duminică, 11 aprilie
Remember-21 noiembrie
De Mihai Popan - sâmbătă, 21 noiembrie în categoria Cultură
44

Distribuie pe rețelele de socializare

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (în latină Praesentatio Beatae Mariae Virginis) este o sărbătoare celebrată în Biserica Catolică și în Bisericile Ortodoxe la data de 21 noiembrie, închinată Fecioarei Maria. Conform tradiției, Fecioara Maria a fost dusă de părinții săi Ioachim și Ana la Templul evreiesc din Ierusalim când era copilă. Acolo a trăit și slujit ca fecioară în Templu până la logodna ei cu Sfântul Iosif. 

Maria a fost primită solemn de comunitatea templului, condusă de preotul Zaharia, tatăl lui Ioan Botezătorul. A fost condusă în acel loc sfânt pentru a deveni „Sfânta Sfintelor” lui Dumnezeu și templu al Pruncului dumnezeiesc care se va naște din ea. În această sărbătoare, biserica vede ziua în care templul material din Ierusalim încetează a mai fi locuința lui Dumnezeu.

Ziua mondială a filosofiei (ONU)

În fiecare an, Ziua mondială a filosofiei este marcată în cea de-a treia zi de joi a lunii noiembrie. Această inițiativă aparţine Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO). 

Pentru prima dată, Ziua mondială a filosofiei a fost aniversată în premieră la 21 noiembrie 2002, când, în cadrul Conferinţei generale UNESCO, s-a susţinut că: ”filosofia este disciplina care încurajează gândirea critică şi independentă, fiind capabilă să promoveze atât o mai bună înţelegere a lumii înconjurătoare, cât şi toleranţa, acceptarea altor puncte de vedere”.

 Ziua mondială a televiziunii (ONU)

 Ziua mondială a televiziunii (World Television Day) este marcată, anual, la 21 noiembrie, fiind proclamată în 1996 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite. Această zi îşi propune să recunoască influenţa tot mai mare pe care televiziunea o exercită asupra proceselor de luare a deciziilor, prin atragerea atenţiei publice asupra conflictelor, ameninţărilor la adresa păcii şi a securităţii sau a altor aspecte, cum sunt problemele economice şi sociale. Numărul locuinţelor în care există televizoare continuă să crească la nivel mondial și televiziunea rămâne cea mai importantă sursă video.

Ziua mondială a salutului

La 21 noiembrie, în fiecare an, este marcată Ziua mondială a salutului, fiind un prilej ca oamenii să-şi exprime preocuparea pentru pacea mondială. Salutul reprezintă o formă elementară de acţiune interumană, cu rol în realizarea înţelegerii între oamenii de rase, naţionalităţi sau religii diferite.

1555 – Moare savantul german Georgius Agricola, cunoscut ca părinte al mineralogiei.

1615 - Are loc Bătălia de la Tătăreni, în care Alexandru Movilă, sprijinit de nobilii polonezi Mihai Wisniowiecki și Samuel Koreki, îl invinge pe Ștefan Tomșa și se înscăunează domn al Moldovei. 

1694 – Se naște filosoful și scriitorul iluminist francez Voltaire (François Marie Arouet), creator al curentului filosofic “voltairianism” care respingea fanatismul, prejudecăţile, intoleranţa şi a abuzurile de orice fel şi afirma raţiunea umana.

1740 - Începe construirea monumentului Sfânta Treime de la Timişoara, ridicat în amintirea epidemiei de ciumă care a devastat Banatul în anii 1738-1739 și a ucis 1/6 din populatie.

1783 - Jean-François Pilâtre de Rozier și François Laurent d’Arlandes realizează primul zbor din lume într-un balon cu aer cald, la Paris. Zborul a durat 25 de minute, pe o distanța de 9 km, cu altitudinea maximă atinsă de 900 de metri.

1784 - Impăratul Austriei Iosif al II-lea ordonă armatei reprimarea răscoalei țărănești din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan.  

1840 – Se naște prinţesa Victoria a Marii Britanii, fiica reginei Victoria.A fost primul copil al reginei Victoria și prințului Albert, care a primit titlul de Prințesă Regală în 1841.

1854 – Se naște Papa Benedict al XV-lea (Giacomo della Chiesa), un papă al dreptăţii, care a depus eforturi deosebite pentru menţinerea păcii.

1877 - Thomas Edison anunță inventarea fonografului .

1880 – Ca urmare a decesului unicei fiice Maria, domnitorul Carol I al României semnează la Sigmaringen-Germania actul de familie prin care prinţul Ferdinand de Hohenzollern-Sigmaringen, nepot de frate al lui Carol I, devine moştenitor al tronului României.

