1695 - Moare compozitorul Henry Purcell, întemeietorul operei naţionale engleze: “Dido and Aeneas”.
1710 – Se naște compozitorul german Wilhelm Friedemann Bach, fiul compozitorului Johann Sebastian Bach.
1806 - Rusia declară război Imperiului Otoman, izbucnind astfel noul Război ruso-turc, desfășurat în întregime pe teritoriul ţărilor române, care se încheie prin Pacea de la București-28 mai 1812. În urma acestuia, Basarabia, teritoriu apartinând Principatului Moldova, intra în componența Rusiei.
1850 - Domnul Barbu Ştirbei al Munteniei dă un ofis prin care se interzicea ca familiile de ţigani să fie despărţite prin donaţie sau vânzare. Prin acelaşi ofis se interziceau vînzările de ţigani între particulari.
1850 – Este finalizată amenajarea grădinii Cişmigiu din Bucureşti, ale carei lucrări începuseră din 1837.
1852 – Se naște politicianul francez Paul Henri d’Estournelles de Constant, scriitor, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1909.
1858 - Este fondat orasul Denver, Colorado.
1861 -, Poarta Otomană emană “Firmanul de organizare administrativă a Moldovei și Valahiei”, în urma consensului stabilit la Conferința reprezentanților Porții Otomane și ai Puterilor garante. Prin aceasta se admitea unirea administrativă și politică a Principatelor.
1869 – Se deschid cursurile Facultății de Medicină din București. Primul decan a fost medicul chirurg Nicolae Turnescu.
1869 – Se naște născut prozatorul, dramaturgul şi criticul literar francez André Gide. Romanul “Falsificatorii de bani” a avut o contribuţie majoră la înnoirea formulei romanului în secolul XX. Pentru acest roman i s-a decernat Premiul Nobel pentru Literatură în 1947.
1877 – Se naște poetul maghiar Ady Endre.
1880 - Principele Carol I primeşte acordul scris din partea familiei în privința succesiunii la tronul României, reglementată prin Constituţie.
1890 – Se naște Charles de Gaulle, preşedinte al Franţei.
1901 - Moare Vasile Urechia-Alexandrescu, istoric, scriitor și politician român, membru fondator al Societății Academice Române.
1906 – Se aprobă utilizarea mesajelor SOS în caz de pericol, la Convenţia Internaţională de Radio şi telegrafie de la Berlin.
1916 - Moare scriitorul Jack London (John Griffith Chaney), cunoscut pentru romanele “Colţ Alb” – 1906, “Călcîiul de fier”, “Martin Eden”.
1918 - Adunarea populară din Sighetu Marmaţiei. Are loc adunarea naţională a românilor maramureşeni, în cadrul căruia s-a ales Sfatul Naţional şi s-a hotărât trimiterea delegaţiilor la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918.
1923 – Se naște regizorul Arthur Hiller, realizator al filmului “Love Story”, în 1970, după un best-seller de Eric Segal. Filmul s–a bucurat de un mare succes de public.
1924 – Se naște actriţa americana Geraldine Page :filmele “Vară şi fum”, “Dulcea pasăre a tinereţii”.
1931 - Se deschide pentru public Muzeul de Istorie al Bucureștiului, în Casa Moruzi din Calea Victoriei nr.117
1939 – Moare actrița română de teatru Aghata Bârsescu. A fost prima actriţă româncă prezentă pe scenele teatrelor din Viena, apoi din America. A avut roluri în piesele: “Medeea”, “Antigona” de Sofocle, “Maria Stuart” de Schiller.
1943 - Președintele american Franklin Roosevelt, premierul britanic Winston Churchill și liderul chinez Chiang Kai-Shek, se întâlnesc la Cairo pentru a pune la punct un plan de înfrangere a Japoniei.
1943 - Libanul își câștigă independența față de Franța.
1956 – Este arestat Paul Goma pentru „agitaţie publică” – tentativă de organizare a unei greve de susţinere a studenţilor arestaţi. A fost condamnat la 2 ani închisoare corecţională. Paul Goma este un scriitor român, stabilit la Paris, militant anticomunist, cunoscut pentru atitudinile naționaliste și antisemite, dar și ca negaționist al Holocaustului.
