Deputații și Senatorii USR și-au depus azi demisiile din funcție pentru a nu beneficia de pensia specială. Președintele USR, Dan Barna, a spus că timp de patru ani USR a solicitat în Parlament eliminarea acestor pensii, atât pentru parlamentari, cât și pentru primari.
„Timp de 4 ani, USR a solicitat în Parlamentul României eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Le-am cerut şi pentru aleşii locali. Timp de 4 ani, proiectul PLX 282/2017, unul din primele proiecte ale USR din Parlament, care viza eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, a fost blocat şi ţinut în sertarele Parlamentului, în sertarele Camerei Deputaţilor, tocmai pentru că vechea clasă politică nu-şi dorea cu niciun chip ca acest deziderat de morală pentru societate să se realizeze. În această dimineaţă, grupurile reunite ale USR din Senat şi Camera Deputaţilor au decis cu unanimitatea colegilor prezenţi să ne înaintăm demisiile începând cu ultima zi a actualei legislaturi, tocmai pentru a arăta foarte clar că ceea ce USR susţine şi ceea ce USR promite şi propune României este urmat şi de fapte concrete", a spus Dan Barna.
Parlamentarii USR au decis în unanimitate nu doar că nu vor beneficia de pensii speciale din acest mandat, dar este un obiectiv și o condiție și pentru următoarea guvernare și participare a USR Plus la guvernare, abrogarea prevederilor privind pensile speciale.
„Este un angajament de guvernare pe care îl vom respecta şi pe care îl vom pune pe masa oricărei negocieri privind o viitoare guvernare. Este un mesaj foarte clar, pentru că am văzut, după anunţul de ieri al USR privind această decizie (....) o efervescenţă la vechile partide legată de acest subiect. E foarte bine, dar timp de 4 ani ar fi putut să constituie acea majoritate de care era nevoie pentru ca pensiile speciale să fie abrogate. Nu avem niciun fel de dubiu că această temă solicitată de români în toate campaniile trebuie să devină realitate", a mai spus președintele USR, Dan Barna.
Liderul USR a adăugat că, în urmă cu o săptămână şi jumătate, "a avut din nou dovada ipocriziei şi limbajului dublu" în privinţa iniţiativei "Fără penali în funcţii publice", când, la votul din Senat, "vechea clasă politică - şi PSD şi PNL alături - au boicotat decizia care ar fi trimis iniţiativa la referendum pe 6 decembrie, odată cu alegerile parlamentare".
„Astăzi este un moment similar. Am văzut şi pe domnul Ciolacu şi pe liderii PNL spunând că susţin eliminarea pensiilor speciale. Excelent! Este un moment perfect să dovedească că retorica parlamentară poate fi urmată de fapte reale. Domnule Ciolacu, domnilor lideri ai PNL, haideţi să facem astăzi - am şi solicitat colegi, au depus deja cererea la preşedinţii Camerei şi Senatului - un Birou permanent reunit, mâine să avem un plen comun şi să adoptăm legea privind eliminarea pensiilor speciale. Mâine (...) abrogăm regulamentul privind pensiile speciale, astfel încât să puteţi cu adevărat să va urmaţi declaraţiile şi de fapte concrete. (...) Cer acelaşi lucru şi de la celelalte partide", a declarat Dan Barna.
Cererile de demisie ale deputaţilor şi senatorilor USR devin efective începând cu data de 18 decembrie.
PSD ia exemplul USR și anunță demisii
Președintele PSD, Marcel Ciolacu și liderul Deputaților social-democrați, Alfred Simonis, au anunțat că vor demisiona din Parlament în ultima zi de mandat pentru a nu beneficia de pensia specială.
„Voi demisiona din Parlament în ultima zi de mandat pentru a nu beneficia de pensie specială. La fel am făcut şi acum patru ani, la fel voi face şi acum. Legea spune că pensiile speciale se acordă doar pentru cei care au cel puţin un mandat întreg de parlamentar. În mandatul meu, PSD a asumat o direcţie clară în ceea ce priveşte această nedreptate crasă la adresa milioanelor de pensionari care au pensii pe baza contributivităţii. Am iniţiat şi am votat legea prin care toate pensiile speciale care depăşesc 7.000 de lei sunt impozitate cu 85%. Nu este suficient, dar este singura variantă constituţională în acest moment. Îmi doresc să reuşim ca împreună să îi dăm jos pe toţi cei care s-au cocoţat pe Everestul financiar al pensiilor speciale. O bună ocazie a fost ratată din nou de Guvernul Orban în acest an, când a refuzat să dea o ordonanţă de urgenţă pentru eliminarea pensiilor speciale, act normativ care s-ar fi aplicat imediat. Câteva miliarde bune de lei economisite astfel ar fi fost mult mai utile la Sănătate în lupta cu pandemia sau pentru a pregăti şcolile pentru ca elevi să-şi poată continua procesul educaţional", a scris Marcel Ciolacu, pe pagina sa de Facebook.
