale-up pe tehnologie. 

Primul obiectiv este concretizat prin 4 linii de finanțare pentru „Încurajarea antreprenoriatului”: StartUp Student, StartUp Diaspora, StartUp Rural și StartUp Restart.

Prima linie, respectiv SartUp Student , oferă finanțări de până la 100.000 de euro pentru studenții antreprenori. Se preconizează creearea a peste 900 de afaceri și aproximativ 5.000 de locuri de muncă.  Banii pot fi accesați de ONG-uri, universități și camere de comerț.  Ce-a de-a doua linie, respectiv StartUp Dispora oferă finanțare de până la 40.000 de euro românilor care s-au întors din străinătate pentru a-și deschide afaceri în România. 

Obiectivul va fi însoțitt și de bani europeni pentru alte proiecte precum instrumentele financiare, adică creditele de lucru necesare afacerilor noi, un program pilot în Valea Jiului prin care persoanele disponibilizate care nu vor să devină antreprenori se pot recalifica, și o activitate privind calificarea angajaților prin procese de învățare.

Cel de-al doilea obiectiv este Obiectivul de politică 1: bani pentru IMM-uri, startup-uri și scale-up pe tehnologie, „O Europă mai inteligentă”. Valoarea finanțării este de 6 miliarde de euro, adică 35% din toți banii țării din Fondul European de Dezvoltare Regională-FEDR. Beneficiarii de stat vor fi cei care vor intra în posesia majoritare a sumei. Acești bani vor fi alocați pentru investițiile în noi tehnologii precum inteligența artificială, în investiții pentru IMM-uri care să conducă spre digitalizarea proceselor de producție, în internaționalizare și în investiții pentru clustere în vederea integrării lor în lanțurile de valori europene. Toate acestea investiții sunt pentru consolidarea competitivității economiei românești. 

La capitolul de creare a firmelor noi și a creșterii ratei de supraviețuire a acestora, se acordă finanțări pentru credite, fonduri de investiții care acordă finanțări în schimbul unor părți sociale sau garanții publice și credite bancare în condiții avantajoase. 

Tot în scopul digitalizării României, statul român propane înființarea unui Institut de Inteligență Artificială pentru domeniile IT, robotică și automatizări industriale și a unui Institut pentru Tehnologiile Viitorului precum nanotehnologiile, fotonica sau microelectronica.

Banii vor fi atrași prin două tipuri de programe operaționale, respectiv cele 8 programe Operaționale Regionale și Programul Operațional Creștere inteligentă și digitalizare. 

Guvernul dorește să delimiteze Programul Operațional Regional în 8 POR-uri de sine stătătoare. Fiecare din cele 8 ar urma să fie clasat pe câte o regiune de dezvoltare și să aibă câte o autoritate de management. În prezent, POR este gestionat de Ministerul Lucrărilor Publice. În cadrul programului vor fi investiți bani pentru digitalizarea serviciilor publice locale precum inovare, parcuri smart sau robotică. Actualul Guvern nu are încă scopurile clar definite, are finanțările cu care nu știu încă ce vor face. 

Programul Operațional Creștere Inteligentă și digitalizare va avea proiecte de specializare inteligentă la nivel național, prin asociere cu programul UE Horizon care se referă la asigurarea excelenței științifice pentru Europa și este accesat direct de la Comisia Europeană de către beneficiari din Uniunea Europeană și din alte state partenere. Programul va avea și proiecte de internaționalizare, instrumente financiare pentru finanțarea firmelor, robotică, nanotehnologii sau infrastructură de cercetare, dezvoltare și inovare.

                                                                                         

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

PNDR: Evaluarea cererilor de finanțare depuse în cadrul submăsurilor pentru instalarea tinerilor fermieri și dezvoltarea fermelor mici a fost finalizată

Petruța Gromucz - nov. 25, 2021
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a anunțat finalizarea evaluării cererilor de ...
fermieri ferme finanțare cereri de finanțare

ONG-urile și instituțiile de învățământ pot aplica pentru granturi de până la 15.000 de dolari în cadrul Programului anual de finanțări al Ambasadei SUA la București!

Petruța Gromucz - nov. 23, 2021
Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, Biroul de Diplomație Publică, a anunțat ...
fonduri instituții de învățământ ONG granturi

A fost semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate a obiectivului de investiții ”Variantă de ocolire Baia Mare”

Petruța Gromucz - nov. 19, 2021
A fost semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate a obiectivului de ...
varianta ocolitoare studiu de fezabilitate drumuri CJMM

Vor fi operate zboruri externe regulate de pe Aeroportul Internațional Maramureș

Petruța Gromucz - nov. 17, 2021
Potrivit unui comunicat publicat de președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, ...
zboruri externe Maramureș aeroport noi zboruri

Peste 105 milioane de lei pentru servicii socio-educaționale, modernizarea infrastructurii rutiere și sprijinirea mediului de afaceri, prin POR

Petruța Gromucz - nov. 16, 2021
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a anunțat semnarea a 25 de noi ...
POR finanțare dezvoltare contracte de finanțare