1887 – Moare scriitorul și folcloristul român Petre Ispirescu, unul dintre cei mai pricepuţi culegători de folclor : “Legende şi basmele românilor. ”. 

1895 – Se naște marele tenor român Traian Grozăvescu.

1896 - Se formează în România un nou guvern liberal prezidat de Petre S.Aurelian.

1916 -  În cadrul Primului Război Mondial, o mină explodează și scufundă HMHS Britannic în Marea Egee, omorând 30 de oameni.

1917 - Are loc şedinţa de deschidere a Sfatului Ţării, un organ reprezentativ al populaţiei din fosta Basarabie ţaristă.

1918 – Se naște preotul Constantin Galeriu, vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, paroh al Bisericii „Sfântul Silvestru” din Bucureşti.

1921 - Are loc Congresul I General al Partidului Ţărănesc, la București,în timpul căruia se aprobă fuziunea cu ţărăniştii din fosta Basarabie ţaristă, uniune realizată la 18 iulie 1921, dar şi proiectul de program de revendicări social-politice şi economice.

 1922 - Rebecca Felton este investită în funcția de prima femeie senator din SUA, fiind reprezentanta statului Georgia. Avea 87 de ani.

1923 – Se naște Î.P.S. Nicolae Corneanu, mitropolit al Banatului, membru de onoare al Academiei Române.

1933 -  În urma demisiei lui Al. Vaida–Voievod, Ion Mihalache devine preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc. Va fi arestat în 1947 şi condamnat la închisoare de comunişti. Moare în 1963, în închisoare.

1944 -  În cadrul celui de Al doilea război mondial, armatele române duc lupte grele în nordul Ungariei pentru cucerirea Munţilor Bukk.

1945 – Se naște actrița americană Goldie Hawn :“Floarea de cactus”, “Toată lumea spune: te iubesc”.

1963 – Se naște actrita americana Nicollette Sheridan.

1985 – Are loc la Geneva, summitul la vârf, în care presdintele american Ronald Reagan si liderul sovietic Mihail Gorbaciov cad de acord ca cele două ţări să accelereze discuțiile pentru abolirea armelor chimice și să încheie un nou angajament față de drepturile omului.

1990 - A fost adoptată „Carta de la Paris pentru o nouă Europă”.

1990 - România aderă la Mişcarea Francofonă.

1999 - Moare Ioan Chirilă, ziarist sportiv si scriitor :„Nadia”, „Lucescu şi dragul său fotbal”.

2000 – Moare atletul ceh Emil Zatopek, supranumit “locomotiva cehă”.

2001 - Moare Ion Cristinoiu, compozitor, orchestrator, dirijor şi instrumentist român, care a compus peste 800 de piese de muzică uşoară, în 35 de ani de carieră, cele mai multe fiind şlagăre, dar si muzică de film şi corală.

2002 - NATO invită Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia şi Slovenia să devină membre.

2006 - Moare preotul si dizidentul român anticomunist  Gheorghe Calciu-Dumitreasa, fost detinut politic.

2012 – Moare actorul român Șerban Ionescu. 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

O nouă tranșă de vaccin Pfizer BioNTech sosește mâine în țară

Petruța Gromucz - apr. 11, 2021
Mâine, 12 aprilie, sosește în România o nouă tranșă de vaccin de la Pfizer BioNTech care constă ...
vaccin Pfizer tranșă România

47 de grădinițe din Maramureș, deschise în vacanță. Preșcolarii pot participa fizic la activități educaționale

Petruța Gromucz - apr. 11, 2021
Conform prevederilor Ordinului ministrului educației, nr. 3558/29.01.2021, pentru modificarea și ...
educație grădinițe copii activități

Un nou posibil efect advers al vaccinului AstraZeneca, investigat de Agenția Europeană a Medicamentului. Au apărut reacții adverse severe și în cazul vaccinului Johnson&Johnson

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
 Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că face investigații în cazul unei ...
sănătate vaccin pandemie coronavirus

Decizie: Curtea de Apel Cluj îl obligă pe primarul Cătălin Cherecheș să dea la Stat aproape 2,7 milioane de lei, sumă cu caracter nejustificat

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
Curtea de Apel Cluj a admis sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul aceleași ...
Cherecheș dosar DNA Curtea de apel Cluj avere

Situația vaccinărilor în Maramureș. O echipă mobilă se deplasează pe teren pentru vaccinarea persoanelor imobilizate/nedeplasabile

