marți, 13 aprilie
Întreprinzătorii în impas! Fondurile europene pentru 2021-2027, greu de accesat. Cu o lună inainte de noul an, Guvernul nu știe care sunt programele finanțate
De Petruța Gromucz - marți, 24 noiembrie în categoria Economic
63

Distribuie pe rețelele de socializare

Firmele private românești, inclusiv start-upurile vor avea la dispoziție 3 miliarde de euro din fondurile 2021-2027. Vor putea accesa direct din fondurile de coeziune puse la dispoziție pentru următorii ani. Vor fi create și 4 linii de finanțare a start-upurilor, în mediul rural și în cel urban. Fondurile vor avea o valoare totală de 30,07 miliarde de euro, în timp ce pentru perioada 2014-2020 au fost alocați pentru România doar 1,5 miliarde de euro. Valoarea totală a fondurilor europene structurale și a investițiilor din țara noastră a fost de 22,5 miliarde de euro în perioada 2014-2020. Totuși, chiar dacă valoarea fondurilor din perioada de programare curentă a fost mai mică decât cea care urmează să fie implementată, 17.000 de firme au beneficiat de fonduri europene structurale și de investiții pentru inițiative antreprenoriale. Au fost depuse proiecte cu o valoare dublă în perioada 2014-2020, respectiv de 3 miliarde de euro.

Marcel Boloș a avertizat însă că fondurile vor fi mai greu de accesat decât în trecut, deoarece România se îndreaptă spre digitalizare, provocările vor fi mai mari, iar antreprenorii români vor trebui să facă față.

„Dacă până acum ne puteam gândi la inițiative antreprenoriale care duceau spre activitățile curente ale firmelor, din următoarea perioadă de programare trebuie să gândim alt tip de inițiative antreprenoriale, care au la bază cercetarea, transferul tehnologic, producția inteligentă. Acestea ar fi cuvintele de ordine pe care le promovează Uniunea Europeană în momentul de față. Discutăm de o dublare a acestor fonduri și de canalizarea acestor tipuri de investiții în zonele care țin de tehnologiile de vârf”, a spus ministrul Marcel Boloș.

Acesta a declarat că perioada care urmează nu va fi una simplă, deoarece România trebuie să se adapteze cerințelor UE și mai ales unui viitor tehnologic: „Sună extrem de pretențios să ne gândim la nanotehnologii, biotehnologii, alte domenii de vârf ale tehnici, dar cred că așezarea pe acest drum al tehnologiilor de vârf va face diferența între România actuală și România următorilor 10 ani”.

Pentru planul 2021-2027, există fonduri pentru startup-uri și firme mijlocii și mici, adică pentru IMM-uri. Există două obiective pe politică majore, respectiv Fondurile pentru startup-uri în 4 apeluri și Banii pentru IMM-uri, startup-uri și scale-up pe tehnologie. 

Primul obiectiv este concretizat prin 4 linii de finanțare pentru „Încurajarea antreprenoriatului”: StartUp Student, StartUp Diaspora, StartUp Rural și StartUp Restart.

Prima linie, respectiv SartUp Student , oferă finanțări de până la 100.000 de euro pentru studenții antreprenori. Se preconizează creearea a peste 900 de afaceri și aproximativ 5.000 de locuri de muncă.  Banii pot fi accesați de ONG-uri, universități și camere de comerț.  Ce-a de-a doua linie, respectiv StartUp Dispora oferă finanțare de până la 40.000 de euro românilor care s-au întors din străinătate pentru a-și deschide afaceri în România. 

Obiectivul va fi însoțitt și de bani europeni pentru alte proiecte precum instrumentele financiare, adică creditele de lucru necesare afacerilor noi, un program pilot în Valea Jiului prin care persoanele disponibilizate care nu vor să devină antreprenori se pot recalifica, și o activitate privind calificarea angajaților prin procese de învățare.

Cel de-al doilea obiectiv este Obiectivul de politică 1: bani pentru IMM-uri, startup-uri și scale-up pe tehnologie, „O Europă mai inteligentă”. Valoarea finanțării este de 6 miliarde de euro, adică 35% din toți banii țării din Fondul European de Dezvoltare Regională-FEDR. Beneficiarii de stat vor fi cei care vor intra în posesia majoritare a sumei. Acești bani vor fi alocați pentru investițiile în noi tehnologii precum inteligența artificială, în investiții pentru IMM-uri care să conducă spre digitalizarea proceselor de producție, în internaționalizare și în investiții pentru clustere în vederea integrării lor în lanțurile de valori europene. Toate acestea investiții sunt pentru consolidarea competitivității economiei românești. 

