luni, 21 iunie
Remember-22 noiembrie
De Mihai Popan - duminică, 22 noiembrie în categoria Cultură
86

Distribuie pe rețelele de socializare

1695 - Moare compozitorul Henry Purcell, întemeietorul operei naţionale engleze: “Dido and Aeneas”.

1710 – Se naște compozitorul german Wilhelm Friedemann Bach, fiul compozitorului Johann Sebastian Bach.

1806 - Rusia declară război Imperiului Otoman, izbucnind astfel noul Război ruso-turc, desfășurat în întregime pe teritoriul ţărilor române, care se încheie prin Pacea de la București-28 mai 1812. În urma acestuia, Basarabia, teritoriu apartinând Principatului Moldova, intra în componența Rusiei.

1850 - Domnul Barbu Ştirbei al Munteniei dă un ofis prin care se interzicea ca familiile de ţigani să fie despărţite prin donaţie sau vânzare. Prin acelaşi ofis se interziceau vînzările de ţigani între particulari.

1850 – Este finalizată amenajarea grădinii Cişmigiu din Bucureşti, ale carei lucrări începuseră din 1837.

1852 – Se naște politicianul francez Paul Henri d’Estournelles de Constant, scriitor, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1909.

1858 - Este fondat orasul Denver, Colorado.

1861 -, Poarta Otomană emană “Firmanul de organizare administrativă a Moldovei și Valahiei”, în urma consensului stabilit la Conferința reprezentanților Porții Otomane și ai Puterilor garante. Prin aceasta se admitea unirea administrativă și politică a Principatelor.

1869 – Se deschid cursurile Facultății de Medicină din București. Primul decan a fost medicul chirurg Nicolae Turnescu.

1869 – Se naște născut prozatorul, dramaturgul şi criticul literar francez André Gide. Romanul “Falsificatorii de bani” a avut o contribuţie majoră la înnoirea formulei romanului în secolul XX. Pentru acest roman i s-a decernat Premiul Nobel pentru Literatură în 1947.

1877 – Se naște poetul maghiar Ady Endre.

1880 - Principele Carol I primeşte acordul scris din partea familiei în privința succesiunii la tronul României, reglementată prin Constituţie. 

1890 – Se naște Charles de Gaulle, preşedinte al Franţei. 

1901 - Moare Vasile Urechia-Alexandrescu, istoric, scriitor și politician român, membru fondator al Societății Academice Române.

 1906 – Se aprobă utilizarea mesajelor SOS în caz de pericol, la Convenţia Internaţională de Radio şi telegrafie de la Berlin.

1916 - Moare scriitorul Jack London (John Griffith Chaney), cunoscut pentru romanele “Colţ Alb” – 1906, “Călcîiul de fier”, “Martin Eden”.

1918 - Adunarea populară din Sighetu Marmaţiei. Are loc adunarea naţională a românilor maramureşeni, în cadrul căruia s-a ales Sfatul Naţional şi s-a hotărât trimiterea delegaţiilor la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918.

1923 – Se naște regizorul Arthur Hiller, realizator al filmului “Love Story”, în 1970, după un best-seller de Eric Segal. Filmul s–a bucurat de un mare succes de public.

 1924 – Se naște actriţa americana Geraldine Page :filmele “Vară şi fum”, “Dulcea pasăre a tinereţii”.

 1931 - Se deschide pentru public Muzeul de Istorie al Bucureștiului, în Casa Moruzi din Calea Victoriei nr.117

1939 – Moare actrița română de teatru Aghata Bârsescu. A fost prima actriţă româncă prezentă pe scenele teatrelor din Viena, apoi din America. A avut roluri în piesele: “Medeea”, “Antigona” de Sofocle, “Maria Stuart” de Schiller.

1943 - Președintele american Franklin Roosevelt, premierul britanic Winston Churchill și liderul chinez Chiang Kai-Shek, se întâlnesc la Cairo pentru a pune la punct un plan de înfrangere a Japoniei.

1943 - Libanul își câștigă independența față de Franța.

1956 – Este arestat Paul Goma pentru „agitaţie publică” – tentativă de organizare a unei greve de susţinere a studenţilor arestaţi. A fost condamnat la 2 ani închisoare corecţională. Paul Goma este un scriitor român, stabilit la Paris, militant anticomunist, cunoscut pentru atitudinile naționaliste și antisemite, dar și ca negaționist al Holocaustului.

1956 – Se deschid Jocurile Olimpice de vară din 1956, la Melbourne, Australia. România obține 13 medalii (5 aur, 3 argint, 5 bronz).

1963 – Este asasinat John F. Kennedy, în Dallas, Texas, iar vicepreșdintele Lyndon B. Johnson depune jurămâtul ca nou președinte.

1967 – Se naște campionul german de tenis Boris Becker.

 1968 - The Beatles lansează dublul album The Beatles, cunoscut ca  The White Album.

1972 – Moare fizicianul Horia Hulubei, unul dintre fondatorii învăţământului superior românesc în domeniul fizicii atomice şi nucleare, membru al Academiei Române.

 1984 – Se naște actriţa americană Scarlett Johansson.