POIM: Finanțare în valoare de 18 milioane de lei pentru Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș”

Petruța Gromucz - nov. 15, 2021
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis în acest weekend semnarea a 37 noi ...
Baia Mare finanțare Spitalul Județean ,,Dr. Constantin Opriș” MIPE

Au fost aprobate primele documente pentru demararea PNRR. România va beneficia de prefinanțarea de 3,8 miliarde de euro până la finalul anului

Petruța Gromucz - nov. 12, 2021
Guvernul a adoptat în 10 noiembrie 2021, două memorandumuri prin carea mandatat Ministerul ...
PNRR România memorandum Guvern

Expoziție itinerantă ,,Din zestrea Maramureșului”, la Craiova

Petruța Gromucz - nov. 11, 2021
Vineri, 12 noiembrie 2021, ora 11:00, Consiliul Județean Maramureș prin Muzeul Județean de ...
expoziție Maramureș tradiție muzeu

Au fost semnate noi contracte de finanțare pentru achiziția de echipamente medicale și de protecție destinate elevilor și personalului medical

Petruța Gromucz - nov. 10, 2021
Autoritatea de Management pentru POIM 2014-2020 a asigurat semnarea a 3 noi contracte de ...
contracte de finanțare finanțare management echipamente de protecție

O nouă rundă pentru Rabla pentru Electrocasnice și lansarea a 3 noi programe: instalarea de panouri fotovoltaice și staţii de încărcare pentru maşinile electrice și un program dedicat construcției pistelor de biciclete

Petruța Gromucz - nov. 8, 2021
Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, a anunțat la la sfârșitul săptămânii ...
Rabla electrocasnice sesiune nouă fonduri

Un nou liberal demisionează din grupul parlamentar al PNL acuzând „distrugerea PNL de către cei care au confiscat partidul”

Daiana Toma-Cioran - oct. 29, 2021
După ce fostul președinte PNL, Ludovic Orban, și-a anunțat demisia din grupul parlamentar PNL și ...
politică Partidul Național Liberal PNL demisii

S-a redeschis Centrul de vaccinare de la Caspev Baia Mare. Unde se mai pot vaccina băimărenii?

Daiana Toma-Cioran - oct. 29, 2021
Centrul de vaccinare de la Caspev (strada Săsarului numărul 3) s-a redeschis, aici, băimărenii ...
Baia Mare Maramureș Cătălin Cherecheș Centre de vaccinare

PNRR, aprobat de Consiliul UE! România urmează să primească o prefinanțare de 3,8 miliarde de euro

Petruța Gromucz - oct. 29, 2021
Miniștrii economiei și finanțelor au anunțat ieri, 28 octombrie 2021, aprobarea evaluării ...
PNRR Consiliul UE prefinanțare plan național

Legea obligativității certificatului verde la locul de muncă, nu a trecut de Senat. Se așteaptă decizia Camerei Deputaților, care este cameră decizională în acest caz

Petruța Gromucz - oct. 28, 2021
Proiectul de lege care introducea obligativitatea certificatului verde la locul de muncă a fost ...
certificatul verde cameră decizională senat camera deputaților

500 milioane de lei pentru UAT-uri în vederea creșterii eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public

Petruța Gromucz - oct. 28, 2021
Începând de luni, 25 octombrie 2021, ora 10.00, unitățile administrativ-teritoriale care doresc ...
economie iluminat public UAT România

CE a aprobat schema destinată IMM-urilor afectate de pandemie pentru investiții în activități productive

Petruța Gromucz - oct. 28, 2021
Comisia Europeană a aprobat o schemă românească în valoare de 358 de milioane EUR (1,772 ...
economie Comisia Europeană schemă românească pandemie

Dan Barna: „USR nu este Hopa-Mitică în negocierile PNL cu PSD. Fie refacem coaliția, fie mergem în opoziție”

Daiana Toma-Cioran - oct. 27, 2021
Vicepreședintele USR, Dan Barna, a declarat ieri seară că partidul este dispus să reia ...
politică Dan Barna putere opoziție

Guvernul Ciucă nu are majoritate. Negocierile PNL și PSD au eșuat

Daiana Toma-Cioran - oct. 27, 2021
Ieri, liderii PSD și PNL s-au întâlnit pentru a negocia fie un guvern condus de Nicolae Ciucă și ...
politică PSD PNL negocieri

Cea de-a doua ediție a Măsurii 1 - Microgranturi, a fost deschisă! În primele două ore au aplicat peste 10.000 de firme

Petruța Gromucz - oct. 26, 2021
Pentru că în prima sesiune a Măsurii 1 - microngranturi, nu s-au epuizat toate fondurile ...
Microgranturi măsura 1 economie ajutor

A fost lansat apelul dedicat standardizării și evaluării unitare pentru sistemul de educație preuniversitar

Petruța Gromucz - oct. 25, 2021
Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020 din cadrul ...
fonduri Capital Uman investiții sistem de educație