vineri, 27 mai
Întreprinzătorii în impas! Fondurile europene pentru 2021-2027, greu de accesat. Cu o lună inainte de noul an, Guvernul nu știe care sunt programele finanțate
De Petruța Gromucz - marți, 24 noiembrie în categoria Economic
140

Distribuie pe rețelele de socializare

Firmele private românești, inclusiv start-upurile vor avea la dispoziție 3 miliarde de euro din fondurile 2021-2027. Vor putea accesa direct din fondurile de coeziune puse la dispoziție pentru următorii ani. Vor fi create și 4 linii de finanțare a start-upurilor, în mediul rural și în cel urban. Fondurile vor avea o valoare totală de 30,07 miliarde de euro, în timp ce pentru perioada 2014-2020 au fost alocați pentru România doar 1,5 miliarde de euro. Valoarea totală a fondurilor europene structurale și a investițiilor din țara noastră a fost de 22,5 miliarde de euro în perioada 2014-2020. Totuși, chiar dacă valoarea fondurilor din perioada de programare curentă a fost mai mică decât cea care urmează să fie implementată, 17.000 de firme au beneficiat de fonduri europene structurale și de investiții pentru inițiative antreprenoriale. Au fost depuse proiecte cu o valoare dublă în perioada 2014-2020, respectiv de 3 miliarde de euro.

Marcel Boloș a avertizat însă că fondurile vor fi mai greu de accesat decât în trecut, deoarece România se îndreaptă spre digitalizare, provocările vor fi mai mari, iar antreprenorii români vor trebui să facă față.

„Dacă până acum ne puteam gândi la inițiative antreprenoriale care duceau spre activitățile curente ale firmelor, din următoarea perioadă de programare trebuie să gândim alt tip de inițiative antreprenoriale, care au la bază cercetarea, transferul tehnologic, producția inteligentă. Acestea ar fi cuvintele de ordine pe care le promovează Uniunea Europeană în momentul de față. Discutăm de o dublare a acestor fonduri și de canalizarea acestor tipuri de investiții în zonele care țin de tehnologiile de vârf”, a spus ministrul Marcel Boloș.

Acesta a declarat că perioada care urmează nu va fi una simplă, deoarece România trebuie să se adapteze cerințelor UE și mai ales unui viitor tehnologic: „Sună extrem de pretențios să ne gândim la nanotehnologii, biotehnologii, alte domenii de vârf ale tehnici, dar cred că așezarea pe acest drum al tehnologiilor de vârf va face diferența între România actuală și România următorilor 10 ani”.

Pentru planul 2021-2027, există fonduri pentru startup-uri și firme mijlocii și mici, adică pentru IMM-uri. Există două obiective pe politică majore, respectiv Fondurile pentru startup-uri în 4 apeluri și Banii pentru IMM-uri, startup-uri și scale-up pe tehnologie. 

Primul obiectiv este concretizat prin 4 linii de finanțare pentru „Încurajarea antreprenoriatului”: StartUp Student, StartUp Diaspora, StartUp Rural și StartUp Restart.

Prima linie, respectiv SartUp Student , oferă finanțări de până la 100.000 de euro pentru studenții antreprenori. Se preconizează creearea a peste 900 de afaceri și aproximativ 5.000 de locuri de muncă.  Banii pot fi accesați de ONG-uri, universități și camere de comerț.  Ce-a de-a doua linie, respectiv StartUp Dispora oferă finanțare de până la 40.000 de euro românilor care s-au întors din străinătate pentru a-și deschide afaceri în România. 

Obiectivul va fi însoțitt și de bani europeni pentru alte proiecte precum instrumentele financiare, adică creditele de lucru necesare afacerilor noi, un program pilot în Valea Jiului prin care persoanele disponibilizate care nu vor să devină antreprenori se pot recalifica, și o activitate privind calificarea angajaților prin procese de învățare.

Cel de-al doilea obiectiv este Obiectivul de politică 1: bani pentru IMM-uri, startup-uri și scale-up pe tehnologie, „O Europă mai inteligentă”. Valoarea finanțării este de 6 miliarde de euro, adică 35% din toți banii țării din Fondul European de Dezvoltare Regională-FEDR. Beneficiarii de stat vor fi cei care vor intra în posesia majoritare a sumei. Acești bani vor fi alocați pentru investițiile în noi tehnologii precum inteligența artificială, în investiții pentru IMM-uri care să conducă spre digitalizarea proceselor de producție, în internaționalizare și în investiții pentru clustere în vederea integrării lor în lanțurile de valori europene. Toate acestea investiții sunt pentru consolidarea competitivității economiei românești. 