„Nu vreau pensie specială! Pensia trebuie să fie rezultatul contributivităţii, nu al vreunei funcţii. De aceea, îmi voi da demisia din Parlament în ultima zi de mandat, pentru a nu beneficia vreodată de pensie specială! Conform legii, pensiile speciale se acordă doar dacă parlamentarii au cel puţin un mandat întreg. Nu am de gând să încasez bani care nu mi se cuvin. Ca tânăr politician, cred că a venit timpul să impunem o altă mentalitate în politică. Iar corectitudinea şi cinstea în faţa oamenilor sunt principii care nu pot fi negociate", a spus Alfred Simonis, într-o postare pe Facebook.
Și fostul Ministru al Transporturilor, deputatul PSD, Răzvan Cuc, anunță că va demisiona în ultima zi de mandat pentru a renunța la pensia specială.
„Toţi suntem egali! Nu vreau pensie specială! Spunem 'STOP' privilegiaţilor sistemului de pensii! Pentru un stat sănătos există un singur principiu corect: cât contribui, atât primeşti la pensie! Voi demisiona din Parlament în ultima zi de mandat, pentru a nu beneficia de pensie specială. Beneficiarii pensiilor speciale sunt doar parlamentarii care au cel puţin un mandat întreg. Nu am nevoie de astfel de privilegii, nu vreau să beneficiez de pensie specială! Susţin impozitarea pensiilor speciale, singura variantă constituţională pentru a stopa aceste beneficii care nu fac altceva decât să producă inechităţi în sistemul de pensii. Sunt curios dacă şi colegii mei din Parlament - Mugur Cozmanciuc (PNL), Laurenţiu Leoreanu (PNL), Eugen Ţapu Nazare (PNL) şi Iulian Bulai (USR) îşi asumă o astfel de decizie. Sau ne demonstrează încă o dată că sunt susţinători ai pensiilor speciale", a afirmat Răzvan Cuc.
Marius Budăi (PSD) a anunțat că își va da demisia în ultima zi de mandat, astfel întrunește condiția legală pentru acordarea pensiei speciale.
„Refuz pensia specială de parlamentar. Îmi voi da demisia în ultima zi de mandat, astfel încât să nu întrunesc condiţia legală pentru acordarea pensiei speciale. Cum m-aş putea uita în ochii părinţilor şi bunicilor noştri dacă aş primi o astfel de pensie specială? Ca deputat am votat în Parlament toate iniţiativele legislative prin care se anulau, se tăiau sau se supraimpozitau pensiile speciale. Mereu a apărut un obstacol, un blocaj", a scris Marius Budăi, pe Facebook.
Toate aceste declarații nu s-au concretizat încă. Noi cetățenii avem nevoie de fapte, nu doar vorbe.
Ludovic Orban: „Demagogia cu demisia înainte de terminarea mandatului că nu mai primești pensie specială, o minciună sfruntată”
După declarațiile celor din PSD și USR, președinte PNL, Ludovic Orban, a spus că acest demers al parlamentarilor este unul demagogic, spunând că acest lucru este „praf de aruncat în ochii alegătorilor”.
„Demagogia asta cu demisia înainte de terminarea mandatului că nu mai primeşti pensie specială este pur şi simplu o minciună sfruntată. (...) Este praf aruncat în ochii alegătorilor şi, din păcate, nu doar preşedintele PSD şi alţi lideri PSD cochetează cu astfel de poziţii demagogice în plină campanie electorală. Sunt şocat literalmente de lipsa totală de respect a PSD faţă de români, faţă de oameni", a declarat Ludovic Orban, într-o intervenţie telefonică la Realitatea Plus.
El a spus că nu ar fi crezut că PSD poate fi capabil „de o asemenea demagogie mincinoasă".
Nici Florin Roman (PNL) nu a trecut cu vederea declarațiile PSD-iștilor, spunând că este „o cacealma”
„PNL nu acceptă acest privilegiu pentru parlamentari, acela al pensiilor speciale, PNL fiind adeptul constant al pensiilor plătite în baza contribuţiilor. Din punctul de vedere al PNL, singura soluţie pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor o reprezintă abrogarea articolului 11 din Statutul senatorilor şi deputaţilor şi nu există o altă soluţie care să rezolve pe deplin întreaga problemă. Astăzi, am depus la primele ore ale dimineţii o solicitare de convocare a Birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului (...) pentru ora 10,00. Aşteptăm ca Birourile permanente să trimită la Comisia de statut proiectul de lege al PNL, care este blocat din luna iunie de către Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, pentru a fi dezbătut şi votat astăzi în plen", a declarat Florin Roman, într-o conferinţă de presă.
El a amintit că acest proiect a fost depus de PNL la Parlament la începutul acestui an, dar „a fost blocat" de Marcel Ciolacu şi de PSD în Biroul permanent.
Acum când apele nu sunt tocmai limpezi, PMP cere dezbaterea legii privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor și primarilor.
„PMP azi va depune din nou o solicitare prin care cere convocarea BPR şi aducerea în plen a legii prin care cerem eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari şi primari. Aceasta este soluţia, eliminarea, pentru că demisia şi-a dat-o şi Dragnea şi mulţi alţii, dar pensiile au rămas", a scris Eugen Tomac, pe pagina de Facebook.
Sursa Foto: G4Media.ro