La capitolul de creare a firmelor noi și a creșterii ratei de supraviețuire a acestora, se acordă finanțări pentru credite, fonduri de investiții care acordă finanțări în schimbul unor părți sociale sau garanții publice și credite bancare în condiții avantajoase. 

Tot în scopul digitalizării României, statul român propane înființarea unui Institut de Inteligență Artificială pentru domeniile IT, robotică și automatizări industriale și a unui Institut pentru Tehnologiile Viitorului precum nanotehnologiile, fotonica sau microelectronica.

Banii vor fi atrași prin două tipuri de programe operaționale, respectiv cele 8 programe Operaționale Regionale și Programul Operațional Creștere inteligentă și digitalizare. 

Guvernul dorește să delimiteze Programul Operațional Regional în 8 POR-uri de sine stătătoare. Fiecare din cele 8 ar urma să fie clasat pe câte o regiune de dezvoltare și să aibă câte o autoritate de management. În prezent, POR este gestionat de Ministerul Lucrărilor Publice. În cadrul programului vor fi investiți bani pentru digitalizarea serviciilor publice locale precum inovare, parcuri smart sau robotică. Actualul Guvern nu are încă scopurile clar definite, are finanțările cu care nu știu încă ce vor face. 

Programul Operațional Creștere Inteligentă și digitalizare va avea proiecte de specializare inteligentă la nivel național, prin asociere cu programul UE Horizon care se referă la asigurarea excelenței științifice pentru Europa și este accesat direct de la Comisia Europeană de către beneficiari din Uniunea Europeană și din alte state partenere. Programul va avea și proiecte de internaționalizare, instrumente financiare pentru finanțarea firmelor, robotică, nanotehnologii sau infrastructură de cercetare, dezvoltare și inovare.

                                                                                         

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

POR: S-a lansat un nou apel pentru întreprinderile sociale de inserție din cadrul strategiilor de dezvoltare locală. Proiectele pot fi depuse astăzi și mâine

Petruța Gromucz - apr. 13, 2021
Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 a publicat ...
proiecte finanțare fonduri economie

Au început înscrierile pentru Programul IMM Leasing Echipamente și Utilaje 2021

Petruța Gromucz - apr. 13, 2021
Programul IMM Leasing Echipamente și Utilaje 2021 urmează să fie deschis. Conform Fondului ...
economie finanțare IMM echipamente și utilaje

Dan Barna, despre Ministrul Voiculescu: „Nu e un diamant pentru managementul Sănătății, dar e cea mai bună opțiune pe care o avem acum”

Daiana Toma-Cioran - apr. 13, 2021
Vicepremierul Dan Barna a declarat ieri, într-un interviu la Hotnews, că în Coaliție s-a decis ...
USR PLUS Dan Barna Vicepremier Vlad Voiculescu

Maramureșenii se pot vaccina cu AstraZeneca fără să se programeze. Unde pot fi administrate dozele?

Petruța Gromucz - apr. 13, 2021
Având în vedere instrucțiunea Comitetului Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare ...
vaccin AstraZeneca pandemie coronavirus

Pentru copiii mai mici de 3 ani nu se plăteşte întreţinere. Legea asociaţiilor de proprietari a fost modificată în Senat

Daiana Toma-Cioran - apr. 13, 2021
Senatul a adoptat, ieri, în plen, o propunerea pentru modificarea Legii privind funcţionarea ...
Senat întreținere legea asociațiilor de propietari

Marcel Ciolacu a anunțat o nouă moțiune simplă împotriva Ministrului Sănătății: „Voiculescu e gol și în suflet și în cap”. USR PLUS se teme că moțiunea PSD împotriva Ministrului Voiculescu ar putea trece

Daiana Toma-Cioran - apr. 13, 2021
Marcel Ciolacu, liderul PSD, a anunțat că partidul va depune o moțiune simplă împotriva ...
Putere Opoziție Coaliția de guvernare PNL

Oamenii își pierd viața în spitalele românești. Florin Cîțu, despre tragedia de la Victor Babeș: „Nu putem garanta că nu se vor mai întâmpla astfel de tragedii, dar sperăm să nu se mai întâmple.”