1988 - Este elaborat prototipul avionului militar Northop B-2 Spirit. Prototipul B-2 venea să înlocuiască bombardierul strategic american Boeing B-52 Stratofortress, aflat în dotarea United State Air Force (USAF) din 1952.

1989 - O bombă explodează, în Beirut, lângă masina presedintelui libanez Rene Moawad , pe care îl omoară.

1990 - Demisionează premierul Margaret Thacher al Marii Britanii.

2002 - Romfilatelia lansează prima serie de mărci poştale tematice cu holograma dedicată aderării României la NATO. Emisiunea de mărci poştale „România invitată la NATO – Praga 21 Noiembrie 2002” reprezintă o premieră în activitatea de editare a poştei Române, fiind primul timbru cu hologramă din ţara noastră.

22 noiembrie 2004 – 23 ianuarie 2005 -  Are loc “Revoluţia Portocalie” din Ucraina.

Revoluția Portocalie  din Ucraina ( Revoluția Castanilor, datorită arborilor de castan din Kiev) reprezintă o serie de proteste, blocade și greve generale la nivel național în Ucraina, organizate de susținătorii candidatului la președinție Viktor Iușcenko, ca urmare a publicării rezultatelor disputate ale alegerilor prezidențiale din noiembrie 2004.

2005 - Angela Merkel devine prima femeie cancelar al Germaniei.

2006 -Moare criticul şi istoricul literar Lucian Raicu, stabilit în 1988 în Franţa. A fost redactor la Gazeta literară şi România literara, dar şi la Europa Liberă şi Radio France International. A scris “Liviu Rebreanu, o analiză meticuloasă a romanelor”, “Revelaţii dure”, “Scene din romanul literaturii”, “Practica scrisului şi experienţa lecturii”, “Reflecţii asupra spiritului creator”, “Scrisori din Paris”, “Scene, fragmente, reflecţii”, “Journal en miettes cu Eugene Ionesco”, “Critica – formă de viaţă”.

2009 – Are loc primul tur al alegerilor prezidențiale din România și Referendumul pentru trecerea la parlament unicameral și reducerea numărului de parlamentari.

Alegerile prezidențiale din România din anul 2009 au avut loc la expirarea mandatului celui de-al patrulea președinte al țării, Traian Băsescu, care a depus jurământul la data de 20 decembrie 2004 și deținea, potrivit Constituției, un mandat de 5 ani. Acestea au fost primele alegeri prezidențiale din România care au avut loc separat de alegerile legislative, primele alegeri prezidențiale care s-au desfășurat în același timp cu un referendum și primele alegeri prezidențiale din România după aderarea la Uniunea Europeană. Primul tur de scrutin a avut loc pe data de 22 noiembrie, iar turul doi, pe 6 decembrie.

2009 - Cetăţenii României sunt chemaţi să se pronunţe cu privire la trecerea la un parlament unicameral şi la reducerea numărului de parlamentari la maxim 300. Referendumul a fost validat, înregistrându-se o prezenţă la vot de 50,95%. 77,78% dintre alegători au răspuns cu “DA” la întrebarea privind trecerea la un Parlament unicameral şi 22,22% cu “NU”. 88,84% dintre români au răspuns cu “DA” la întrebarea referitoare la reducerea numărului de parlamentari, în timp ce 11,16% au răspuns cu “NU”.

2011 - Moare fiica lui Stalin, Svetlana Allilueva, care a fost al treilea copil și singura fiică a dictatorului sovietic Stalin.. Allilueva a cauzat un scandal internațional în 1967 cand s-a refugiat în SUA.  

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

„Alchool&Drugs”- acțiune a polițiștilor rutieri maramureșeni. Valoarea amenzilor aplicate de polițiști a fost de aproape 10.000 de lei

Daiana Toma-Cioran - iun. 21, 2021
Ieri, 20 iunie, polițiștii rutieri maramureșeni au acționat pe raza întregului județ, pentru ...
Poliția Română Poliția Rutieră Maramureș Baia Mare

Premierul Florin Cîțu: „Am convins o Românie să fiu prim-ministru, cred că e mai simplu să conving niște colegi să mă susțină la șefia PNL”

Daiana Toma-Cioran - iun. 18, 2021
Prim-ministrul Florin Cîțu a mers în județul Alba, unde a avut o întâlnire cu liberalii din ...
Congres Partidul Național Liberal PNL premier

Partidul Social Democrat a sesizat la CCR revocarea Avocatului Poporului: „Se încalcă principiul legalităţii şi durata mandatului”

Daiana Toma-Cioran - iun. 18, 2021
Hotărârea Parlamentului nr. 36/2021 pentru revocarea Avocatului Poporului este ...
PSD Partidul Social Democrat Avocatul Poporului CCR

Prim-ministrul Florin Cîțu: „Obiectivul meu nu este de a vaccina cât mai multe persoane, ci de a depăși pandemia. Iar pandemia o depășim prin vaccinare”

Daiana Toma-Cioran - iun. 18, 2021
Premeirul Florin Cîțu a fost întrebat despre campania de vaccinare și despre ratarea țintelor pe ...
Premier prim-ministru Guvern România

