În contextul actual creat de pandemie, toate țările au pierdut forța de muncă și au înregistrat o creștere majoră a ratei șomajului. Comisia Europeană a alocat în cadrul inițiativei SURE suma de 14 miliarde de euro, sub formă de împrumuturi acordate în condiții avantajoase, care le va permite statelor să facă creșteri bruște ale cheltuielilor publice efectuate în vederea menținerii locurilor de muncă.
Inițiativa SURE își propune să îi ajute pe lucrători să își păstreze veniturile șă să sprijine întreprinderile să rămână cu activitate constantă. Sprijinul financiar va contribui la acoperirea costurilor legate de șomajul tehnic sau a altor măsuri adoptate pentru piața muncii, în contextul actual al pandemiei. SURE poate oferi sprijin financiar de până la 100 de miliarde de euro, iar până în prezent 18 state membre ar putea primi 90,3 miliarde de euro.
Pâna acum, au fost deja efectuate două tranșe, prima la sfârșitul lunii octombrie, iar ce-a de-a doua la data de 17 noiembrie.
În cadrul primei tranșe, la sfârșitul lunii octombrie, Italia, Spania și Polonia au primit un total de 17 miliarde de euro. Cea de-a doua tranșă acordă sprijin financiar sub forma miliardelor de euro pentru 3 dintre cele nouă țări. Grecia va primi 2 miliarde de Euro, Italia 6,5 miliarde și Spania alte 4 miliarde de Euro. Alte 6 țări vor primi fonduri de milioane de euro, mai exact 510 milioane de Euro va primi Croația, 250 de milioane de Euro Cipru, 120 de milioane Letonia, 300 de milioane de Euro Lituania, 120 de milioane Malta, iar Slovenia va primi 200 de milioane de Euro.
După ce vor fi alocate toate sumele din cadrul celei de-a doua tranșe, în cadrul instrumentului SURE, cele 9 țări vor primi fonduri astfel: Croația va primi 1 miliard de Euro, Cipru ‒ 479 de milioane Euro, Grecia ‒ 2,7 miliarde Euro, Italia ‒ 27,4 miliarde Euro, Letonia ‒ 192 de milioane Euro, Lituania ‒ 602 milioane Euro, Malta ‒ 244 de milioane Euro, Slovenia ‒ 1,1 miliarde Euro, iar Spania ‒ 21,3 miliarde Euro.
Sprijinul financiar din ce-a de-a doua tranșă, respectiv din 17 noiembrie, survine în urma celei de a doua emisiuni de obligațiuni cu impact social în cadrul Instrumentului SURE al UE, care a atras un foarte puternic interes din partea investitorilor.
„A doua emisiune de obligațiuni în cadrul SURE a avut din nou un succes răsunător și sunt bucuros că le-a permis cetățenilor din mai multe state membre să beneficieze de sprijinul de care au atâta nevoie în perioade de criză.”, declară Comisarul Johannes Hahn, responsabil cu bugetul și administrația.
Cu toate că și țara noastră a fost și este încă puternic afectată de pandemia de Coronavirus, mulți angajați fiind acum șomeri, România nu se află încă printre statele membre din primele două tranșe care beneficiază de ajutorul oferit pentru protejarea persoanelor încadrate în muncă și a locurilor de muncă.