Petruța Gromucz - apr. 13, 2021
O nouă tragedie își pune amprenta pe spitalele românești. De data aceasta, trei pacienți ...
tragedie spitale românești sistem medical ATI

Exponatul săptămânii la Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
EXPONATUL SĂPTĂMÂNII-Scheelit, cuarțScheelitul (CaWO₄) – mineral asociat wolframitului ...
cultură exponatul săptămânii Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare istorie

56.988 de români s-au vaccinat până în prezent, iar 12.145 au avut reacții adverse

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Potrivit datelor puse la dispoziție de Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicaţia ...
România vaccin pandemie coronavirus

Deputatul Alexandru Rafila, despre obiectivul premierului Florin Cîțu: „1 august este o dată bună pentru vacanțe, nu pentru atingerea țintei de 10 milioane de vaccinați”

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Alexandru Rafila a vorbit la Digi24 despre obiectivul premierului Cîțu de a avea 10 milioane de ...
Alexandru Rafila Deputat PSD rOMÂNIA 2021

Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne: „Când te îmbolnăvești în România trebuie să ai încredere în Dumnezeu și în sistemul medical”

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode,  a declarat în această dimineață că atunci când ...
Lucian Bode Ministrul Afacerilor Interne România 2021

Maramureșul, al treilea județ pe lista zonelor verzi din România

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Grupul de Comunicare Strategică a informat ieri că un număr de 14 județe se află în zona roșie, ...
coronavirus rată de incidență zone verzi Maramureș

Tensiuni în Coliția de guvernare. Război în declarații între premierul Cîțu și Ministrul Sănătății Voiculescu. Liberalii îl vor demis pe Voiculescu, USR PLUS amenință cu demiterea Guvernului

Daiana Toma-Cioran - apr. 12, 2021
Cresc tensiunile din Coaliția de Guvernare și sunt tot mai evidente. Potrivit unor informatii ...
premier prim-ministru Florin Cîțu Ministrul Sănătății

Florin Cîțu, despre vaccinarea anti-Covid-19: „ Îi încurajez pe toți românii să se înregistreze în portalul RoVaccinare și să se vaccineze”

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Prim-ministrul Florin Cîțu a transmis că România va ajunge la o capacitate de vaccinare de ...
vaccin pandemie coronavirus campanie de vaccinare

Coronavirus: situația îmbolnăvirilor SARS-CoV-2 din ultima săptămână în județul Maramureș. Numărul de îmbolnăviri a scăzut față de săptămâna trecută

Petruța Gromucz - apr. 12, 2021
Conform Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, în ultima săptămână, în ...
Coronavirus pandemie actualizare Maramureș

O nouă tranșă de vaccin Pfizer BioNTech sosește mâine în țară

Petruța Gromucz - apr. 11, 2021
Mâine, 12 aprilie, sosește în România o nouă tranșă de vaccin de la Pfizer BioNTech care constă ...
vaccin Pfizer tranșă România

47 de grădinițe din Maramureș, deschise în vacanță. Preșcolarii pot participa fizic la activități educaționale

Petruța Gromucz - apr. 11, 2021
Conform prevederilor Ordinului ministrului educației, nr. 3558/29.01.2021, pentru modificarea și ...
educație grădinițe copii activități

Un nou posibil efect advers al vaccinului AstraZeneca, investigat de Agenția Europeană a Medicamentului. Au apărut reacții adverse severe și în cazul vaccinului Johnson&Johnson

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
 Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că face investigații în cazul unei ...
sănătate vaccin pandemie coronavirus

Decizie: Curtea de Apel Cluj îl obligă pe primarul Cătălin Cherecheș să dea la Stat aproape 2,7 milioane de lei, sumă cu caracter nejustificat

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
Curtea de Apel Cluj a admis sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul aceleași ...
Cherecheș dosar DNA Curtea de apel Cluj avere

Situația vaccinărilor în Maramureș. O echipă mobilă se deplasează pe teren pentru vaccinarea persoanelor imobilizate/nedeplasabile

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
Până la data de 08.04.2021, în județul Maramureș au fost vaccinate 97.490 persoane. Cu prima ...
vaccinare pandemie Maramureș doze de vaccin