Expoziția „Identitate românească – portul popular din Maramureș” va fi vernisată la Suceava

Daiana Toma-Cioran - iun. 18, 2021
Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, în parteneriat cu Consiliul Județean ...
cultură eveniment expoziție CJMM

Consiliul Județean Maramureș susține înscrierea Țării Maramureșului ca Peisaj Cultural Tradițional UNESCO

Daiana Toma-Cioran - iun. 17, 2021
În luna martie a acestui an, Asociația La Blouse Roumaine, alături de publicistul Teofil ...
Consiliul Județean Maramureș CJMM Țara Maramureșului

Renate Weber a fost revocată de Parlament din funcția de Avocat al Poporului

Daiana Toma-Cioran - iun. 17, 2021
Ieri, Renate Weber a fost revocată de Parlament  din funcția de Avocat al Poporului. Au ...
Colaiție guvernare PNL USR PLUS

Alegerile interne în filiala locală reunită USR PLUS Baia Mare au loc în acest weekend

Daiana Toma-Cioran - iun. 17, 2021
În această sâmbătă, 19 iunie 2021, filiala USR PLUS Baia Mare își va alege organele de ...
USR PLUS Baia Mare vot organe de conducere

Consiliul Județean Maramureș participă la proiectul internațional „Trimarium” - pentru acțiuni educaționale în domeniul istoriei, geografiei și diplomației în Europa Centrală

Daiana Toma-Cioran - iun. 17, 2021
Consiliul Județean Maramureș cooperează cu Fundația Jagiellońska din Republica Polonă pentru ...
Consiliul Județean CJMM 2021 proiect internațional

Ludovic Orban: „De la 1 ianuarie 2022, alocațiile vor crește cu 20%, plus indexarea cu rata inflației.”

Petruța Gromucz - iun. 16, 2021
Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a discutat despre majorarea alocațiilor. Acesta ...
Ludovic Orban alocații alocații de stat copii

Avocatul Poporului noul motiv pentru un scandal pe scena politică românească

Daiana Toma-Cioran - iun. 16, 2021
Rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului au fost respinse de ...
Avocatul Poporului Renate Weber România 2021

Procedura de implementare a schemei pentru sectorul HoReCa a fost publicată în Monitorul Oficial

Petruța Gromucz - iun. 16, 2021
Ieri, 14 iunie 2021, a fost publicată în Monitorul Oficial (Partea I, nr. 594bis) Procedura de ...
economie Monitorul Oficial procedură de implementare horeca

Moțiunea simplă depusă de PSD împotriva ministrului Cristian Ghinea a fost respinsă. Marcel Ciolacu acuză fraudarea votului: „Moțiunea a trecut”

Daiana Toma-Cioran - iun. 16, 2021
Moţiunea simplă iniţiată de PSD împotriva ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, ...
moțiune simplă Ministrul Ghinea USR PLUS Putere

Deputatul PNL Călin Bota: „PSD este groparul proiectelor cu fonduri europene în România”

Daiana Toma-Cioran - iun. 16, 2021
Deputatul PNL Călin Bota a prezentat în plenul Parlamentului punctul de vedere al partidului ...
moțiune de cenzură PNL Ministrul Ghinea Guvernul Cîțu

Consiliul Județean Maramureș anunță alocarea sumei de 200.000 de lei pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor pentru tineri

Petruța Gromucz - iun. 15, 2021
Consiliul Județean Maramureș a anunțat că suma de 200.000 lei a fost alocată în bugetul pentru ...
fonduri nerambursabile sumă Maramureș Consiliul Județean Maramureș

Avocatul Poporului va fi schimbat în septembrie a anunțat Kelemen Hunor

Daiana Toma-Cioran - iun. 15, 2021
Liderul  UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că rapoartele de activitate ale Avocatului ...
UDMR Kelemen Hunor România 2021

Marcel Ciolacu: „Dacă moțiunea de cenzură trece, propunerea PSD de premier e Alexandru Rafila. Poate să fie și un guvern minoritar”

Daiana Toma-Cioran - iun. 15, 2021
PSD are o moțiune în versuri pentru demiterea Guvernului CîțuPSD ...
politică putere opoziție Guvern

Concursul „Iele, Sânziene” este organizat de Consiliul Județean Maramureș

Daiana Toma-Cioran - iun. 15, 2021
În perioada 15-27 iunie, Consiliul Județean Maramureș prin Muzeul Județean de Artă «Centrul ...
cultură Consiliul Județean Maramureș CJMM

2,7 miliarde de lei, alocați în ultimul an pentru dotarea spitalelor din România

Petruța Gromucz - iun. 15, 2021
Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene a anunțat că  în ultimul an a fost alocată ...
spitale fonduri europene bani pentru spitale dotarea spitalelor

Coronavirus: Maramureșul înregistrează tot mai puține cazuri de COVID-19. Rata de incidență are o valoare foarte scăzută

Petruța Gromucz - iun. 15, 2021
Conform Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, în ultima săptămână, în ...
coronavirus pandemie cazuri noi îmbolnăviri