1956 – Se deschid Jocurile Olimpice de vară din 1956, la Melbourne, Australia. România obține 13 medalii (5 aur, 3 argint, 5 bronz).
1963 – Este asasinat John F. Kennedy, în Dallas, Texas, iar vicepreșdintele Lyndon B. Johnson depune jurămâtul ca nou președinte.
1967 – Se naște campionul german de tenis Boris Becker.
1968 - The Beatles lansează dublul album The Beatles, cunoscut ca The White Album.
1972 – Moare fizicianul Horia Hulubei, unul dintre fondatorii învăţământului superior românesc în domeniul fizicii atomice şi nucleare, membru al Academiei Române.
1984 – Se naște actriţa americană Scarlett Johansson.
1988 - Este elaborat prototipul avionului militar Northop B-2 Spirit. Prototipul B-2 venea să înlocuiască bombardierul strategic american Boeing B-52 Stratofortress, aflat în dotarea United State Air Force (USAF) din 1952.
1989 - O bombă explodează, în Beirut, lângă masina presedintelui libanez Rene Moawad , pe care îl omoară.
1990 - Demisionează premierul Margaret Thacher al Marii Britanii.
2002 - Romfilatelia lansează prima serie de mărci poştale tematice cu holograma dedicată aderării României la NATO. Emisiunea de mărci poştale „România invitată la NATO – Praga 21 Noiembrie 2002” reprezintă o premieră în activitatea de editare a poştei Române, fiind primul timbru cu hologramă din ţara noastră.
22 noiembrie 2004 – 23 ianuarie 2005 - Are loc “Revoluţia Portocalie” din Ucraina.
Revoluția Portocalie din Ucraina ( Revoluția Castanilor, datorită arborilor de castan din Kiev) reprezintă o serie de proteste, blocade și greve generale la nivel național în Ucraina, organizate de susținătorii candidatului la președinție Viktor Iușcenko, ca urmare a publicării rezultatelor disputate ale alegerilor prezidențiale din noiembrie 2004.
2005 - Angela Merkel devine prima femeie cancelar al Germaniei.
2006 -Moare criticul şi istoricul literar Lucian Raicu, stabilit în 1988 în Franţa. A fost redactor la Gazeta literară şi România literara, dar şi la Europa Liberă şi Radio France International. A scris “Liviu Rebreanu, o analiză meticuloasă a romanelor”, “Revelaţii dure”, “Scene din romanul literaturii”, “Practica scrisului şi experienţa lecturii”, “Reflecţii asupra spiritului creator”, “Scrisori din Paris”, “Scene, fragmente, reflecţii”, “Journal en miettes cu Eugene Ionesco”, “Critica – formă de viaţă”.
2009 – Are loc primul tur al alegerilor prezidențiale din România și Referendumul pentru trecerea la parlament unicameral și reducerea numărului de parlamentari.
Alegerile prezidențiale din România din anul 2009 au avut loc la expirarea mandatului celui de-al patrulea președinte al țării, Traian Băsescu, care a depus jurământul la data de 20 decembrie 2004 și deținea, potrivit Constituției, un mandat de 5 ani. Acestea au fost primele alegeri prezidențiale din România care au avut loc separat de alegerile legislative, primele alegeri prezidențiale care s-au desfășurat în același timp cu un referendum și primele alegeri prezidențiale din România după aderarea la Uniunea Europeană. Primul tur de scrutin a avut loc pe data de 22 noiembrie, iar turul doi, pe 6 decembrie.
2009 - Cetăţenii României sunt chemaţi să se pronunţe cu privire la trecerea la un parlament unicameral şi la reducerea numărului de parlamentari la maxim 300. Referendumul a fost validat, înregistrându-se o prezenţă la vot de 50,95%. 77,78% dintre alegători au răspuns cu “DA” la întrebarea privind trecerea la un Parlament unicameral şi 22,22% cu “NU”. 88,84% dintre români au răspuns cu “DA” la întrebarea referitoare la reducerea numărului de parlamentari, în timp ce 11,16% au răspuns cu “NU”.
2011 - Moare fiica lui Stalin, Svetlana Allilueva, care a fost al treilea copil și singura fiică a dictatorului sovietic Stalin.. Allilueva a cauzat un scandal internațional în 1967 cand s-a refugiat în SUA.