Petruța Gromucz - apr. 10, 2021
Până la data de 08.04.2021, în județul Maramureș au fost vaccinate 97.490 persoane. Cu prima ...
vaccinare pandemie Maramureș doze de vaccin

Marcel Ciolacu și Gabriela Firea, vizită în Maramureș

Petruța Gromucz - apr. 9, 2021
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a vizitat Maramureșul pentru două zile, la invitația ...
vizită Maramureș PSD Ciolacu

Ionel Bogdan, despre meniurile pacienților de la Spitalul Județean „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare: „La spital nu vorbim de plating”

Petruța Gromucz - apr. 9, 2021
În cadrul conferinței de presă de astăzi, susținută de președintele Consiliului Județean ...
Spitalul Județean „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare spital Baia Mare hrană

Din luna august va fi implementată cartea de identitate electronică. Ce va conține și cum va funcționa?

Petruța Gromucz - apr. 9, 2021
Octavian Oprea, președintele Autorității pentru Digitalizarea României, a publicat pe una dintre ...
carte de identitate implementare digitalizare România

Starea de alertă a fost prelungită, iar lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată

Petruța Gromucz - apr. 8, 2021
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de astăzi, 08.04.2021 ...
pandemie coronavirus situații de urgență stare de alertă

O nouă tranșă de vaccin Moderna sosește în țară

Petruța Gromucz - apr. 8, 2021
134.400 doze de vaccin Moderna vor ajunge astăzi în țară. Transportul este asigurat de firma ...
Moderna vaccin doze de vaccin imunizare

Decizia de înființare a Comitetului interministerial pentru revenirea României la normalitate la 1 iunie, a fost publicată în Monitorul Oficial

Petruța Gromucz - apr. 8, 2021
Decizia de înființare a Comitetului interministerial pentru revenirea României la normalitate ...
România normalitate pandemie 1 iunie

Executivul a aprobat Planul de Redresare și Reziliență. Urmează negocierile cu Comisia Europeană

Petruța Gromucz - apr. 8, 2021
Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri că Executivul a aprobat memorandumul privind Planul ...
economie redresare și reziliență fonduri Uniunea Europeană

Premierul Florin Cîțu cere mediului privat să se implice în campania de vaccinare: „E nevoie de un efort comun pentru a redeschide economia la 1 iunie”

Daiana Toma-Cioran - apr. 8, 2021
Prim-ministrul României,  Florin Cîțu, a făcut apel la mediul privat pentru implicarea în ...
pandemie coronavirus 2021 România

Ordonanță de Urgență adoptată: 1.500 de lei stimulent pentru părinţii care se întorc la muncă până la vârsta de 6 luni a copilului

Daiana Toma-Cioran - apr. 8, 2021
Părinţii care se întorc la muncă până când copilul împlineşte 6 luni vor primi un stimulent din ...
indemnizație creștere copii 2021 România

Marcel Ciolacu a anunțat o moţiune simplă împotriva Ralucăi Turcan: „Habar nu are nici măcar ce legi a votat”. Raluca Turcan: „Marele lider PSD se dovedește grabnic la vorbă și încet la pricepere”

Daiana Toma-Cioran - apr. 8, 2021
Social-democraţii vor depune moţiune simplă împotriva Ministrului Muncii, Raluca Turcan, a ...
PSD PNL Opoziție Putere

DEKAROOM, un spectacol inedit oferit de Teatrul Municipal Baia Mare

Petruța Gromucz - apr. 8, 2021
Teatrul Municipal Baia Mare pregătește un eveniment inedit. DEKAROOM este un spectacol construit ...
teatru Baia Mare eveniment spectacol

Remember-8 aprilie

Mihai Popan - apr. 7, 2021
Pe data de 8 aprilie este sărbătorită Ziua Internațională a Rromilor, care marchează sărbătoarea ...
Remember Cultură Istorie Date istorice

Maramureșul, fără localități în carantină zonală. Măsurile au fost actualizate

Daiana Toma-Cioran - apr. 7, 2021
Prefectul Vlad-Emanuel Duruș, președintele CJSU a declarat că s-a desfășurat, în sistem online, ...
măsuri Maramureș pandemie carantină zonală

AFCN, sesiunea II/2021: 13 milioane de lei pentru finanțarea propunerilor de proiecte culturale

Petruța Gromucz - apr. 7, 2021
Administrația Fondului Cultural Național a anunțat, în cursul săptămânii trecute, alocarea a ...
economie fonduri finanțare România

Andreea Moldovan dorește carantina națională, Raed Arafat dorește relaxarea unei măsuri

Petruța Gromucz - apr. 7, 2021
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, susține că două săptămâni de ...
Raed Arafat restricții măsuri carantină