Plenul Parlamentului a decis în urmă cu câteva săptămâni numirea lui Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ. Florin Iordache a fost numit în funcţie cu 185 de voturi „pentru” şi 43 „contra”.
După numirea în funcția de președinte a Consiliului Legislativ al lui Florin Iordache, USR și PNL au despus contestații la Curtea Constituțională.
Săptămâna aceasta Curtea Constituțioanlă a respins sesizările, motivând astfel: „A respins, ca neîntemeiate, sesizările de neconstituţionalitate a Hotărârii Parlamentului României nr.29/2020 privind numirea domnului Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ, sesizări formulate de liderul Grupului Parlamentar al Partidului Uniunea Salvaţi România din Camera Deputaţilor şi, respectiv, liderul Grupului Parlamentar al Partidului Naţional Liberal din Camera Deputaţilor. A respins, ca neîntemeiată, sesizarea de neconstituţionalitate a Hotărârii Parlamentului României nr.30/2020 privind numirea domnului George Edward Dircă în funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare a Consiliului Legislativ, sesizare formulată de liderul Grupului Parlamentar al Partidului Uniunea Salvaţi România din Camera Deputaţilor”, transmite CCR.
Curtea a reţinut, în esenţă, hotărârile care au fost adoptate cu votul majorităţii parlamentarilor prezenţi (simplă).
„Faţă de criticile de neconstituţionalitate aduse Hotărârii Parlamentului României nr. 29/2020, Curtea a stabilit, în conformitate cu jurisprudenţa sa constată, că nu are competenţa de a verifica îndeplinirea condiţiei subiective referitoare la buna reputaţie profesională, această competenţă exclusivă şi discreţionară revenind autorităţii publice care deţine competenţa de numire în funcţie. Totodată, Curtea a reţinut că procedura de numire a preşedintelui Consiliului Legislativ cunoaşte doar două etape: data adoptării hotărârii de numire şi data depunerii jurământului în faţa preşedinţilor celor două Camere. Prin urmare, orice incompatibilitate a persoanei numite în funcţia menţionată trebuie să înceteze la momentul depunerii jurământului, dată care semnifică preluarea funcţiei şi a atribuţiilor aferente acesteia”, anunţă CCR.
Florin Roman (PNL): „CCR a făcut din nou jocul politic al PSD. PNL va reforma curtea după alegeri”
Florin Roman, liderul deputaților PNL, a criticat dur decizia CCR de a respinge sesizarea PNL și USR în cazul hotărârii Parlamentului privind numirea lui Florin Iordache la conducerea Consiliului Legislativ.
„Curtea Constituţională a făcut, din nou, jocul politic al PSD. CCR şi-a dat aprobarea pentru menţinerea lui Florin Iordache, autorul OUG 13, în fruntea Consiliului Legislativ. CCR a respins sesizarea depusă de PNL împotriva numirii deputatului PSD Florin Iordache la şefia Consiliului Legislativ", a scris Florin Roman, pe pagina sa de Facebook.
Florin Roman spune că PNL a prezentat argumente „solide" referitoare la neconstituţionalitatea hotărârii prin care Parlamentul l-a numit pe Florin Iordache la conducerea Consiliului Legislativ. El mai spune că, după alegerile parlamentare din 6 decembrie, PNL va reforma CCR, astfel încât să nu mai fie posibile astfel de decizii „cu caracter politic".
El a amintit că deputatul PNL Ovidiu Ioan Sitterli a depus un proiect de lege care modifică Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale. Propunerea legislativă prevede că magistraţii CCR pot fi numiţi doar din rândul judecătorilor, iar candidaturile pot fi respinse dacă nu există avizul CSM sau dacă acesta este negativ.