La capitolul de creare a firmelor noi și a creșterii ratei de supraviețuire a acestora, se acordă finanțări pentru credite, fonduri de investiții care acordă finanțări în schimbul unor părți sociale sau garanții publice și credite bancare în condiții avantajoase. 

Tot în scopul digitalizării României, statul român propane înființarea unui Institut de Inteligență Artificială pentru domeniile IT, robotică și automatizări industriale și a unui Institut pentru Tehnologiile Viitorului precum nanotehnologiile, fotonica sau microelectronica.

Banii vor fi atrași prin două tipuri de programe operaționale, respectiv cele 8 programe Operaționale Regionale și Programul Operațional Creștere inteligentă și digitalizare. 

Guvernul dorește să delimiteze Programul Operațional Regional în 8 POR-uri de sine stătătoare. Fiecare din cele 8 ar urma să fie clasat pe câte o regiune de dezvoltare și să aibă câte o autoritate de management. În prezent, POR este gestionat de Ministerul Lucrărilor Publice. În cadrul programului vor fi investiți bani pentru digitalizarea serviciilor publice locale precum inovare, parcuri smart sau robotică. Actualul Guvern nu are încă scopurile clar definite, are finanțările cu care nu știu încă ce vor face. 

Programul Operațional Creștere Inteligentă și digitalizare va avea proiecte de specializare inteligentă la nivel național, prin asociere cu programul UE Horizon care se referă la asigurarea excelenței științifice pentru Europa și este accesat direct de la Comisia Europeană de către beneficiari din Uniunea Europeană și din alte state partenere. Programul va avea și proiecte de internaționalizare, instrumente financiare pentru finanțarea firmelor, robotică, nanotehnologii sau infrastructură de cercetare, dezvoltare și inovare.

                                                                                         

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Bugetul pentru etapa a treia din programul Rabla pentru electrocasnice s-a epuizat în mai puțin de un minut

Daiana Toma-Cioran - dec. 10, 2021
Bugetul alocat pentru a treia etapă a programului „Rabla pentru Electrocasnice”, sesiunea de ...
economie România 2021 Rabla

Președintele României, Klaus Iohannis: „Autorităților nu le este ușor să adopte măsuri care restrâng exercițiul unor drepturi și libertăți fundamentale”

Daiana Toma-Cioran - dec. 10, 2021
Autorităților nu le este niciodată ușor să adopte măsuri care restrâng exercițiul unor drepturi ...
pandemie Covid-19 Sars-CoV-2 măsuri

Taxele pentru mașinile poluante ar putea fi mărite: „Degeaba investim, dacă înmatriculările la cele vechi sunt la liber”

Daiana Toma-Cioran - dec. 9, 2021
În țara noastră sunt înmatriculate mai multe mașini second hand, în comparație cu cele noi, ...
taxe impozit majorări Ministrul Mediului

Va fi realizată o piață tradițională și în localitatea Bogdan Vodă

Daiana Toma-Cioran - dec. 9, 2021
În ședința de ieri, aleșii județeni au acordat vot favorabil hotărârii prin care Consiliul ...
Consiliul Județean Maramureș CJMM 2021

Gheorghe Șimon, deputat PSD: „Pensiile speciale, minciuna preferată a USR-iștilor”

Daiana Toma-Cioran - dec. 8, 2021
Pensiile speciale, tema preferată a USR-iștilor! În frunte cu Cioloș, aceștia își închipuie că ...
Deputat Maramureș Gheorghe Șimon Putere

În 2022 bugetarii vor primi din nou vouchere de vacanță

Daiana Toma-Cioran - dec. 3, 2021
Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru acordarea de vouchere a fost pus în dezbatere publică. ...
România 2022 vouchere bugetari

Guvernul vrea să adopte bugetul de stat pentru 2022 până pe 24 decembrie

Daiana Toma-Cioran - dec. 3, 2021
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat la începutul ședinței de Guvern, că bugetul de stat ...
Guvern premier pim-ministru Nicolae Ciuca

PNDR: Evaluarea cererilor de finanțare depuse în cadrul submăsurilor pentru instalarea tinerilor fermieri și dezvoltarea fermelor mici a fost finalizată

Petruța Gromucz - nov. 25, 2021
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a anunțat finalizarea evaluării cererilor de ...
fermieri ferme finanțare cereri de finanțare

ONG-urile și instituțiile de învățământ pot aplica pentru granturi de până la 15.000 de dolari în cadrul Programului anual de finanțări al Ambasadei SUA la București!

Petruța Gromucz - nov. 23, 2021
Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, Biroul de Diplomație Publică, a anunțat ...
fonduri instituții de învățământ ONG granturi

A fost semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate a obiectivului de investiții ”Variantă de ocolire Baia Mare”

Petruța Gromucz - nov. 19, 2021
A fost semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate a obiectivului de ...
varianta ocolitoare studiu de fezabilitate drumuri CJMM

Vor fi operate zboruri externe regulate de pe Aeroportul Internațional Maramureș

Petruța Gromucz - nov. 17, 2021
Potrivit unui comunicat publicat de președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, ...
zboruri externe Maramureș aeroport noi zboruri

Peste 105 milioane de lei pentru servicii socio-educaționale, modernizarea infrastructurii rutiere și sprijinirea mediului de afaceri, prin POR

Petruța Gromucz - nov. 16, 2021
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a anunțat semnarea a 25 de noi ...
POR finanțare dezvoltare contracte de finanțare

POIM: Finanțare în valoare de 18 milioane de lei pentru Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș”

Petruța Gromucz - nov. 15, 2021
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis în acest weekend semnarea a 37 noi ...
Baia Mare finanțare Spitalul Județean ,,Dr. Constantin Opriș” MIPE

Au fost aprobate primele documente pentru demararea PNRR. România va beneficia de prefinanțarea de 3,8 miliarde de euro până la finalul anului

Petruța Gromucz - nov. 12, 2021
Guvernul a adoptat în 10 noiembrie 2021, două memorandumuri prin carea mandatat Ministerul ...
PNRR România memorandum Guvern

Expoziție itinerantă ,,Din zestrea Maramureșului”, la Craiova

Petruța Gromucz - nov. 11, 2021
Vineri, 12 noiembrie 2021, ora 11:00, Consiliul Județean Maramureș prin Muzeul Județean de ...
expoziție Maramureș tradiție muzeu

Au fost semnate noi contracte de finanțare pentru achiziția de echipamente medicale și de protecție destinate elevilor și personalului medical

Petruța Gromucz - nov. 10, 2021
Autoritatea de Management pentru POIM 2014-2020 a asigurat semnarea a 3 noi contracte de ...
contracte de finanțare finanțare management echipamente de protecție

O nouă rundă pentru Rabla pentru Electrocasnice și lansarea a 3 noi programe: instalarea de panouri fotovoltaice și staţii de încărcare pentru maşinile electrice și un program dedicat construcției pistelor de biciclete

Petruța Gromucz - nov. 8, 2021
Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, a anunțat la la sfârșitul săptămânii ...
Rabla electrocasnice sesiune nouă fonduri

Un nou liberal demisionează din grupul parlamentar al PNL acuzând „distrugerea PNL de către cei care au confiscat partidul”

Daiana Toma-Cioran - oct. 29, 2021
După ce fostul președinte PNL, Ludovic Orban, și-a anunțat demisia din grupul parlamentar PNL și ...
politică Partidul Național Liberal PNL demisii

S-a redeschis Centrul de vaccinare de la Caspev Baia Mare. Unde se mai pot vaccina băimărenii?

Daiana Toma-Cioran - oct. 29, 2021
Centrul de vaccinare de la Caspev (strada Săsarului numărul 3) s-a redeschis, aici, băimărenii ...
Baia Mare Maramureș Cătălin Cherecheș Centre de vaccinare

PNRR, aprobat de Consiliul UE! România urmează să primească o prefinanțare de 3,8 miliarde de euro

Petruța Gromucz - oct. 29, 2021
Miniștrii economiei și finanțelor au anunțat ieri, 28 octombrie 2021, aprobarea evaluării ...
PNRR Consiliul UE prefinanțare plan național